Sehnat dneska dobré maso a uzeniny není jen tak. Pokud se chcete vyhnout hypermarketům (což vřele doporučuji) a nemáte problém si mírně připlatit, pak mám pro vás jeden léta vyzkoušený tip: řeznictví a uzenářství U Dolejších v Davli. Mezi pražskými labužníky je pojem už přes sto let a jezdí sem nakupovat i kuchaři zvučných jmen.
Rodinná firma Františka Dolejšího si hodně zakládá na tradici a nabízí prvotřídní uzenářské výrobky. Dodnes používá receptury staré přes sto let a v jejich výrobcích nenajdete žádné umělé přísady, barviva ani dochucovadla. Čerstvost je samozřejmostí.
Jeden ze základních výrobků, který se za sto let nezměnil prakticky vůbec, je davelská sekaná, která patří nejžádanějším. Dále mohu vřele doporučit taliány, vídeňské párky, špekáčky, čajovku, gothaj, pražskou šunku a místní specialitu – šunkovou tlačenku. Dodavatele masa si pan Dolejší prý pečlivě vybírá z okolních farem. Kromě prodejny v Davli má ještě v nedalekých Štěchovicích. Pokud budete mít cestu kolem malebného městečka u Vltavy, určitě se tam zastavte.
Filip Kučera, Praha