Pro pacienty s Alzheimerem 
je velmi důležitá pestrá strava

Pro pacienty s Alzheimerem
je velmi důležitá pestrá strava

24. 2. 2014

Vydatná a pestrá strava má při péči o nemocné s Alzheimerovou chorobou mnohem větší význam, než se veřejnost domnívá. Správná výživa může podle odborné studie zpomalit nebo dokonce zastavit poškozování mentálních funkcí. "V praxi však nemocné stále postihuje těžká podvýživa, která vyvolává další komplikace a přibližně ve čtvrtině případů se stává příčinou úmrtí," uvedla pro ČTK lékařka Fakultní nemocnice Brno a odbornice na výživu Miroslava Navrátilová.

Pacienti s Alzheimerovou chorobou mají z dosud ne zcela jasných příčin vyšší energetickou potřebu než zdraví lidé stejného věku. Musejí tedy více jíst, ovšem vzhledem ke svému stavu často ztrácejí chuť i motivaci, jedí pomalu, případně potřebují asistenci při krmení. "Je třeba na to myslet od okamžiku diagnózy Alzheimerovy choroby, i když má pacient třeba sto kilogramů," zdůraznila Navrátilová.

Nezbytné bíkoviny

Nejdůležitější je příjem dostatečného množství bílkovin, které si tělo nedokáže ukládat do zásoby. Zároveň musí pacientovi blízcí nebo ošetřovatelé dbát na to, aby vždy snědl celou porci, byť třeba rozdělenou na více částí, plus vhodné svačiny a další doplňky podle chuti nemocného. Není prý vhodné hrát si na zdravou výživu, důležitější je dostatečná kalorická hodnota a pestrá skladba stravy.

"Nemocný si klidně může dát po obědě kávu, zákusek, chlebíček, stejně jako dopolední a odpolední svačiny, druhé večeře," řekla Navrátilová. Nelze podle ní čekat na to, až pacient začne hubnout. Ztráta více než pěti procent tělesné hmoty už podle studie obvykle znamenala, že pacient brzy zemře. V současnosti se podle Navrátilové volá lékař často až v situaci, kdy se pacient dostane do stavu těžké podvýživy - a to už obvykle bývá pozdě na zvrat nepříznivého vývoje.

Velký problém: podvýživa

Nedostatečná prevence podvýživy představuje problém také v některých zařízeních, jež pečují o seniory s demencí. Při loňských kontrolách to zjistila Kancelář veřejného ochránce práv. Pečovatelé často nezaznamenávají příjem stravy a tekutin, případně podávají nevhodné pokrmy. Opomíjena by neměla být ani společenská nebo estetická rovina stolování.

"Výživa je prubířský kámen správně poskytované péče," uvedla Marie Lukasová, která se v kanceláři ombudsmanky zabývá situací v zařízeních pečujících o seniory trpící demencí. "Přiznejme si, že u lidí s pokročilou demencí je strava jeden z posledních požitků života. Bylo by dobré, kdyby poskytovatelé tento potenciál pro kvalitní péči využívali," doplnila Lukasová.

Alzheimerova nemoc Zdravá strava
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.