Teplice - nejstarší lázně v Čechách

Teplice - nejstarší lázně v Čechách

15. 3. 2014

Podle pověsti Václava Hájka z Libočan objevili horké léčivé prameny v lesích zemana Kolostuje pastýři v r. 762, když pasoucí se prasátka spadla do pramenů a opařila se. Jména zemana Kolostuje se dodnes vzpomíná - jsou po něm pojmenovány zámecké Kolostujovy věžičky. Po pravdě však byly zdejší prameny známy mnohem dříve, v Pravřídle byly nalezeny římské a keltské mince a šperky. 

Město Teplice děkuje za svůj vznik druhé manželce krále Vratislava I. Juditě, která zde založila v letech 1158-1164 ženský klášter benediktýnek v románském slohu. Zbytky tohoto kláštera jsou patrny v nejstarším křídle teplického zámku. Léčivé vlastnosti  vody v  té době už byly známy.

Teplice byly až do konce 16. století české, teprve po nešťastné bitvě na Bílé Hoře se začaly výrazně katolizovat a poněmčovat. Jednotlivá panství byla totiž po konfiskaci nekatolíkům prodávána bohatým Němcům nebo dávána od císaře Ferdinanda II. darem. Teplické panství daroval král polnímu maršálkovi Janovi z Aldringenu. Po velkém požáru na konci 18. století  se začal velký rozkvět města - stavěly se výstavné budovy ve městě , k zámku bylo přistavěno nové zámecké divadlo, které v nedávné době sloužilo jako oddací síň, byl postaven plesový dům, kde se nyní pořádají konzerty. Podle dobové zvyklosti byla upravena Zámecká zahrada na anglický park s velkou rozlohou zeleně. 

V  druhé plovině  18. století také vrcholil společenský život na valdštejnském zámku v blízkém Duchcově, kde dožíval druhdy tak dobrodružný život Casanova jako zámecký knohovník a psal zde své známé Paměti. Počátkem 19. století se rozvíjel naplno lázeňský život Teplic - většina lázeňských budov v empírovém slohu vznikla právě tehdy. Teplic se dotkly i napoleonské války, jedna z významných bitev byla svedena u blízkého Chlumce, kde stojí nepřehlédnutelný památník na tuto bitvu a v blízkém  lesíku je ukryt hřbitov francouzských, ruských i rakouských vojínů.

V této době rozkvětu se staly Teplice středem společenského života Evropy , svou návštěvou je poctil jak ruský car Alexandr, císařská rodina rakouského císaře Františka Josefa I.-  krásná "Sisi", tak i významné osobnosti kulturního světa. Známé je setkání Ludwika van Beethovena s Johanem Goethem v Zámecké zahradě. Beethoven v Teplicích skládal svou 9. symfonii. Pobýval zde i Richard Wagner a další.

Prosperita města vedla bohaté měšťany k tomu, aby si i oni stavěli výstavné domy. Centrem města se stalo Zámecké náměstí s dominantním morovým sloupem od Matyáše Brauna. Současně se však začínal  projevovat i průmyslový rozvoj města a jeho okolí, zejména těžba hnědého uhlí a to dokonce na úkor teplických pramenů - r. 1879 musela být lázeňská sezóna předčasně ukončena pro náhlou ztrátu léčebných pramenů vlivem neřízené těžby uhlí. Bylo to sice jen dočasné, ale předznamenalo to průmyslovou revoluci na Teplicku. Těžbou uhlí a stavbou továren město ale také bohatlo. Dokazují to opět nákladné stavby domů
z počátku 20.století. V r. 1924 vyhořelo městské divadlo a prakticky okamžitě se začalo se stvavbou nové budovy. Nové, moderní divadlo bylo otevřeno za tři roky. Vydrželo Tepličanům bez velkých změn až do r.1990, kdybylo zavřeno a přistoupilo se k rozsáhlé rekonstrukci aby se divadlo  zaskvělo opět ve své původní kráse.

Poválečná doba nepřála příliš obnově starých krásných budov  a tyto značně chátraly, až musely být zbourány a byly  necitlivě nahrazeny " panelákovou kulturou". V současné době zbylé stavby prožívají svou renezanci a při procházce městem je můžeme obdivovat. Při této procházce nezapomeňte navštívit zámek, kde je umístěno muzeum se stálou expozicí teplických památek, zvláště keramiky a porcelánu a také zkamenělin, které byly nalezeny při těžbě uhlí. V současné době se uchází o zapsání do UNESCO v blízkém městě Krupka štola sv.Martina, která je zpřístupněna.

Je tady ještě řada zajímavých věcí, které stojí za zhlédnutí, proto neváhejte a přijeďte se do Teplic podívat.

Moje město, moje obec
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Teplice bohužel neznám. Podle článku to musí být velice pěkné město. Historii má vskutku zajímavou.
Hana Rypáčková
Moc ráda se tam podívám, zatím jsem jen projížděla.Ale jak to všechno stihnout?
Hana Práglová
Toto město je od nás vzdálené skoro 500km. Je svým způsobem má srdeční zéležitost,protože z velmi blízké vesnice mám manžela.Jezdíme tam už 44 let.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.