Jak nejlépe odstranit klíště?

Jak nejlépe odstranit klíště?

29. 7. 2014

Také se bojíte klíšťat? A víte, jak správně klíště zakousnuté do kůže odstranit? V okamžiku, kdy nalezneme na své kůži tohoto nezvaného společníka, začneme usilovně přemýšlet, jak se ho co nejlépe zbavit. A právě v tom okamžiku vyvstává tolikrát pokládaná otázka: Po, anebo proti směru hodinových ručiček?

Myslete předem

Zamyslet bychom se ale měli mnohem dříve, než přisáté klíště objevíme. Pokud plánujeme pobyt v přírodě, je vhodné využít některých z následujících preventivních opatření tak, abychom možnost napadení klíštětem minimalizovali:

  • Pokud je to možné, oblékneme se do oděvu s dlouhými rukávy a nohavicemi, podle odborníků je ideální hladké oblečení světlé barvy.
  • Nohavice kalhot zastrčíme do vyšších bot.
  • Na oblečení (zejména nohavice a obuv) aplikujeme repelent.
  • Nezapomeneme ochránit také své domácí mazlíčky, a to za pomoci příslušných veterinárních přípravků (sprejů, obojků, kapiček v ampulích apod.).

Rychlost především

Nejdůležitějším opatřením, díky kterému zredukujeme možnost nákazy klíšťovou encefalitidou či boreliózou na minimum a na které bychom proto nikdy neměli zapomenout, je pečlivá kontrola celého těla včetně vlasaté části pokaždé, když se vrátíme z přírody. Jestliže je totiž klíště odstraněno ještě tentýž den, kdy se přisálo, je podle odborníků riziko nákazy redukováno.

Jak na to krok za krokem

A jaký je ten správný postup vytažení přisátého klíštěte?

  • Klíště odstraňujeme co nejdříve, proto je vhodné se na vycházky vybavit pinzetou a dezinfekcí.
  • Ranku před manipulací s klíštětem vydezinfikujeme.
  • Klíště uchopíme za pomoci pinzety (nikdy ne rukou!) co nejblíže kůži a jemně vikláme ze strany na stranu, dbáme přitom na to, abychom neodtrhli hlavičku.
  • Po vytažení klíštěte místo opět vydezinfikujeme.
  • Klíště nikdy nerozmačkáváme v prstech, protože jeho obsah může být infekční.

Pokud se vám podařilo klíště úspěšně odstranit, raději následující dny prožijte v klidovém režimu. Pro podporu obranyschopnosti hodně odpočívejte, spěte, zdravě jezte a vyhněte se fyzické i psychické námaze. Pokud u sebe v následujících dnech zaznamenáte příznaky podobné chřipce nebo naleznete na své kůži červenou skvrnu, navštivte co nejdříve lékaře.

Více informací najdete na: http://www.klistova-encefalitida.cz/

klíšťata
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ivana Zadražilová
Klíšťat se děsím, tedy hlavně kvůli vnoučat. Dcera už letos sundala z vnoučka dvě lkíšťata najednou a poslala je do laboratoře na vyšetření. je to sice hodně drahé, myslím kolem 600 Kč, ale máte jistotu, zda bylo či nebylo klíště nakažené.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.