Režisér Karel Kachyňa,
mistr českého filmu

Režisér Karel Kachyňa,
mistr českého filmu

12. 3. 2014

Mnohé jeho filmy se zařadily do zlatého fondu české kinematografie - ať už Kočár do Vídně a Ucho ze 60. let nebo pozdější snímky Lásky mezi kapkami deště, Pozor, vizita! a Sestřičky. Lidé se dodnes rádi dívají i na jeho Smrt krásných srnců, snímky z 90. let Kráva a Fany nebo televizní seriál Vlak dětství a naděje.

Karel Kachyňa, který zemřel před deseti lety 12. března 2004, patřil mezi nejvýznamnější české režiséry druhé poloviny 20. století.

Kachyňa se narodil 1. května 1924 a patřil mezi první absolventy pražské filmové fakulty, FAMU dokončil v roce 1951. Výrazně na sebe upozornil už poněkud tendenčním Králem Šumavy (1959), později ale natočil filmy podle scénářů Jana Procházky, ve kterých nabídl nový kritický pohled na nedávné české dějiny - na období války, stalinismu a kolektivizace venkova. Přestože se ale Ucho zařadilo ihned po dokončení na index, mohl Kachyňa i po nástupu normalizace ve filmařské práci pokračovat.

Celkem natočil téměř 70 filmových, televizních a dokumentárních snímků a byl autorem a spoluautorem více než 40 scénářů. V roce 1995 obdržel Karel Kachyňa Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu a o čtyři roky později převzal na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech zvláštní cenu za dlouholetý přínos kinematografii. Posledním snímkem Kachyňovy bohaté filmografie byla "jízda pro starší a pokročilé" Cesta byla suchá, místy mokrá (2003).

režiséři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Pamatuji si, že v pubertě jsem viděla dva Kachyňovy filmy, které ve mně už tehdy nějak zůstaly, a to bylo Trápení s mladičkou Jorgou Kotrbovou a její láskou ke koním a Vysoká zeď, v níž se dívenka zamiluje do dospělého mladého muže v sanatoriu (hrál ho Vít Olmer) ochrnutého po úraze. kterému vlastně vrátí chuť do života. Jedinečný je však pro mě film Ucho, při němž mi naskakuje husí kůže, jak je pravdivý.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.