Kouzlo časů minulých: hudba syčí z trouby ven
Ilustrační foto: pixabay.com

Kouzlo časů minulých: hudba syčí z trouby ven

8. 7. 2020

Gramofon. Potkal jsem se s ním před pár lety v jedné restauraci na Slovensku, hned mne vybídl, abych zavzpomínal na svá mladá léta s hudbou. V uších mně začala znít hudba, která se z něj linula v naší rodině téměř nepřetržitě. Na "desky" muselo být, i když na chleba nebylo.

Daly se počítat na stovky a neustálým přehráváním dostávaly čím dál větší "patinu" a melodie se pomalu potápěly do směsi hudby a chrastění. Gramofon ke mně promlouval celé mé dětství a zanechal dokonce výrazné stopy v mé paměti, a tak vím dodnes, že třeba "Červená sukýnka" měla na druhé straně desky písničku Včera jsem tě čekala. Mým favoritem v té době byl elegán na slovo vzatý s podmanivým hlasem R. A. Dvorský a jeho orchestr Melody Boys.

Vzpomínejte se mnou na písně a jejich jména, Bel ami.Dávno vím, že se mně nejvíc líbila Dívka k rytmu zrozená a Cikánka od Karla Vacka a jako by to byl Dárek na památku. Chce se říct Děkuji, bylo to krásné, ale zůstává určitě Hezká vzpomínka a Hádej, hádej hadači.. Potkal jsem Děvčátko krásné a šeptal jí do ouška Hm, hm, ách, ty jsi úžasná. Byla to Dívka k rytmu zrozená a mně se ukázal Kousek modrého nebe. Říkal jsem jí Malá holčičko, rád pozoruji Plaménky v očích tvých a ona řekla Nevěř, hochu můj. Ale já přece Potkal jsem svůj sen a toužil a v duchu prosil, Přijď políbit ústa má. Přece Psáno je ve hvězdách, že Půjdem spolu rájem, tak neváhej a Sladce mě líbej.

Prolistoval jsem celý Slovník lásky, jehož text napsal sám Vítězslav Nezval, avšak její Chladné polibky dávaly tušit, že Mám já děvče chladné a snad už zítra nastane Soumrak v podání sester Allanových. Marně jsem jí říkal Ty jsi mé štěstí a Ty jsi moje slunce. Nepomohla ani Ukolébavka, Ztratil jsem tvůj smích. A začalo Mlčení ve dvou. Byla na odchodu a pro Návrat bych musel Pár kouzel znát. Je psáno ve hvězdách, že zůstanou jen Vzpomínky, Lepší něco, nežli nic. Dávno vím, že Když láska mizí, těžko ji volat zpátky. Přesto Děkuji, bylo to krásné a přijmi Dárek na památku. A tak Jedu nocí se svým koněm sám a uhýbám, když další Šíp letí savanou a na potemnělé obloze se šklebí Měsíc za mřížemi.

A tak jsem šťastně doklusal až do dnešních dní. 

Kouzlo časů minulých
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Gramofon měl své kouzlo, děda miloval hudbu a tanec, od tanečních písní, až po operetky a operety. Snad všechny tyhle desky měl a já poctivě točila klikou, když ubýval hlas. Krásná vzpomínka, velké díky pane Kašíku.
Zdenka Jírová
Vytvořil jste vtipnou vzpomínku na písně vašeho mládí. Já jsem momentálně ve výhodě - nemusím nijak moc lovit v paměti, protože písničky mého mládí se hrají stále a v poslední době jsou i módní, například Oči máš sněhem zaváté s Karlem Gottem jsem poslouchala asi v 16 letech a Karel na ni vzpomínal, tak se hrála i teď.
Danka Rotyková
Díky, že jsme mohli zavzpomínat.
Růžena Kuželková
Pane Jaroslave - omluva
Růžena Kuželková
PaneJjaroslave, klobouk dolů,tak seskládat písničky,to je nádhera - budou další??? Děkuji
Lenka Kočandrlová
To byla jiná generace,já vzpomínám na zcela jiné skladby....Z podobných "vykopávek" jsme si dělali leda legraci.
Hana Práglová
Ano.Jsou to krásné vzpomínky...
Hana Nováková
Krásně jste ty písně přiblížil, byl to krásný čas
Iveta Balážová
byly to krásné časy, krásná hudba a krásné je i vaše povídání.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.