Náhradní máma

Náhradní máma

11. 5. 2014

Na hřišti, kde bylo pískoviště a pár prolézaček, se scházely odpoledne děti z celého okolí. I několik maminek posedávalo na lavičkách a debatily a debatily. Kousek od  pískoviště, na kmeni spadlého stromu, sedávala nenápadná starší paní silnější postavy. Vždy měla v ruce nějakou práci. Pletení, háčkování, zašívání. Co chvíli pozvedla oči a zavolala: "Fanoušku, drž se, ať nespadneš! Maruško, neumaž se! Marečku, pomoz Haničce, víš, že nevidí. Dežo, vylez z toho křoví, Marečku, přiveď mi ho!" A věnovala se zase své ruční práci.

"Děti, pojďte si pro svačinu" a rozložila na kmen ovoce, chléb či koláče a něco k pití. Děti se rázem seběhly. "No tak, pomozte Haničce, víte přeci, že špatně vidí! Marečku, vem si ještě koláč, ať zesílíš, podívej, jak jsi tenký. Podívejte, děti už jdou ze školy, pojďte, vezměte si svačinu." A skupina se rázem rozrostla o další čtyři  děti. 

K večeru maminky posbíraly své ratolesti a ubíraly se k domovu. Byl to zvláštní pohled na skupinku dětí kolem paní Běty. Nevidomou Haničku za ruku, Deža za tašku, Marušku s Fandou před sebou, Marek poslední vzadu.  Zašli do dřevěné brány a zmizeli  v jednom ze stejných úhledných domků.

Roky ubíhaly, děti rostly, rozešly se do světa. Byl to smutný den, když se všichni sešli na posledním rozloučení s mámou Bětou. Plakali všichni. Nevidomé Haně se slzy hrnuly zpod tlustých brýlí jako hráchy. Dežo posmrkával a stále si uhlazoval černé kudrny. Maruška a František se drželi za ruce. Obřad skončil. Hlouček mladých lidí se na nádvoří krematoria loučil. Objali se. Marek s vážnou tváří konečně promluvil: "Nebyli jsme její děti, ale ona byla naše máma."

 

Vzpomínáte i dnes po letech na svou maminku? Jaká byla? Co vám nejvíce utkvělo v paměti? Napište cokoli na téma "Moje maminka". Autor nejlepšího příspěvku získá malý dárek.
Soutěž - Maminka
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Foltýnová
Paní Lidmilo.Mám dobrou kamarádku,vyrůstaly jsme spolu.Vdaly se,Já porodila dvě děti a kamarádka prodělala řadu bolestivých a nepříjemných zákroků,ale bezvýsledných.Rozhodli se s manželem že si dítě adoptují.Naskytla se příležitost a vzali si dítě ne jedno,ale dvě sestřičky.Manžel kamarádky rozhodl.Nebudeme je od sebe odlučovat,vezmeme si je obě.Dnes jsou děvčata dospělá a jejich adoptivní rodiče mají pět vnoučátek.Milují svoji babičku i dědu.Není rodič jen ten kdo přivede dítě na svět,ale ten kdo je vychová.
Olga Štolbová
Přečetla jsem všechny příběhy o maminkách a zlzičky vytryskly skoro pokaždé. I moje maminka byla hodná, milá, prostě úžasná, ale napsat o ní neumím, hned si vzpomenu, co všechno jsme si nestihly povědět a je mi z toho moc smutno. Děkuju všem, které to uměly.
Jana Šenbergerová
Je moc dobře, že jsou takové náhradní mámy, které považují všechny děti za svoje. Těch potřebných mateřské lásky je stále víc než dost. Před takovými mámami se hluboko skláním.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...