Expedice oksroN: Nahoru a dolů

Expedice oksroN: Nahoru a dolů

6. 3. 2014

Ještě týž den co jsme opustili Lom a zastavili se v kempu u řeky Otta jsme pokračovali nahoru a pak dolů, tedy na místa nazvaná Dalsnibba a Geiranger. Nohy nás nebolely, protože jsme se vyvalovali v autech a i kdyby, tak jsme to nevnímali, protože oči se doslova vpíjely do okolí silnice, po které jsme projížděli.

To, co jsme po několika desítkách kilometrů spatřili s námi doslova prásklo o zem. Fantazie. Více sněhu než v jiných letech, místy při výjezdu na vyhlídku Dalsnibba až třímetrové vrstvy, jezero s ledovými krami a hned vedle kvetoucí skalničky. Prostě pohádková krajina.

Pokud chcete nahoru na turisty obleženou Dalsnibbu, musíte odbočit z patnáctky vpravo, než se nadáte, stojíte před závorou a u okénka domku se na vás usmívá plavovlasá Norka a mává na vás vstupenkou /jízdenkou?/ za 100 NOK /norské koruny/ pro jedno auto. Zaplatíte, závora se zvedne, nezaplatíte, závora se nezvedne. Nejlépe je ovšem přijet tak jako my až ve večerních hodinách, kdy slečna z pokladny už doma večeří kozí sýr a zapíjí jej kozím mlékem. A to byl tentokrát náš případ. Přijeli jsme a závora byla nahoře a turistů poskrovnu.

Serpentiny nahoru dovolují prohlédnout si hory kolem dokola aniž je třeba kroutit hlavou. Cíl je ve výšce 1500 m a je to plošina na temeni kopce s výhledem na všechny strany  a nejvíc láká výhled na Geiranger hluboko v údolí na konci geirangerského fjordu, tedy o oněch 1500 m níže. A vidíte, jak se silnice k tomuto místu chlubí oblými tvary. Hodinku jsme poseděli, od osmi do devíti a slunce jakoby s námi chtělo putovat až do rána. My ovšem toto přátelství vítali, protože dodávalo našim fotografickým výtvorů zvláštní příchuť, která se nezměnila do dneška.

Pak už jedeme dolů do Geirangeru a ani nepočítáme úspory za benzin nebo naftu, které nám vzniknou. Za půl hodiny jsme nad Geirangerem na odpočívadle, kde je na skále postaveno betonové křeslo, které místní obyvatelé postavili z vděku za morální i finanční pomoc norské princezně. A tak jsme do něj posadili Andrejku, jediný ženský element ve výpravě  a vzhledem k odpovídajícímu věku a vzhledu jsme po návratu domů obelhávali naše zvědavce setkáním s norskou princeznou.

Sjeli jsme dolů do přístavu, který už podlehl nočnímu klidu. Jsme tu už potřetí a tak nám pohled na hemžící se turisty, kotvící obří výletní lodi ani na autobusové nádraží, plné autobusů nijak nechybí. Večeři za 500 Kč v bufetu, použití WC za dvacku, krabičku cigaret za dvě stě padesát vynecháváme. Máme svoje zásoby a ještě nemodrají až na chleba. Lékař výpravy ovšem prohlásil, penicilin se vyrábí také z plísní a jak tělu pomáhá. A tak se poobjímáme s Trollem, který stále stojí na svém místě a zřejmě ani neuléhá ke spánku a jedeme dál. Nováčci jsou sice smutní, ale příslib, že někdy třeba ten denní cvrkot zažijí je trochu uklidňuje.

Pospícháme. Abychom mohli přejet po Orlí cestě k dalšímu cíli, musíme ještě stihnout trajekt v Lindsdalu přes Tarfjord. Poslední jede v 23 hodin. Ovšem neodpustili jsme si kratičkou zastávku nad Geirangerfjordem s výhledem na vodopád Sedm sester. Aby ne. Je jedním z nejkrásnějším v Norsku a je tvořen sedmi prameny. Někdy si zaplatíme cestu lodí až k němu, abychom se s ním mohli trochu polaskat. Ale teď už honem k trajektu. Stihli jsme to.

A pokud jste to stihli i vy, napište, jestli máte po ruce mapu, nebo vám ji mám přikládat. I já rád cestuji po mapě. V současnosti po Madagaskaru.  

 

 

expedice oksroN
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Svatava Páleníková
Jarko, moc díky, podívám se na ten odkaz.
Jaroslava Handlová
SVATAVO, pár tipů na Norsko mám. Je nutno počítat, že ty delší zájezdy vychází hodně draho. Ale pro autobusový, se skromějším ubytováním bych měla třeba tip na této adrese: http://abc-dovolena.otn.cz/zajezd/6650/ Právě u tohoto programu je i dost z toho, co tady vedle popisuje tak hezky pan Kašík.
Jaroslava Handlová
Pane Kašíku, ráda jsem si s Vámi zavzpomínala na tyto krásné divy přírody. Jen o tom křeslu nad Geirangerem vůbec nevím. Čím víc přidáváte další kapitoly, tím víc se těším na pokračování. Plavbu fjordem okolo Sedmi sester mohu doporučit - to byl pro mne taky parádní zážitek.
Svatava Páleníková
Váš cestopisný seriál mě natolik nadchl, že už jsem na internetu hledala nějaké zájezdy do Norska. Zatím jsem tedy nic cenově dostupného nenašla, tak pokud by někdo ze čtenářů měla nějaký tip, budu ráda. Díky pane Kašíku!
Miroslav Štorch
Protože mám v Norsku české příbuzné, tak jsem tam byl několikrát a znám i řeku Ottu a rafting na ní. Ledovce jsou kouzelné i v létě. Čeští houbaři by byli v Norku otrávení, protože se tam kvalitní houby nehledají, ale turisté tam o křemenáče a hříbky v sezóně pravidelně zakopávají. Vysoké vodopády a fjordy jsou pro nás vzácnou podívanou. Je to opravdu nádherná, i když dost drahá země. Moje švagrová učí jako profesorka na lékařské univerzitě v Trondheimu a doprovázela Livii Klausovou při její návštěvě v Norsku. Ta tvrdila, že by se tam chtěla přestěhovat. :-)
Zuzana Pivcová
Poutavé dobrodružství a nádherné fotky!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...