Celý život bojuji s nadváhou,
teď konečně nad ní vyhrávám

Celý život bojuji s nadváhou,
teď konečně nad ní vyhrávám

8. 6. 2014

Máte problémy s nadváhou? Asi tak do 20 let jsem sice měla pár kilo navíc, ale neřešila jsem to. Po třicítce jsem se dostala až na metrák. Tehdy letěla v televizi dieta Rajka Dolečka Nebezpečný svět kalorií. Zakoupila jsem si knížku a pustila se do toho.

Jedla jsem maximálně 1100 kalorií. Váha šla dobře dolů, ale žaludek byl jako na vodě. Pokud jsem po 2-3 hodinách neměla svoji dávku, dělalo se mi až mdlo. Za 7 měsíců jsem vážila o 36 kg méně. Tak jsem se dostala na váhu 64 kg a byla jsem spokojená. Opět jsem začala jíst sladké a zvýšila počet kalorií. Do třech let jsem vážila 106 kg. Připadala jsem si jako nafouklá.

Do důchodu se 130 kily

V 36 letech jsem v Mariánských lázních zahlédla za výlohou knihkupectví knihu ,,Fit pro život". Zakoupila jsem si jí a poznávala naprosto odlišnou dietu. Hlady jsem netrpěla. A tak opět asi tak za sedm měsícu jsem měla dole 40 kg. Byla jsem nadšená, ale nerozumná. Zase jsem ukončila dietu a začala se živit podle chutě. Mezi 40 - 60 rokem jsem několikrát nabrala 20 kg i více a opět je dala dolů. Dařilo se, ale pozvolna jsem více nabírala než shazovala. Tak ani nevím, jak se stalo, ale do důchodu jsem nastupovala se 130 kg.

Při výšce 160 cm a slabých kostech, to byla opravdu velká obezita. Zvednul se mi krevní tlak, nastoupila artroza kyčlí, zhoršila se skolióza páteře. Mým životem se staly televizní seriály a počítač. Tak jak jsem dříve ráda chodila tůry, byl pro mě tentokrát problém ujít jeden kilometr bez odpočinku. Nebyla jsem schopna si upravit ani svoji milovanou zahrádku. To už se přidla k nemocem i cukrovka. Devět jednotek stačilo na to, abych dostala diabetický průkaz.

Knihy o hubnutí jako bible

A tehdy se stal ten zlom. Rozhodla jsem se na sobě zapracovat. Oprašila jsem letitou knihu  "V potravě je lék" a pochopila, že žádná dočasná dieta mi nepomůže, ale naprosto jiný styl života. Změnila jsem stravování, trochu podle uvedené knihy, něco podle předchozí knížky ,,Fit pro život" a taky podle knížky ,,PH Zázrak". Dalších pár knih o stravě a o změně myšlení se zabydlelo u mé postele a já je četla jako bibli. Do půl roka jsem měla cukr v normě bez léků. Do dalšího roku se mi snížil krevní tlak a váha klesla o 55 Kg. Pozvolna jsem začala chodit delší procházky. A tak dneska mi nevadí chůze do deseti kilometrů! Zvládám i terény. Cítím se výborně, pomalu jako ve 40 letech. Držím si váhu okolo 75 kilo. Ano je to stále dost, ale kdybych pokračovala, už by to bylo moc vidět na obličeji a krku, a tak se snažím si to jen udržet.

Život dostal naprosto jiný smysl. Zvládám kytičky i zeleninovou .zahrádku. Zvládám výlety za krásami přírody, chodím do společnosti a nemusím mít mindrák z toho, jak vypadám. Více se směji, více se bavím, prostě mám ráda život. Moc ráda bych svoje zkušenosti předala dalším. Věřte, stojí to za to.

dieta obezita
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Ještě jednou se omlouvám, už vidím, kde se stala chyba. :-)
Jana Šenbergerová
Omlouvám se, ale netuším, co jsem provedla, že k vám došel text odděleně.
Jana Šenbergerová
Vaše slova mohu jen potvrdit. Ke mně se vámi uvedené knihy dostaly z jiného důvodu. Byla jsem vždy štíhlá Vaši zkušenost mohu potvrdit. jen ke mně se vámi uvedené knihy dostaly z jiného důvodu. Byla jsem vždy štíhla a od mládí pořád nemocná. Když v dospělosti nabyly problémy enormních rozměrů a medicína na ně byla krátká, začala jsem hledat jiné možnosti. A tak jsem postupně od laktovegetariánství přešla k vitariánství a nestačila žasnout, jak mi bylo skvěle. Díky různým okolnostem se dnes stravuji napůl zdravě a napůl "normálně". A staré neduhy se vracejí. Proto radím všem, aby neopouštěli to, co jim evidentně prospívá. A vám přeji příjemný život pod ochranou moudré přírody. )

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%