Jak se stát zdatným wikipedistou: 2. část
FOTO: wikipedia.org

Jak se stát zdatným wikipedistou: 2. část

11. 3. 2014

Vážení čtenáři, pokračujeme v seriálu o internetové encyklopedii Wikipedie z pera pana profesora Jana Sokola. Tentokrát se seznámíme s charakteristikou celého projektu.

Wikipedie a její čtenáři

Wikipedie je internetová encyklopedie, kterou si píší a opravují její čtenáři, obyčejní lidé jako vy. Protože to dělají zadarmo a Wiki nikomu nepatří, je také zcela nezávislá a každému bezplatně dostupná, dokonce bez reklam. Provoz se financuje z dobrovolných darů. Je to celosvětový projekt, který se dělá souběžně ve více než 250 jazycích, a všechny tyto verze jsou každému k dispozici. První z nich vznikla ovšem v angličtině v roce 2001, má dnes skoro 4,5 milionu článků a každou hodinu na ně čtenáři kladou 10 milionů dotazů. Co do velikosti následuje německá, holandská, švédská a francouzská, přes milion článků má i ruská a polská. Všechny jazykové verze sdílejí společnou databázi obrázků, které se říká "Commons" a obsahuje přes 20 milionů obrázků.

Česká verze Wikipedie byla sice založena už roku 2002, ale řádně se rozběhla až od roku 2005 a od té doby soustavně a rovnoměrně roste. Má něco přes 280 tisíc obsahových článků, asi čtvrt milionu registrovaných čtenářů a aktivně na ní pracuje každý měsíc něco přes dva tisíce lidí, kteří si říkají "wikipedisté". Denně si na ni čtenáři otevřou asi 3 miliony článků, v průměru asi 30 za sekundu, denně udělají asi čtyři tisíce změn a založí 90 nových článků.

Starší vyvažují ty mladší

Ačkoli si každá Wiki vede přesné statistiky, její čtenáři jsou anonymní, a kdo to vlastně jsou, můžeme jen odhadovat. Ze zkušenosti bych řekl, že rozhodně převažují středoškoláci a vysokoškoláci. To se týká i aktivního přispívání, což má své přednosti i nedostatky. Mladí lidé se starají, aby obsah Wikipedie odpovídal jejich zájmům a aktuálním tématům. Mezi osobami, které tu mají články, jsou výrazně zastoupeni současníci, zejména hudebníci, herci nebo sportovci. Jsou zde velmi aktivní autoři, kteří se věnují určitému oboru a oblasti, kdežto jiné oblasti jsou asi pro mladé lidi méně zajímavé – třeba strojírenství, chemie nebo lékařství.

Převládající angličtina zatlačuje do pozadí ostatní evropské kultury, včetně našich sousedů. Matematické články bývají až příliš "učené", jak to studenti potřebují ke zkoušce, a ve snaze o přesnost někdy nesrozumitelné. Že čeština a sloh nepatří k silným stránkám mladé generace, není asi žádná novinka. Někteří se pohybují jen po internetu, a tak článkům často chybí literatura, důležitý znak skutečné encyklopedie.

Tohle bychom mohli vyvažovat nejspíš my starší, jak se to daří třeba na německé Wikipedii. Pojďme to tedy zkusit.

 

Profesor Jan Sokol
Prof. PhDr. Jan Sokol, Ph.D., CSc. (* 18. dubna 1936, Praha) je český filozof, překladatel, vysokoškolský pedagog a publicista. Byl poslancem Federálního shromáždění v letech 1990–1992, ministrem školství v Tošovského vládě v roce 1998 a posledním protikandidátem Václava Klause ve volbách prezidenta ČR v únoru 2003.

Zabývá se hlavně filozofickou antropologií, etikou, dějinami náboženství a antropologií institucí. Publikoval řadu knih a přednáší na četných českých i zahraničních univerzitách, zejména na evropská a filozofická témata. V letech 2000 až 2007 byl prvním děkanem Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, kde dodnes vyučuje. Více na https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Sokol

 


Pokračování příště

Wikipedia
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.