Zájem o cirkus zase stoupá

Zájem o cirkus zase stoupá

17. 3. 2014

Zájem lidí o cirkusová vystoupení opět roste. Národní Cirkus Originál Berousek v posledních letech navzdory hospodářské krizi vykazuje rostoucí návštěvnost, do hlediště tohoto tradičního tuzemského cirkusu s nápisem Berousek ročně usedne několik desítek tisíc diváků. Podle ředitele cirkusu Jiřího Berouska ml. přitom stále větší zastoupení mají mladí lidé, které dříve cirkusové umění příliš nezajímalo.

"Spousta lidí z oboru si stěžuje, že cirkus upadá. Já si myslím opak. V posledních čtyřech letech, a teď mluvím za nás, cirkusové umění vzrostlo. Pokud je zákazník spokojený, tak náš cirkus navštíví podruhé, potřetí i počtvrté. Kolikrát se lidé těší a čekají, až do jejich města přijedeme zrovna my," řekl ČTK principál Berousek.

Návštěvnost Národního Cirkusu Originál Berousek se díky tomu postupně zvyšuje a konečný finanční účet za sezonu podle Berouska vypadá mnohem lépe než v předchozích letech. "Hrozně mile nás překvapilo, že k nám nyní chodí i mládež od 13 do 25 let, kterou dříve v našem hledišti nebylo vidět a většinu míst obsadili rodiče či prarodiče s malými dětmi," podotkl.

Národní Cirkus Originál Berousek jezdí po tuzemsku 8,5 měsíce v roce. Měsíčně odehraje dvě desítky představení. "Na jedno představení nás v průměru navštíví 250 až 300 lidí," řekl principál. Cirkus tak ročně utrží několik milionů korun, které stačí na pokrytí jeho provozních nákladů i investice do programu.

Cirkus investujedo programu

Rostoucí návštěvnost podle Berouska souvisí hlavně s obnovou cirkusového programu, který je nutné stále inovovat, jinak diváci hlediště nezaplní. "Každé dva roky program obměňujeme ze 70 procent a letos jsme ho změnili úplně celý. Podařilo se nám získat například špičkové akrobaty z Keni, hadí ženu z Mongolska a máme nového klauna, který více jak třináct let hostoval ve Francii," uvedl ředitel.

Důležitá je z pohledu návštěvnosti nejen kvalita programu, ale také výběr lokality. Berousek si pochvaloval, že v Olomouci šapitó stojí na parkovišti hned vedle nákupního centra, které denně navštíví tisíce lidí.

Berousek má špičkovou drezuru zvířat

Tradiční český cirkus vychází ze tří pilířů - artistiky, klaunérie a drezury. Národní cirkus Originál Berousek chová několik desítek cizokrajných zvířat. Jako jediný se může pochlubit vlastním chovem medvědů, velbloudů, lam, zeber a opic. V drezurách patří mezi světovou špičku, a to kvůli ojedinělé drezuře medvědů, zeber, volnému výcviku arabských hřebců, asijských velbloudů, indických slonů a poníků. Jeho tým je složen z artistů z několika zemí.

Po Česku nyní jezdí tři desítky cirkusů. Většina nabízí rodinné programy obohacené vystoupeními artistů z východu. Na náročnější investice si většina cirkusáků nevydělá, i proto po roce 1989 dvě desítky podniků zanikly. "Jsme jediný cirkus, který Česko v zimě reprezentuje v zahraničí," dodal Berousek. Do Česka přijíždí také zahraniční cirkusy, podle Berouska ale mají zpravidla nevalnou kvalitu.

cirkus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%