Oči na vlastní oči

Oči na vlastní oči

13. 3. 2014

Někomu možná bude naskakovat při dalších slovech husí kůže, ale byl jsem velmi zvídavý a na katedře anatomie jsem se dostal až k pitvání lidských očí. Měli jich tam v laboratořích velké množství uložených ve formalínu. Tam jsem na vlastní oči viděl neuvěřitelnou jemnost vnitřního uspořádání lidského oka. Ne jen na velkých nástěnných obrazech nebo zvětšených barevných modelech z plastu. Na fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy jsme měli tvrdé dva semestry přednášek a cvičení  z anatomie lidského těla. Shodou okolností mi asistenti navrhli, abych vedl praktické semináře pro další posluchače, za které budu i placen jako SVS (studentská vědecká síla). Tak proč nespojit zajímavou pedagogickou praxi se slušně placenou brigádou bez nutnosti dojíždění.

Výuka posluchačů a zasloužilých sportovců.

Další čtyři semestry jsem procvičoval znalosti posluchačů na skutečných kostech a svalech ve sbírkách fakulty. Možná to někomu bude znít podivně, ale občas jsem musel ukazovat i vnitřní uspořádání oka. Nebudu úmyslně popisovat detaily, protože některé studentky málem omdlévaly. Ale bylo to velmi zajímavé. Lidská oční čočka je o něco větší než čočka v oku králíka nebo kapra. Dnes jen žasnu jaké operace provádějí oční chirurgové a jak mohou lidem zlepšit vidění. Také brýle a další optické pomůcky se stále zdokonalují. Od kontaktních řoček až po bifokální brýle a jiné vynálezy.

Návaznost na studium optiky na průmyslovce

Když jsem byl malý kluk, tak mi připadalo neuvěřitelné, že delší trubička dalekohledu umožňuje vidět zblízka vzdálené předměty . Například na vlastní oči jsem viděl krátery na Měsíci a malý prstenec u Saturnu. V knížkách to vypadá jinak. Stejně tak krátký mikroskop ukazoval pohyb malých prvoků v kapce vody. Obraz objektivu se jen zvětší okulárem jako lupou a je to. Měl jsem zájem se dozvědět víc, a tak jsem se po základní škole přihlásil na střední průmyslovou školu strojnickou se zaměřením na jemnou mechaniku a optiku v Praze – Karlíně. Tam jsme vedle soustružení na soustruhu a frézování součástek i ručně brousili skleněné čočky z kostky optického skla.  Pak jsme si propočítali a sestavili vlastní jednoduché dalekohledy. To všechno jsme si zkusili a viděli na vlastní oči výsledek naší práce.  Bohužel v rámci RVHP (Rady vzájemné hospodářské pomoci) byla převedena většina optické výroby z tehdejšího Československa do NDR, kde byla firma Zeiss Jena.  A tak jsem po maturitě raději šel studovat obor učitelství na fakultě tělesné výchovy a sportu.

Fotografování a nahrávání videa

Optika mi zůstala jako hezký koníček, ale dnešní optické soustavy čoček fotoaparátů a kamer jsou již tak složité, že jim nerozumím a jen tuším, jak to funguje. A tak stejně jako ostatní lidé na i60-ce jsem jen uživatelem složité moderní optiky, kterou řídí elektronika.  Je  to jen na nás,  do jak kvalitního fotoaparátu chceme investovat. Sami rozhodneme  jaké záběry z našeho okolí si vybereme. To  co vidíme na vlastní oči fotografujeme, a pak naše záběry mohou potěšit i jiné lidi z našeho okolí nebo návštěvníky internetu. Případně i na výstavách jak uvedla poslední vítězka fotografické soutěže.  Tak hlavně ať nám ještě dobře slouží zrak a můžeme vidět ještě hodně krásy okolo nás. Ať si je užijeme na vlastní oči.

oči
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Králová
Na střední zdravotnické škole nám lékaři také ukazovali vnitřní uspořádání oka, ale jen na modelech. Věřím, že vidět skutečné oko uvnitř musí být zážitek. Jen člověk nesmí zbytečně domýšlet, kdev to oko bylo získáno pro studiujní účely. Zázraky přírody jsou neuvěřitelné. Slepých lidí je bohužel také hodně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...