Jak se stát zdatným wikipedistou: 7. část
FOTO: wikipedia.org

Jak se stát zdatným wikipedistou: 7. část

23. 4. 2014

Vážení čtenáři, pokračujeme v seriálu o internetové encyklopedii Wikipedie z pera pana profesora Jana Sokola. Tentokrát se něco dozvíme o rozšiřování článků.

Máte teď za sebou první kroky, už máte představu, jak to na Wikipedii chodí a jak v současné době asi vypadá. Nejspíš už jste také narazili na něco, co vám tu vadí a chybí, s čím nejste spokojeni. Statisíce čtenářů ji denně používají a potřebují, jenže vy už tušíte, že ona by potřebovala také vás. Už víte, že to není těžké a že to dokážete. Wiki je dobře promyšlená a zajištěná, takže se není čeho bát. Nic tu nemůžete úplně zkazit, a když se vám něco nepovede, jiní to napraví – tak jako jste už vy napravovali nedostatky po jiných. Znovu si připomeneme, že první zásada říká "Editujte s odvahou!"

Jak má vypadat článek?

Už jsme si řekli, že Wiki není blog ani diskusní fórum, že to má být encyklopedie – zdroj srozumitelných, věcných a spolehlivých informací pro každého, kdo je potřebuje. Protože není vytištěná na papíře, dá se stále vylepšovat a aktualizovat a články mohou být i delší. To ale neznamená, že by se tu mělo zeširoka vyprávět, sdělovat své názory a nálady. Encyklopedický článek má být věcný a hutný, aby posloužil i tomu, kdo nemá moc času – a takových je nás čím dál víc. Proto má mít každý delší článek stručný úvodní odstavec, kde se člověk dozví to nejdůležitější. Tady je potřeba šetřit slovy a snažit se o co nejvýstižnější formulace, samozřejmě srozumitelné a spolehlivé. U dlouhých článků může být i trochu delší, ale vždycky s ohledem na spěchajícího čtenáře.

Hned na začátku může být obrázek, který často řekne víc než dlouhé řeči. Na začátku vpravo bývá také "infobox", formalizovaný soupis hlavních informací. Udělat infobox je ovšem trochu složitější a dostanete se k tomu možná později, ale když tam chybí, není to žádné neštěstí. Vlastní text má být přehledně uspořádaný, věcný a pokud možno určitý: místo "v těchto dnech" je lepší datum, místo "několik" je lepší konkrétní číslo, pokud to ovšem jde.

Jak vytvořit odkaz?

U některých slov a spojení v textu je dobré udělat "modrý" link (hypertextový odkaz) – možnost přejít na jiný článek. To je velká výhoda internetu oproti tištěným encyklopediím, které se musí spokojit s nějakou šipkou v textu. Mělo by to být pravidlem u méně běžných cizích slov a odborných termínů, u místních názvů a často u vlastních jmen, jinak podle uvážení. Určitě není dobré odkazovat na běžná slova či na každý letopočet a v článku by se na každý pojem mělo odkazovat jen jednou. Jako všude jinde, z každého pravidla jsou ovšem výjimky a nade všechna pravidla je zdravý rozum. Stačí si rozmyslet, kdo by ten odkaz mohl potřebovat.

Technicky má takový odkaz dvě složky: slovo v textu a název odkazovaného článku. Pokud je v textu slovo "ostrov", je to zároveň i název odkazovaného článku a obě složky splynou do jedné, ale pokud tam stojí "ostrovem", musí být dvě. Jste v režimu editování, zamodříte myší slovo "ostrovem" a kliknete na editovací liště nahoře na tlačítko "o-o". Vyskočí nové okénko, které vám nabídne článek toho jména, a pokud tu takový není, nabídne dvě možnosti: buďto vytvořit "červený" odkaz, který nikam nevede (volba "nový článek"), anebo vybrat z existujících článků s podobným názvem. Vy ale nechcete jedno ani druhé, a tak slovo "ostrovem" v okénku opravíte na "ostrov" (anebo napíšete něco jiného, třeba "Sicílie") a editor zase nabídne všecky články, které začínají "ostrov" nebo "Ostrov" (případně "Sicílie"). Vyberete ten první a kliknete na "hypertextový odkaz". Příště budete chytřejší, a pokud to půjde, zamodříte jen patřičnou část slova ("ostrov").

Příště si povíme o členění jednotlivých článků.

 

Profesor Jan Sokol
Prof. PhDr. Jan Sokol, Ph.D., CSc. (* 18. dubna 1936, Praha) je český filozof, překladatel, vysokoškolský pedagog a publicista. Byl poslancem Federálního shromáždění v letech 1990–1992, ministrem školství v Tošovského vládě v roce 1998 a posledním protikandidátem Václava Klause ve volbách prezidenta ČR v únoru 2003. Zabývá se hlavně filozofickou antropologií, etikou, dějinami náboženství a antropologií institucí. Publikoval řadu knih a přednáší na četných českých i zahraničních univerzitách, zejména na evropská a filozofická témata. V letech 2000 až 2007 byl prvním děkanem Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, kde dodnes vyučuje. Více na https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Sokol


Pokračování příště

Wikipedia
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.