Pěší turistika je stále
oblíbenou aktivitou

Pěší turistika je stále
oblíbenou aktivitou

17. 5. 2014

Pěší turistika stále patří mezi nejoblíbenější volnočasové aktivity v Česku, přestože počet organizovaných turistů v posledních letech mírně klesá. Klub českých turistů (KČT) má 33 tisíc členů, ještě před deseti lety organizace čítala na 40 tisíc členů. Podle sekretáře klubu Mojmíra Nováčka tvoří členy klubu rovným dílem mládež přes lidi v produktivním věku až po aktivní seniory.

Pěší výpravy do přírody dlouhodobě představují podle pravidelných průzkumů České centrály cestovního ruchu CzechTourism třetí nejvýznamnější důvod cestování po vlasti hned za relaxací a návštěvami památek. Během léta ji uvádí jako hlavní důvod v posledních čtyřech letech zhruba 17 procent návštěvníků. V turisticky zajímavých regionech, jako je například Šumava, turistiku jako hlavní důvod návštěvy uvedla téměř polovina návštěvníků.

Kromě klubu turistů připravuje turistické akce do přírody například Sokol, pro vlastní členy i pro veřejnost, a další tisíce výletů pořádají pro své členy skauti. „Samotné slovo výlet původně vzniklo díky Sokolu, protože souvisí s pomyslným vylétnutím z hnízda,“ připomíná Zdeněk Kubín z České obce sokolské.

V současnosti, kdy od vyznačení první turistické trasy uplynulo 125 let, existuje v Česku síť 42 tisíc kilometrů značených pěších tras, 33 tisíc kilometrů cyklotras a zhruba tři tisíce kilometrů značených cest pro jízdu na koni. Původní značení, které turisté použili u první trasy ze Štěchovic k hornímu konci vltavských Svatojánských proudů, se od dnešního lišilo. „Tehdy se využívalo pouze červené značení, prostřední barevný pruh byl navíc dvojnásobně široký proti oběma bílým pruhům, které jej obklopují,“ doplnil Nováček.

České turistické trasy patří k nejlépe vyznačeným na světě.

turistika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.