Před 85 lety přeletěl Charles
Lindbergh Atlantický oceán

Před 85 lety přeletěl Charles
Lindbergh Atlantický oceán

19. 5. 2012

Když se za mlhavého newyorského rána 20. května 1927 ztěžka odlepil od země přetížený jednomotorový letoun, jen málokdo z přihlížejících věřil, že stroj opravdu přeletí Atlantik. Pětadvacetiletému pilotovi Charlesi Lindberghovi ale přálo štěstí a o 33,5 hodiny později přistál na pařížském letišti Le Bourget.

Tento výkon sice nebyl prvním letem bez mezipřistání mezi Evropou a Amerikou, prvenství mu nicméně patří na trati mezi důležitými městy. Britové John Alcock a Arthur Whitten Brown totiž o šest let dříve přelétli za 16 hodin z Newfoundlandu do irského Clifdenu. Na rozdíl od nich ale letěl Lindbergh sám, a navíc v malém letounu, zatímco britská dvojice upraveným bombardérem. Letem mezi New Yorkem a Paříží také Lindbergh splnil podmínky soutěže, kterou v roce 1919 vypsal americký hoteliér Raymond Orteig, a odnesl si šek na 25 tisíc dolarů (dnes by to bylo zhruba 300 tisíc dolarů).

Kromě finanční odměny se Lindberghovi dostalo obecného uznání a mezinárodní slávy. Krátce po úspěšném letu se seznámil se svou budoucí ženou Ann. Vzali se v roce 1929 a do roku 1935 svými lety napříč Spojenými státy propagovali létání jako bezpečný a pohodlný způsob dopravy.

Nejsledovanějším Američanem, byť s tragickou příchutí, se Lindbergh opět stal v roce 1932, kdy byl unesen jeho ani ne dvouletý syn Charles, který byl později nalezen mrtvý. Údajný únosce a vrah později skončil na elektrickém křesle.

Manželé Lindberghovi měli celkem šest dětí, kromě nich měl Charles Lindbergh několik dětí nemanželských. Zemřel 26. srpna 1974 na Havaji.

historie technika výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...