Jak se stát zdatným wikipedistou: 9. část
FOTO: wikipedia.org

Jak se stát zdatným wikipedistou: 9. část

10. 5. 2014

Vážení čtenáři, pokračujeme v seriálu o internetové encyklopedii Wikipedie z pera pana profesora Jana Sokola. Tentokrát si něco povíme o odkazech a použité literatuře.

Wiki sice – jak se tady říká – "není z papíru" a není tolik omezena rozsahem jako tištěné encyklopedie, poučný článek je však určen obecnému publiku. Odborník a hlubší zájemce o téma proto velmi ocení, pokud ho článek odkáže na další zdroje, tištěné i internetové, které se věci věnují do větší hloubky. Každý článek by tedy měl mít v závěru sekci "Odkazy", která se pravidelně člení na čtyři části, i když některá může chybět. Pokud ale chybí celé Odkazy, je jich příliš málo nebo nebudí důvěru, je to úkol pro vás: kdybyste našli a doplnili příslušnou literaturu, zasloužili jste se o wiki možná víc, než autoři "holých" článků.

Jen spolehlivé zdroje

O první části – referencích – pojednáme v následující kapitolce. Druhá je "Literatura", která má odkazovat na rozumný počet seriózních tištěných zdrojů, kde se čtenář může dozvědět víc. Přednost mají spolehlivé zdroje v češtině, které jsou běžně dostupné. U aktuálních událostí to mohou být i články v seriózních časopisech a novinách. Jako encyklopedie nemůže ovšem wiki sledovat úplně poslední, často nezajištěné objevy, které jsou ještě předmětem odborné diskuse. Proto pracuje obvykle se sekundární literaturou, jako jsou encyklopedie, vysokoškolské učebnice a odborné knihy, nikoli s primárními sděleními v odborných časopisech. U článků o spisovatelích, filozofech nebo veřejných činitelích, budeme ovšem často přímo citovat jejich výroky a uvádět i jejich vlastní díla – pokud nemají zvláštní kapitolu v textu článku.

Reklamě vstup zakázán

Další část tvoří "Související články", odkazy na jiné články české wiki, které se k tématu váží. Nemělo by jich být příliš mnoho a na jinojazyčné Wikipedie se zde neodkazuje, protože každý článek má mít – pokud je to možné – v levém sloupci tzv. interwiki (IW), seznam článků jiných Wikipedií k témuž tématu.

Poslední část tvoří "Externí odkazy" čili odkazy na jiné internetové zdroje. Ty jsou sice velmi cenné, protože je má čtenář okamžitě k dispozici, na druhé straně ale mohou být také nejisté až nespolehlivé. Proto se neuvádějí odkazy na soukromé stránky, které obvykle dlouho nevydrží, na blogy a na zdroje zcela anonymní. Přednost mají naopak stránky univerzit, vědeckých a odborných institucí, renomované portály a podobně.

Odkazy rozhodně nesmějí sloužit reklamě a propagaci firem, politických stran a podobně. Měly by to být jen stránky, které informaci v článku rozšiřují a prohlubují, a nesmí jich zase být příliš mnoho.

Příště si probereme reference v textu.

 

Profesor Jan Sokol
Prof. PhDr. Jan Sokol, Ph.D., CSc. (* 18. dubna 1936, Praha) je český filozof, překladatel, vysokoškolský pedagog a publicista. Byl poslancem Federálního shromáždění v letech 1990–1992, ministrem školství v Tošovského vládě v roce 1998 a posledním protikandidátem Václava Klause ve volbách prezidenta ČR v únoru 2003.

Zabývá se hlavně filozofickou antropologií, etikou, dějinami náboženství a antropologií institucí. Publikoval řadu knih a přednáší na četných českých i zahraničních univerzitách, zejména na evropská a filozofická témata. V letech 2000 až 2007 byl prvním děkanem Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, kde dodnes vyučuje. Více na https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Sokol

Wikipedia
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Po zkušenostech s Wikipedií v souvislosti s naším kvízem vidím, jak je toto důležité: "Pokud ale chybí celé Odkazy, je jich příliš málo nebo nebudí důvěru, je to úkol pro vás: kdybyste našli a doplnili příslušnou literaturu, zasloužili jste se o wiki možná víc, než autoři "holých" článků."

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.