Moje školní léta

Moje školní léta

17. 2. 2014

Moje začátky ve škole, to byl myslím jeden z nejdůležitějších mezníků v mém životě. Pro malého človíčka, který ukončil mateřskou školu, začínala zodpovědnost a povinnost každodenně vstávat včas, samozřejmě za pomoci maminky a nastoupit do školy.

Moje první třída byla ve znamení hluboké úcty k našemu třídnímu učiteli panu Špačkovi. Byl přísný, spravedlivý a velmi laskavý a měl náš veliký respekt. Do dnešního dne je pro mne vzorem, jak by měl správný učitel vypadat. Také jsem se v první třídě zamilovala do krásného blonďatého kluka Milánka a on mě doprovázel ze školy až k mému bydlišti, až do té doby, než dostal příkaz, že po škole musí hned domů a ne se toulat okolo.

A tak běžel čas, první, druhá, další a další, až jsem úspěšně absolvovala 8 tříd základní školy a poté jsem nastoupila na studia do střední všeobecně vzdělávací školy. A tam jsme potkávali učitele a profesory různé úrovně a znalostí. Velmi jsem si vážila našeho pana profesora, který nás vzdělával v latině a v historii a když jsme moc neoplývali znalostmi, tak nám říkával - z Vás budou jedině študovaný nevěsty - kluky opomíjel úplně, anžto byli pouze čtyři a znalosti měli ještě mizivější, než my adeptky na ty študované nevěsty. A my věděly, jak na našeho milého pana profesora - vyprávěl úžasně řecké báje a to s takovým zanícením, že zapomněl na čas i zkoušení a jak zvonilo, sdělil, že příště bude jen a jen zkoušet. Zlatý pan profesor!

Totéž opravdu nemohu sdělit o naprostém protikladu, o soudružce profesorce ruštiny, ta vyzdvihovala pouze děti z dělnické rodiny a pokud byl někdo z rodiny drobného soukromníka, nebo nedej bůh měl v rodině prarodiče německého původu, to to dala soudružka sežrat ubohému študentíkovi. A to byl bohužel i můj případ, krákoravým hlasem vyvolávala moji maličkost... a teď naše princezna k tabuli! Jak já tu megeru nesnášela!

Nicméně, i tak byla tato léta studií moc pěkná, lesní či chmelové brigády, byly pro nás plny legrace, veselého mládí a neustálého zamilovávání se. Díky za ty hezké časy, často se naše třída setkává a moc rádi na vše vzpomínáme!

 

Vzpomínáte někdy na školní léta? Pamatujete si na své učitele? Jste v kontaktu s bývalými spolužáky? A co první lásky v školských škamnech? Jaká byla podle vás úroveň školství před desítkami let a nyní? Napište vaše zkušenosti či příběh ze školy. Nejlepší příspěvek oceníme.
škola
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Děvčata díky za milé komentáře.
Olga Štolbová
Hezké počtení, také se mi vyrojilo pár vzpomínek, ale dohromady to nedám.
Pavla Vítková
Pěkně jste popsala svoje školní léta.
Zuzana Pivcová
Díky, Soňo, za odvážný příspěvek, já jsem ve snaze o pobavení ve vyprávění decentně politickou situaci v 50. letech vynechala, ale samozřejmě se podepsala i na učitelích. Velkou roli tehdy také hrálo náboženství a návštěva kostela. To byla u nás v době. než jsem šla do školy, v učitelstvu velká čistka. A "neodvolala" pouze jedna paní učitelka a šla dělat do továrny. Někteří ale byli alespoň zdrženliví, jiní se angažovali a na nás naléhali, proč ano, proč ne. Znám to a Vám děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...