Odešla 110letá klavíristka 
Alice Herzová-Sommerová

Odešla 110letá klavíristka
Alice Herzová-Sommerová

23. 2. 2014

Ve věku 110 let zemřela v Londýně pražská rodačka Alice Herzová-Sommerová, nejstarší známá osoba přeživší holokaust. Herzová-Sommerová pocházela ze židovské německy mluvící rodiny, stala se uznávanou pianistkou a za druhé světové války byla internována v Terezíně.

Vyrůstala v Praze v židovské umělecky založené rodině, mezi jejíž přátele patřili Franz Kafka a Max Brod. Na klavír začala hrát v pěti letech a jako klavíristka získala mezinárodní renomé. V roce 1943 byla s rodinou transportována do ghetta v Terezíně, kde odehrála spoluvězňům na 150 koncertů.

Po válce se vrátila do Prahy. Nikdo z jejích blízkých nepřežil, její manžel zahynul v Dachau. V roce 1949 odjela do Izraele, kde pedagogickou činností přispěla k zachování hudebního odkazu česko-židovských hudebních skladatelů Viktora Ulmanna, Pavla Haase, Gideona Kleina a Hanse Krásy. V roce 1986 se odstěhovala za synem do Londýna, kde donedávna hrávala několik hodin denně na klavír.

O filmového Oscara letos soutěží i film britského režiséra Malcolma Clarkea The Lady in Number 6: Music Saved My Life (Dáma v čísle 6: Hudba mi zachránila život). Snímek, který ukazuje život právě zesnulé Alice Herzové-Sommerové, byl nominován na Oscara v kategorii krátký dokumentární film.

hudebníci úmrtí
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.