Jak se stát zdatným wikipedistou: 1 část
FOTO: wikipedia.org

Jak se stát zdatným wikipedistou: 1 část

4. 3. 2014

Na těchto stránkách byste se měli dozvědět, co potřebujete, abyste mohli Wikipedii s užitkem a potěšením číst, opravovat, rozšiřovat články a třeba i psát nové.

Protože tyto stránky čtete, můžeme předpokládat, že s klávesnicí, počítačem i internetem si nějak poradíte. Víte, co je myš a co znamená "kliknout" (levým tlačítkem myši), jak se po otevřené stránce pohybovat (posuvníkem vpravo nebo kolečkem myši), a víte, co je "Enter" čili nový řádek. Pokud ne, je asi nejlepší dát si poradit od někoho, kdo se v tom vyzná.

Víc toho pro začátek nepotřebujete. Může vám ale naopak připadat, že následující text je až příliš "po lopatě". Jednotlivé kapitolky na sebe sice navazují, jsou ale rozvrženy tak, aby pokročilejší čtenář mohl vždycky přeskočit, co nepotřebuje. Obsahují jak prosté informace, co a jak na Wikipedii je a funguje, tak také rady a zkušenosti, které jsou ovšem osobní a možná i jednostranné – ale vy si z nich jistě sami vyberete.

Jak začít a co pak?

Používat Wikipedii je snadné, jak už možná sami víte, a opravování není o mnoho složitější. Aby vám ale taková práce dělala radost, je dobré se nejdřív s Wiki (jak jí mezi sebou říkáme) seznámit jako čtenáři: hledat a číst. Vybírejte si témata, která vás zajímají, případně taková, kterým sami rozumíte. Až si prohlédnete a přečtete pár článků, budete už vědět, jak zdejší články vypadají, a možná zjistíte, čemu byste se chtěli věnovat a kde je vás nejvíc potřeba.

Wiki se sama často definuje tím, čím není: není to žádný blog, nejsou to autorské stránky a není to ani jazykový slovník. Neslouží reklamě ani agitaci, není to místo pro prosazování určitých názorů nebo postojů. Je to – nebo aspoň chce být – encyklopedie, zdroj užitečných, nestranných a spolehlivých informací. Encyklopedický článek má mít obecně významné téma a měl by být srozumitelný, věcný a stručný. Není to fejeton ani esej a to, co říká, by měl také doložit odkazem na věrohodnou literaturu.

Vítaní dobrovolníci

Zdejší články nikomu nepatří, takže každý autor musí počítat s tím, že jeho text budou dál opravovat i upravovat jiní. To je veliká přednost Wikipedie a i když má také svá rizika, těm se tu umíme účinně bránit. Jedno z jejích hesel říká, že ji může upravovat každý, a je to také pravda. To ale neznamená, že by do ní mohl napsat, co ho napadne. Takových "změn", zejména od rozverných školáků, jsou tu každý den stovky, od sprostých slov až po vyznání lásky, ale buď je chytí už automatické kontroly, nebo je opraví "patrola". O této práci mnoha dobrovolníků se dozvíte níže a byli bychom vám velice vděční, kdybyste se zařadili mezi ně.

Už při běžném čtení článků můžete narazit na překlepy, na stylistické nedostatky – někteří naši autoři nejsou v češtině moc silní – nebo na věcné chyby. Nebojte se je rovnou opravit, za chvíli se dozvíte jak. Pokud si netroufáte, můžete nás na ně upozornit, a pokud se potřebujete na něco zeptat, můžete napsat na e-mail seniori@wikimedia.cz  Můžete si je také jen poznamenat a opravíte je, až se to naučíte. Ale Wikipedie nemá žádné profesionální redaktory a spoléhá jen na své čtenáře, že chyby a nedostatky sami najdou a opraví. Takže: "Kdo, když ne já, a kdy, když ne teď?"

 

Profesor Jan Sokol
Prof. PhDr. Jan Sokol, Ph.D., CSc. (* 18. dubna 1936, Praha) je český filozof, překladatel, vysokoškolský pedagog a publicista. Byl poslancem Federálního shromáždění v letech 1990–1992, ministrem školství v Tošovského vládě v roce 1998 a posledním protikandidátem Václava Klause ve volbách prezidenta ČR v únoru 2003.

Zabývá se hlavně filozofickou antropologií, etikou, dějinami náboženství a antropologií institucí. Publikoval řadu knih a přednáší na četných českých i zahraničních univerzitách, zejména na evropská a filozofická témata. V letech 2000 až 2007 byl prvním děkanem Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, kde dodnes vyučuje. Více na https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Sokol

 

Pokračování příště

Wikipedia
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Pavla Vítková
Na Wikipedii chodím docela často, třeba už kvůli kvízu na i60. Je to úžasný projekt, hlavně tím, že je nekomerční.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.