Zapomenutý kostelík pod Vyšehradem

Zapomenutý kostelík pod Vyšehradem

26. 2. 2014

Mám ráda romantická místa a ještě raději ta, která nejsou plná turistů. Kouzelné jsou kostely, takové ty zapomenuté, zastrčené. Skrývají v sobě tajemství dob minulých a bez problémů by mohly konkurovat známým turistickým lokalitám.

Na mém webu jsem se rozhodla věnovat těmto místům celou jednu rubriku. Prvním příspěvkem do ní je kostel svatého Michaela Archanděla v pražském Podolí. Zde je ukázka z webu a přidávám pár fotografií. Celou fotogalerii a odkaz na stránky kostela najdete na www.aubrieta.cz

Malý kousek od Podolské vodárny,cestou na Vyšehrad, v ulici Pod Vyšehradem, stojí už od roku 1222 (ano, čtete správně) kostelík, obklopený udržovanou zahrádkou.

První pohled upoutá dřevěná zvonice ze 17. století, která stojí na místě bývalého hřbitova. Jsou v ní tři zvony, nejstarší je z roku 1482 .
Když si ho dostatečně prohlédnete, můžete se mírným kopečkem vydat na Vyšehrad, ale tam už bude spousta turistů.

Vaše Aubrieta

kostely
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Do nynějška jsem o jeho existenci nevěděla, rozhodně se tam podívám, díky za informaci.
Alena Vávrová
Také mám ráda podobná místa, ať jsou kdekoliv. Přišlo mi to jako moc hezká náhoda, že máš, Aubrieto, na svůj článek takový ohlas :-).
Růžena Antlová
Kostelík je pěkně udržovaný .
Miroslav Štorch
Potěšil mne článek o kostele sv.Michaela Archanděla v Podolí, protože ho důvěrně znám. Byl jsem tam kdysi dávno v těžkých šedesátých letech minulého století pokřtěn. Bydleli jsme tehdy s rodiči jen kousek od kostelíka na rohu Podolské ulice, kde bývalo kino Zdar. U vodárny jsem chodil na Nedvědově náměstí do základní školy. Zjistil jsem, že mne křtil Josef Beran, ale nebyl to biskup a pozdější kardinál, který je nyní pohřben v katedrále sv.Petra v Římě. Byl to jeho jmenovec - Josef Beran konzistorní rada. Jak jsem zjistil, tak v té době byl kardinál Josef Beran již internován. Přes ulici jsme měli Vltavu a Podolskou plovárnu. V přístavu pod Vyšehradem jsme jezdili jako děti na lodičkách a v zimě, když "háfna" zamrzla, tak jsme tam bruslili. Na vysoké škole jsem tam vyjížděl na čtyřveslici z loděnice. To bylo mé dětství pokřtěné Vltavou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.