Expedice oksroN: v ořechové skořápce

Expedice oksroN: v ořechové skořápce

18. 5. 2014

...Pokračování

V kterémsi turistickém průvodci Norskem se tvrdí, že určitou část Norska Norové nazývají "Norsko v ořechové skořápce". Poněkud krkolomný text, ne? Skoro tak jako je krkolomná dvacetikilometrová cesta vlakem po vyhlídkové trase z Flomu do Myrdalu. A právě tam se naše Expedice vydala prozkoumat pravdivost tohoto tvrzení.

Flom jsme našli celkem snadno při přejezdu z Bergenu do Trondheimu a když jsme tam přijeli, už z dálky jsme byli u vytržení. Z údolí mezi horami trčela obrovská výletní loď a zprvu jsme nemohli pochopit,jak je to možné. Pár minut jízdy vneslo do našeho tápání jasno. Loď stojí ve vodě na konci fjordu a letmý pohled do mapy nám prozradil, že fjord se jmenuje Auerlandsfjord. Městečko jako na dlani. Nástupiště na vlak do Myrdalu sto metrů od parkoviště.

Je to jednoduché. Zaplatíte, usednete a jedete. To se může opakovat několikrát za den. Zaplatili jsme, usedli, jeli a postupně nevycházeli ze stavu, který jedno rčení označuje jako Jiříkovo vidění. Přestáváme se kochat pouze když projíždíme jedenadvaceti tunely na celkové dvacetikilometrové trase. Převýšení 866 m dokonce přinutilo projektanty jeden z tunelů tvarovat do spirály. Pět brzdových systémů vlakové soupravy má zajistit bezpečnost cestujících, kterým se tají dech při výhledu z oken a tak je myšlenky na bezpečnost neprovázejí ani náhodou. Vodopádů nepočítaně a ten největší nás přivítal při jedné ze zastávek vlaku. Vystupujeme, proplétáme se mezi Japonci, ověšenými kamerami a za minutku jsme na plošině pod vodopádem.

Trochu napětí před tím, než vám fotografie ukáže tu krásu, jistě neuškodí. A tak vám musím říct, že než jsme sem dojeli, pěkně nás bolelo za krkem. To od toho, jak jsme otáčeli hlavu na všechny strany, aby nám z cesty nic neuniklo. Nikoho ani nenapadla myšlenka na posilnění, ba nikomu nebylo ani špatně a tak plácačka zůstala nadále v brašně s červeným křížem. A teď to přišlo.

Na plošinu jsme dorazili mezi prvními. Za chvíli na ní nebylo k hnutí. Jak sami můžete vidět, když se podíváte na přiloženou fotografii, pohled je to úchvatný a když si k tomu přimyslíte hukot vodopádu a spršku jemných kapek vody, jste tam s námi a možná jsme vás nalákali, že to brzy zkusíte v reálu. Jak vidno ze snímku, ne všechny vodopád uchvátil. Muž s pokročilou pleší má zřejmě zcela jiné představy o využití volného času. Koneckonců proč ne?

Po deseti minutách se s námi loučí švarná dívka na útesu písní, jejimž slovům sice nerozumíme, ale je to docela pěkná tečka za touto kratochvílí. Konečná stanice je v Myrdalu, městě, kterým vede bergenská železniční trať a napovídá, že se sem můžete podívat i když použijete k cestě vlak. Vystupujeme a prohlížíme si nádraží. Zvukovou kulisu tvoří mladík v norském kroji s heligonkou na prsou a několika lidovými písněmi v repertoáru. Tleskáme a přehrabujeme se v suvenýrech. Zpáteční vlak jede až za hodinu, a tak sledujeme tok jedněch peřejí na chodníku vedle nich a žhavíme kamery i fotoaparáty. To aby bylo co nastříhat do filmu, který po každé Expedici dáváme dohromady. Ve zbylém čase jsme zjistili, že z Myrdalu je možné vykonat několik turistických výšlapů, nicméně vracíme se zpět do Flomu. Unavení a hladoví už spíše než krajinu sledujeme hodinky, které nám říkají, za jak dlouho usedneme ke společnému kufru, abychom zavzorkovali a dostali se do kondice pro další cestu. Přesto nám však neunikl krásný pohled do údolí před Flomem i skutečnost, že kuřáci si nejen ve vlaku, ale skoro kdekoliv v Norsku na veřejnosti ani nešluknou.

A co to vlastně je to Norsko v ořechové skořápce? Jako celek je to okružní vyhlídková jízda, která je jednou z nejznámějších vyhlídkových tras v Norsku. Začíná v nedalekém Vossu a svezete se při ní autobusem, vlakem i lodí. Čekají vás, jak jinak, nádherné výhledy na vodopády, fjordy, jezera, hory a údolí. Jistě jste pochopili, že jsme z této trasy vyloupli jenom jednu hrozinku a těžko říct, jestli tu nejsladší. Na celou "skořápku" jsme neměli ani peníze, ani čas.

Uvažuji,co příště. Nechcete mně poradit? Vezměte tužku, zavřete oči a pohybujte s ní nad mapou Norska. Až vás bude bolet ruka, hrot tužky určitě označí nějaké místo. A třeba tam jsme zrovna také byli. Tak neváhejte!
expedice oksroN
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Mě asi nejvíc oslovila krása Julských Alp ve Slovinsku. Na podzim je to jedna obrovská rozkvetlá skalka, louky jsou růžové ocúny a nad tím vším se vznešeně tyčí Triglav v modři jako nad Jadranem. Když jste po ránu dost vysoko, vypadá to, že pod vámi v chaloupce někdo řekl "Hrnečku vař!" A když se mlha rozplyne, začnete se vy rozplývat nad neskutečnou krásou krajiny. Přesto se mi nejvíc líbí u nás doma, když prší, fouká, sněží a slunce svítí...
Olga Štolbová
Jaroslave, tleskám. Provedl jste nás krásnými místy, tím víc lituju, že tohle nikdy neuvidím, ale moc děkuji za pěkné povídání.
Jaroslava Handlová
Při vzpomínkách na obdobné poznatky z Norska si vždy na chvíli připadám jak ve snu. Ty vodopády jsou tak fascinující, že ten, kdo tu krásu viděl, na ni už nezapomene! Všechno jste to popsal opravdu hodně zajímavě.
Marie Magdalena Klosová
Každý máme svou "zemi zaslíbenou".Pěkně jste nás provedl tou svou.Já mám raději kraje teplejší i když si uvědomuji,oč asi přicházím.Ale všechno se stejně nedá stihnout.Já Vám doporučím TU SVOU.Je to Francie.Třeba by Vás nadchla Bretaň ?Tak Bon voyage! Šťastnou cestu!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.