Moje sbírka hrníčků

Moje sbírka hrníčků

27. 2. 2014

Tento příspěvek k tématu týdne "Sběratelství" věnuji jeho redaktorce Růžence Antlové :-), s níž mne pojí osobní přátelství. Tudíž ona o této mojí další sbírce ví a přála si, abych o ní také napsala.

Ano, hrníčky, sklo-porcelán a keramiku lze u mne taktéž vidět v množství více než obvyklém, takže to o sběratelství, dnes již spíše bývalém, vskutku je. Sice jsem k tomu asi původně přišla "jako slepý k houslím", ale kdybych v sobě tuto slabost pro tyhle věcičky neměla, asi bych jí v takové míře nepodlehla. Já jsem totiž hodně z toho všeho dostala a zdědila. Něco mám od své babičky, něco po mamince a něco po panímámě.

Zaměřím se ale hlavně na ty hrníčky, které jsem kdysi obravdu sbírala. Zprvu to byl tzv. vzor Amadeus - hrnky s žebrováním a dvěma oválnými výřezy s nějakým motivem. Těch motivů byla tehdy spousta, já sbírala především ty rostlinné - květinové. Jak to začalo? Jednou jsme odvezli autem domů maminku mojí dobré kamarádky a ona nám se slovy "ať máte památku na babču" dala dva nové hrnky s motivem maliny a ostružiny. Někdo z její početné rodiny totiž pracoval v porcelánce ve St. Roli, takže "přísun" z podnikové prodejny byl snadný i v době celkového nedostatku tohoto zboží na trhu. Později se  naopak na trhu s hrníčky roztrhnul tzv. pytel. V té době jsem se přeorientovala na hrníčky s jednotným pomněnkovým dekorem, který však měl velkou tradici. Čili jsem sbírala různé tvary těchto hrnků.

Začalo to opět nevinně - jedním mírně omšelým hrnkem po tchýni. Původně byly tři - dva na mně vyloudila kamarádka a jeden dostala na památku dcera, když "šla do světa". Později jsem zjistila, že se ten památeční hrníček u ní zrovna velké úctě netěší, tak jsem jí ho zase sebrala. No a dnes - jak vidíte - je z toho už pěkná sbírka.

Dnes už žádné další hrnky nesbírám, nemám je už ani kam dávat, proto jsou některé v krabicích, jiné v kredenci (což je kapitola sama o sobě) a ty nějak poškozené a další "všehochuť" ještě slouží jako dekorace v chatičce. Poslední mnou zakoupený přírůstek pomněnkových byl památeční hrnek ze Sv. Hory u Příbrami a poslední darované byly dva miniaturní šálky od paní sousedky. Kromě těchto hrnků, které na poličkách přímo zdobí moji kuchyň, mám porůznu spoustu dalších, nejen porcelánových, ale i keramických.

S věkem už také začínám přemýšlet o tom, jak bych se alespoň části sbírky nějak se ctí zbavila - některé kousky mám i 2x. Možná bych prostřednictvím tohoto článku mohla nalézt někoho, kdo ještě sbírá a měl by zájem. Také ta procedůra "vylézt, sundat, umýt, vrátit zpět" několikrát do roka mě už začíná zmáhat. Svůj příbytek však zdobím ráda, tak holt nezbývá než "trp tělo, když' s tomu chtělo". :-)

 

sběratelství
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Asi se mi neuložila odpověď. Máte vzkaz, paní Zedníková.
Hana Zedníková
Vážená paní Vávrová, sbírka opravdu nádherná a já si vzpomínám na ty vroubkované se zlatým lemem, když jsem z nich jako malá pila kakao. Chtěla bych se zeptat. 2-3 bych od Vás určitě koupila, protože nevím, kde je sehnat, kdybyste měla zájem?
Lubomír Müller
No to je paráda! Moc hezké. Ty krásné hrnečky, Aleno, neposílejte do Vás do světa. V každém je kousek Vaší duše.
Zdenka Jírová
Paní Alenko, je to nádherný koníček. Já miluji porcelán a nesmím chodit do prodejny, kde se prodává, strašně trpím, protože si nesmím jnic koupit / neměla bych to kam dát.Svého ščasu jsem sbírala taíře na zeď, měla jsem velkou jídelnu, tak byly kam dávat. Teď už mám mini-kuchyň a malý byt, tak je mám v krabici a také přemýšlím, kam s nimi.Ale miluji je také jako Vy.
Jaroslava Handlová
Vkusně uspořádaná sbírka hrnečků je moc pěkná. Líbí se mi to nápadité využití prostoru nad okny. Než jsem dočetla k poslednímu odstavci, tak mě napadlo, že bych mohla jedním přírůstkem rozšířit Tvoji sbírku. Ale vidím, že jsem přišla pozdě. Ty sama nabízíš a stavy chceš snižovat. Věřím, že o Tvoje pěkné kousky určitě někdo zájem projeví.
Olga Štolbová
Alenko, krása krásoucí. Hrníčky jsou moje slabost, ty Tvé jsou moc moc pěkné. Díky za povídání i za krásné fotky.
Růžena Antlová
Hrnky na plotě- byla jsem je nafotit ale jsou po zimě strašně špinavé tak musí počkat na déšť aby je omyl a sluníčko vysušilo .Nebo je dám tak jak na plotě vypadají sundávat a umývat to nééé.
Alena Vávrová
Děkuji vám všem za komentáře :-). Růženko a Dano, pochlubte se - hrnky na plotě se mi všude moc líbí a Dani, vždyť ty taky fotíš, tak dej svoje "ducháčky" do řady a vyblejskni nám je!
Dana Kolářová
Alenko, moji sbírku „ducháčků“ takto bezvadně a krásně nafocenou nemám. Doplňují je poslední tři hrnky ze servisu po babičce, kterým je už přes 90 let. Děkuji za milou připomínku i vzpomínku na příjemnou návštěvu u Tebe.
Hana Šimková
Hrníčky jsem také začala sbírat. Úplně jsem byla u vytržení , když jsem v nějaké kramárně nějaký starý našla,. Nemám je už ale kam dávat a tak se zredukovaly na dva.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.