Když Energie pomáhá:
ideální inspirace pro výlet

Když Energie pomáhá:
ideální inspirace pro výlet

30. 5. 2014

Dolský mlýn, Studený, Merboltice, hrad Blansko, Čermná, Podsedice, Tisá, Krásná Lípa, ústecká Vinařská ulice a prostor před ústeckým nádražím, to je deset míst, kde se díky nadšení lidí leccos změnilo k lepšímu. Je to zároveň deset míst, deset projektů, deset skupin lidí, které podpořil nadační program Energie pomáhá společnosti Centropol Energy. Mnohá z těchto míst jsou zároveň výborným tipem pro jarní výlet.

Kdo má rád romantiku hradních zřícenin, neměl by si nechat ujít Blansko u Ústí nad Labem. Z vyhlídkové plošiny hradu je nádherný výhled do krajiny Českého Středohoří. Na severu je vidět hřeben Krušných hor a rozhledna Děčínský sněžník. Na jihu vrcholky Vysoký Ostrý, Sedlo. Na východ vysílač Buková hora a na západ Milešovka a mnoho dalších.

Jarní dny jsou vhodné i pro výpravu do Českého Švýcarska. Klub českých turistů v Krásné Lípě, který od Energie pomáhá dostal grant na pořízení podkladů nutných k vybudování muzea turistiky, má v pronájmu i rozhlednu Vlčí horu. Nachází se 5 km od Krásné Lípy na čedičovém lesním vrchu v CHKO Labské pískovce. Z vyhlídkové plošiny, na kterou vede 64 schodů, je za dobré viditelnosti vidět i část Jizerských hor a Krkonoš. Pod východním svahem je studánka Veronika s výbornou pramenitou vodou.

Poslední květnový den se spousta dobrovolníků vydává do Dolského mlýna u Jetřichovic. Mlýn je v nedobrém stavu a o jeho záchranu se stará občanské sdružení. Organizuje dobrovolnické brigády, na které se sjíždějí lidé z České republiky i ze zahraničí. Prostředky na tyto opravy sdružení získává především z grantů. Jedním z nich byl i příspěvek programu Energie pomáhá. Tedy vlastně už dva příspěvky, jeden v roce 2012, druhý v roce 2013.

Dolský mlýn najdete v Národním parku České Švýcarsko, jde o 4. nejnavštěvovanější místo oblasti. Mlýn je významnou kulturní památkou a zároveň také místem, kde se natočila celá řada filmů, mezi nimi i jedna z nejoblíbenějších pohádek Pyšná princezna.

Jen několik kilometrů od Dolského mlýna můžete navštívit osadu Studený. Zdejší občanské sdružení má na své kontě pěknou řádku zachráněných drobných převážně sakrálních památek. Na opravu jedné z nich – Johnovy skalní kaple – přispěla i Energie pomáhá. Starobylé památky uchované díky lidem s dobrým srdcem v tajemné krajině Českého Švýcarska, to přece není špatný námět na výlet?

Letos k deseti dosud podpořeným místům přibydou další. Výsledky dalšího grantového kola a podpořené projekty můžete sledovat na www.energie-pomaha.cz.

 

O projektu Energie pomáhá
Projekt Energie pomáhá založila v roce 2012 společnost Centropol Energy, významný dodavatel zemního plynu a elektřiny ve spolupráci s prestižní Ústeckou komunitní nadací. Cílem projektu je podpora sounáležitosti lidí s místem, ve kterém žijí. Projekt se snaží podpořit neziskové aktivity lidí či sdružení směřující k obnově drobných památek, turistických cílů či zajímavých.

energie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%