Sbírám, sbíráš, sbíráme... Kameny!

Sbírám, sbíráš, sbíráme... Kameny!

25. 2. 2014

Těžko říci, kdy mne to posedlo, k obecným kamenům jsem měla vztah vždycky, nebylo cesty, výletu, výstupu, abych si nedovezla alespoň malý kamínek na památku a dodnes jich mám plné krabice i s označením místa původu. Přičinili se i členové rodiny, takže mám i kameny od různých moří, ze skotských a aljašských řek...

Moje vášeň pro polodrahokamy vypukla později, ale tím prvním momentem jistě bylo, když jsem si naprosto intuitivně zakoupila u stánku v Kolíně svůj první šperk z růženínu. A tak jsem se postupně stala majitelkou slušné sbírečky. Rodina mne vždycky ve všem, na co jsem se vrhla, podporovala a mladí tromlované kameny navíc prodávali v květinářství. Jejich dodavatel, když zvěděl, že mají doma maminku praštěnou šutrem, mi tu a tam něco poslal i grátis.

Časem jsem dostala i dvě krásné knihy o mineralogii a gemologii, několik jiných jsem měla půjčených a vzdělávala se. Zajímalo mne i léčení pomocí drahých kamenů a drahé kameny podle znamení horoskopu. Za kameny jsem dříve jezdívala i na různé burzy a také je sháněla v okolí nalezišť. I když osobně a ke své lítosti, jsem nikdy nic vzácného nenašla. Ale třeba ve Votrubcově lomu na Kozákově a v muzeu pana Votrubce jsem byla nejednou, také v Turnově, St. Pace, Třebenicích, Krupce aj. a dokonce v muzeu v Karlsruhe. (Naposledy  nedávno v Praze - expozice Mineralia.cz naproti Masarykovu nádraží).

Prolezla jsem i několik starých rudných dolů přístupných jako technické památky, protože všude tam se při těžbě nerostů nacházely i polodrahokamy a drahokamy. A těch prodejen minerálů, co jsem prošmejdila! Jednou jsem byla na Karlštejně a po skončení prohlídky mne šipka navedla do Hodinové věže, kde je dodnes prodejna minerálů. A já šla odtamtud oškubaná jako kuře, ale šťastná jako blecha. Ani nevím, kolik těch kamenů a kamínků dohromady mám, budou jich možná dvě stovky, krom toho mám několik drůz krystalů a částí velké achátové geody, také nějaké šperky z polodrahokamů.

Jak jsem již psala, mým osobním kamenem je růženín, ale miluji i kameny zelené, na osobní drahokam sice dosáhnout nemohu, ale je taky zelený - smaragd. A toužím po šperku z vltavínu. Těžko říct, který můj kousek je nejvzácnější, ale asi to bude drůza krystalů, kterou mi dovezl můj zeť z jedné posvátné hory v Jižní Americe. Dodnes přesně nevím, co je to za nerost. A musím ho hlídat, po čase se vrací k negativnímu vyzařování. Ale to i jiné kameny je třeba občas "očistit" třeba ve vodě s mořskou solí a znovu nabít na sluníčku.

Své geny jsem úspěšně zasela mezi vnoučata. Nejstarší vnučka bude geoložka na VŠ úrovni, prostřední taky sbírá, i vnouček má sbírečku a naše nejmladší sběratelka od malinka nanosila domů tolik kamínků, že kdyby je její maminka po čase nevracela zpátky do přírody, měli by z nich dnes cestičku kolem domu.

Když o tom píšu, tak mám stále tu radost, co každý potřebujeme k životu. Už na tom tolik neujíždím, ale vracím se k této zálibě s láskou a zaujetím a snažím se oživovat svoje znalosti při každé příležitosti. Občas si ještě něco nového i koupím, ale už vím, že opravdu nemohu mít všechno.

KAMENY si žijí dál svým životem a jsou krásné, protože to jsou dárky Matky Země.

 

Sbíráte pohlednice, pivní tácky, ubrousky nebo třeba brouky? Je vaším koníčkem filatelie? Jak velkou máte sbírku a kolik let ji spravujete? Jakou máte ve sbírce největší vzácnost? Napište nám svůj příběh na téma "Moje sbírka". Ten nejlepší odměníme!
hobby sběratelství
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Děkuji za jistě zajímavou nabídku, ale ne. Je to poněkud z ruky a není to v mých možnostech, ani mojí ctižádostí.
Helena Trefilová
Dobrý den paní Vávrová, nechtěla byste se se svojí sbírkou kamenů účastnit výstavy FOR MODEL na Výstavišti FLora v Olomouci? Pokud by Vás to zaujalo, prosím kontaktujte nás na mailu trhy@flora-ol.cz. Děkuji
Jiří Libánský
Vášeň pro kamínky dobře chápu. Také jich mám doma jistě víc než stovku. Od drobných, až po pořádné šutry. Některé jsou opravdu čarokrásné. Používám je při léčení na usměrňování toků energií a léčení. Polodrahokamy mají totiž frekvenci lidského organizmu. Jen mnohosetkrát pomalejší. Navzdory tomuto zpomalení působí na orgány v těle. Asi jako struna je schopna rozezvučet strunu, naladěnou přesně o oktávu výš a nebo níž. Také zvonkohra na terase z tenkých plátků achátu má nenapodobitelný zvuk. Překrásnou aragonitovou misku používám k šamanskému věštění z kamene.
Soňa Prachfeldová
I já miluji kamínky !
Jana Šenbergerová
Krásná posedlost. Kamínky mám také ráda.
Alena Vávrová
Děkuji vám všem za komentáře!
Růžena Antlová
To je nádherná sbírka a s láskou napsaný příběh.Vlastním jen kamínky které jsou v mém znamení ,nosím jeden v peněžence a pár jich mám v krabičce. Jinak je tomu na mé zahrádce převládají velké kusy křemene,říční kamínky,různé oblázky,valouny .Každý kámen je originálním výtvorem přírody,třeba obyčejný štěrk ,nebo hrubý kámen různého tvaru a barvy. Kamínek ve tvaru srdíčka který vytvořila příroda nalezený vnučkou byl pro mě krásnějším dárkem než čokoláda.Vzpomínám na procházky s vnoučaty kdy jsme se vraceli s plnými kapsami kamínků ,vzpomínám na jejich soutěživost kdo nalezne ten nejkrásnější.Moc sice necestuji ale když už tak vždy si sebou nějaký kámen přivezu .Moc se mi tvůj článek líbí a poslední věta je velká pravda. Kameny si žijí dál sným životem a jsou krásné ,protože to jsou dárky Matky Země.Díky za velmi zajímavý článek o sběratelství a přeji aby se tvá krásná sbírka i nadále rozrůstala !
Svatava Páleníková
Moc pěkně napsáno! Také jsem milovníkem kamenů, i když je nesbírám. Ale tu a tam si z dovolených či výletů nějaký přinesu, ale pak se někam většinou zatoulají. Anebo je dám, podobně jako pan Štorch třeba na zahradu.
Miroslav Štorch
Když jsem bydlel v rodinném domku, tak jsem měl dost místa na různé kamínky z cest a další suvenýry. Ale nyní jsem v teplém činžovním domě a kamínky jsem musel odstěhovat na chatu. A tak pórézní kámen z vrcholu sopky Etny váží 3 kila a v bytě by překážel. Broušený ametyst mám ale pro potěšení jako těžítko na stole. A další kameny z cest mám na zahradě. Občas si říkám - tenhle je z Japonska a ten zas z Chorvatska. Jiný ze Sicílie a další ze Sardínie. Hezky napsaný článek mne potěšil paní Vávrová. 8-)
Dana Kolářová
Alenko, hezká sbírka a zajímavé čtení!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.