Vzpomínky na moje první výlety aneb, jak to začalo
Ilustrační foto: pixabay.com

Vzpomínky na moje první výlety aneb, jak to začalo

9. 4. 2021

Tady je pár mých vzpomínek na moje toulky světem i krásnou českou kotlinou. Moje toulky započaly, když, coby malý klučík, jsem využil díry v plotě, zanechané slepicím. Tak malý capart vyrazil na poznávání svojí vlasti.

Jenže ten první výlet skončil poměrně brzy.. Můj útěk byl brzy odhalen a začalo pátrání. Prý jsem seděl na schodech jednoho domu a koukal se na provoz okolo.

Potom přišly výlety s mamkou do okolní přírody. Tak jsem poznal rozhledny, které okolo mého rodného domu byly. Byl to Bramberk,Černá Studnice, Královka, Petřín i Proseč. A byly to i výlety do nejhezčí ZOO, do Liberce. Pak ve škole se k tomu přidaly výlety s panem učitelem Tvrdým. No a samozřejmě nechyběly ani výlety s kamarády. Třeba s Pepou Boučkem. Byl to pokus o pěší výlet do Liberce, který však nevyšel. Přesto byl návrat domů pozdní. A jelikož jsme nikde výlet nehlásili, bylo vyhlášeno pátrání. Dopadlo to dobře. A ani ruční domluva mě neodradila od dalších toulek.

S rodiči se jezdilo do jejich rodného kraje, na Hradecko. To byly ty nejdelší výlety, byly vláčkem. Po přestěhování do Plačic byly to už výlety spíš po Hradecku. U Potštejna bydleli strejda s tetou, a tak to byl důvod k výletu nejen k nim, ale i na hrad Potštejn. Ale přibyly i výlety na kole. Jednou jsem vyrazil s kamarádem Fandou na kole do Potštejna. No, to jsme si dali. Ale utahaní jsme přijeli domů. Nožičky málem upadly. A tak byly spíš výlety kratší.

Do ciziny mě to moc nelákalo. Když jsem po vojně přišel na dráhu, přibyla režijka a i volné jízdenky. Tam už nějaká možnost byla, ale mě lákaly tak cesty do NDR. Měli tam mašinky. A ani moře mě nelákalo. Byla možnost jet třeba do Bulharska, do Rumunska či do té NDR k Baltu. Jinam jsem se stejně ani nepokoušel.

Změna přišla až po převratu. To jsem začal využívat i možnosti jet na mezinárodní jízdenku FIP. Něco sám, něco s přáteli. A tak jsem si splnil přání vidět Paříž.  Samozřejmě jsem přidával další státy, jenže co bylo platné, že se najednou mohlo jednodušeji jezdit ven, když korunky říkaly NE. Přesto jsem navštívil pár evropských států, i k tomu moři jsem zajel. Ale vůbec mě neuchvátilo. Ta voda tam byla slaná. Tak spíš po krajině. To splnilo víc než písečné pláže. A tak jsem navštívil moře Severní, Baltické, Středozemní.

Ač jsem byl u moře několikrát, celkový čas by se dal lehoučce spočítat. Příroda je hezčí. A nejhezčí je ta doma, v české kotlině, z níž bych nikdy neemigroval.       

 

cestování vzpomínky
Autor: petr stejskal
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Já jsem cestování vždy milovala. Jsem od přírody zvědavá -v tom dobrém smyslu slova, na zážitky z nového prostředí. Když teď v už jenom mohu vzpomínat, říkám si, že to nebylo špatné. Podle možností jsme jezdili na výlety, na koupání k nějakému přírodnímu koupališti a každý rok na 14 dní na dovolenou. Neměli jsme nikdy moc peněz, ale měli jsme stan, nejprve motorku, později darované auto a jezdili jsme po Československu, pokaždé jinam. Zážitků mám plno, veselých i dobrodružných. Také jsme byli v cizině, o tom jsem už psala.
Jan Zelenka
Taky jsem byl u Baltu a úplně mě uchvátil. Na pobřeží byly duny, borové háje a v nich i houby. Vzduch měl 16, voda 13 a děti měli úplně modré zadky. Ale bylo to moře.
Alena Vávrová
Petr S. byl opravdu velký cestovatel, fotografoval a o všem psal a na íčku toho od něj bylo hodně. A asi stále je. Mně to přijde, jako když z nějakého důvodu založil nový profil.
Libuše Křapová
Já začala cestovat až v dospělém věku. Líbí se mi skoro všude, ale u nás v Česku je opravdu nejkrásněji. Jen na rozdíl od vás ani moře nezavrhuji :-)
Jana Šenbergerová
Také mám pocit, že už jsem četla o tom, jak jste "seděl na schodech jednoho domu a koukal se na provoz okolo." To ostatní už jsem zapomněla, ale ráda si přečetla znovu. Ten poslední odstaveček bych klidně mohla napsat i já, jsem na tom podobně. Dobře vám rozumím.
Zuzana Pivcová
Myslím, že je to článek, který vyšel už před několika lety, ale to mu neubírá nic na půvabu.
Hana Nováková
krásné vzpomínání

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.