Lady Sympatie:
Vita é bella

Lady Sympatie:
Vita é bella

6. 8. 2014

Čtenáře možná zajímá, jaké jsou ty zralé modelky, když nechodí po molu, co umí a co je na nich zajímavého…

Mým krédem je „Změna je život“. Nevěřím na náhodu. Vše je jak má být. Avšak, podle mého názoru, změně se musí jít naproti. Z celé mé barevné palety změn jsem se rozhodla zveřejnit tu poslední. 

Moje nejmilejší kamarádka, spokojená se svým zaměstnáním na VŠ, se rozhodla, že chce mít pro všechny případy „něco“ v záloze. Rozhodla se pro rekvalifikační kurz pro pečovatelky o seniory. A já se v poslední chvíli rozhodla ji doprovodit. V té chvíli jsem byla již třetím rokem dobrovolnou společnicí pro seniory v krásném Pečovatelském domě Podpěrova. Po pár týdnech teorie a praxe v rekvalifikačním kurzu se mi začala skládat mozaika.

Najednou jsem si uvědomila, že ne náhodou jsem se starala o jednu slepou dámu již v době mých studentských let, ne náhodou mám úžasné „kamarádky“ devadesátileté dámy, že báječně vycházím se svoji devadesátiletou tchýní. Zkrátka a dobře, vše přišlo v pravý čas. V mém současném zaměstnání se schylovalo k velkému třesku a já se definitivně rozhodla: udělám radikální změnu a zároveň zabiji dvě mouchy jednou ranou. Spojím studium německého jazyka s prací pečovatelky a získám zkušenosti také z druhé strany, od sousedů v Německu. 

Řečeno, uděláno! Jo, jo, ono se to lehce řekne. Stále jsem nástup do nové práce oddalovala. Pořád jsem se necítila dostatečně jazykově vybavená. A všichni říkali: „To chce praxi, doma na to nepřijdeš, kolik toho umíš a kolik ne.“ Tak jsem si dala „time“, v květnu odejdu poprvé do ciziny za prací. Mé přání bylo vyslyšeno, další díl mého osudu nastartoval. Bylo mi 54 let a 7 měsíců.

Hned první pobyt měl být zkouškou ohněm, jak se říká. Poprvé a na tři měsíce. Tři měsíce mimo republiku, bez rodiny a přátel, s cizí ženou, v cizím prostředí, ve velkém domě na malé bavorské vesnici. Riziko na obou stranách. Jak přijme 91 let stará dáma úplně cizí ženu z České republiky? A jak se to vše vyvíjelo, co všechno mi má nová práce přinesla?

Jak jsem obstála? Psala jsem své zážitky do e-mailů a posílala známým, až mne jeden takřka přinutil založit blog. Prý, aby si ty zajímavosti mohli přečíst všichni, kdo o to stojí. A tak se také stalo. Blog AktivniZivot se mi podařil, dostávám hezké hodnocení. A krom toho se mi ozvalo několik žen z celé republiky, které jsem motivovala k novým začátkům. To bylo nečekané a krásné. Některé se staly novými kamarádkami a další dokonce kolegyněmi. Mám radost; umím motivovat jiné vlastním příkladem, hurááá!

Po roce v Bavorsku (střídání s kolegyní po 2měsících) jsem se nyní dostala na úplně jiný konec Německa a mám možnost úžasného porovnávání. Nejen jak se žije v Bayern a jak v Schleswig-Holstein, jak to vypadá v kraji chřestu chmele a jak u Ostsee, ale i jaké to je pečovat o ženu a v čem je jiná péče o muže… Stále píši své příspěvky a kdo ví, třeba někdy… Možná to bude i zajímavá kniha.

A co krom změn v životě a psaní mám ještě ráda? Je toho moc. Má práce souvisí s cestováním. Cestuji a poznávám ráda. Při mé práci je také nutnost, udržovat se v kondici. Chodím každý den alespoň hodinu pěšky. Někdy s holemi, často jen tak „zu fuß“, a občas jezdím na kole. Mám ráda aktivní život, lidi, přírodu, pohyb, vaření, četbu a film. Díky této práci jsem začala víc fotit, číst a poslouchat. Seznámila jsem se také s nabídkou audioteka.cz. Když jsem byla malá, často jsem v rádiu poslouchala, s mojí milovanou babičkou, četbu na pokračování. Dodnes mám rozhlas moc ráda. Nyní nové technologie umožňují poslouchat četbu knih a časopisů a přitom se dá třeba běhat po lese. Je to báječné, ve chvílích volna poslouchat příběhy a články v rodném jazyce a při práci se učit mluvit a rozumět německy.

Avšak ze všeho nejdůležitější je rozumět si srdcem. Pak jde všechno.

Vždyť ŽIVOT je tak krásný!

 

Přihlásila jste se do projektu i60 Senior Fashion? Zúčastněte se soutěže o titul Lady Sympatie. Malujete obrazy, fotíte? Vyšíváte či pletete? Vaříte? Vyfoťte vaše vybraná díla a krátce je popište. Tančíte, hrajete divadlo nebo se potápíte? Napište o vašem koníčku příběh. Zpíváte, hrajete na klavír či housle? Nahrajte se, nebo natočte na video a pošlete nám ukázku. Prezentujte jakoukoli svou dovednost, zručnost nebo zálibu. Všechny dovednosti posoudí porota a společně se čtenáři vyberou ženu, která získá titul Miss Sympatie a s ním také wellness pobyt. Více informcí najdete zde.
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Valachovičová
Dobrý podzimní den milé dámy, babičky, tetičky, kamarádky, se zaujetím jsem před chvílí otevřela stránky i6O.cz a mám z toho velkou radost. Určitě se sem brzy vrátím nejen s příspěvkem. Tolik jen krátce a těším se na další setkávání zde. Mějte hezký den!Jitka67
Daniela Radková
Dášo, jste žena s velkým srdcem!!! Ne každé ženě je dáno, aby pečovala o své drahé blízké ( já 5 let o umírajícího manžela, pak o nemocné rodiče a dnes už jen o tatínka), tak je nádherné, když své srdce a síly dáme jiným, kteří to potřebují. Péče nás učí velké pokoře a porozumění životu, a je dobře, když o tom píšete. Děkuji Vám , i za všechny staré dámy a pány, kteří nám tolik ještě mají co dát!!!
Daniela Radková
Dášo, jste žena s velkým srdcem!!! Ne každé ženě je dáno, aby pečovala o své drahé blízké ( já 5 let o umírajícího manžela, pak o nemocné rodiče a dnes už jen o tatínka), tak je nádherné, když své srdce a síly dáme jiným, kteří to potřebují. Péče nás učí velké pokoře a porozumění životu, a je dobře, když o tom píšete. Děkuji Vám , i za všechny staré dámy a pány, kteří nám tolik ještě mají co dát!!!
Jaroslav Chudáček
Hezké téma, pěkný článek a fotky, které článek ilustrují. Přeji Vám nadále zajímavý život, mnoho štěstí a pohody.
Milada Salajková
Váš příběh je o Vaší statečnosti. Dokud člověk dokáže učit se, přijímat a měnit svět kolem sebe, je člověkem v pravém slova smyslu. Nikoliv jen čekatelem. Přeji Vám zdraví a hodně sil do dalšich dnú, protože Vy přinášíte radost těm potřebným.
Marie Magdalena Klosová
Jste skvělá,líbí se mi váš postoj k životu,k sobě samé.Jsem ráda,že jsem Vás poznala.
Jana Mesarčová
Dagmarko, jsi báječná a děkuji i60, že jsem Tě mohla osobně poznat.
Miroslav Štorch
Když se mi něco nelíbí, tak nic nepíšu a mlčím. Když se mi něco hodně nelíbí, tak to napíšu pod svým jménem a neschovávám se za fiktivní jména. Ale plně platí citát : " Pro pravdu se lidé nejvíce zlobí."
Hana Šorejsová
Paní Zdeňko, já nemám potřebu závidět, já pracuji, snažím se hodně pomáhat studentům, lidem blízkým, mé dceři a výchově vnoučat. O sobě psát nedokáži. Vozím všude notebook, a píši z cest, kde se nacházím, pocit závisti neznám !!! Upřímně ! NEmám potřebu závidět !
Zdeňka Vítková
Omlouvám se, vím, že to sem nepatří-přesto uvádím výklad z Encyklopedie významu slov : Závist, to je to ,co nás „užírá“, tím co nás nutí ptát se „proč on ano a já ne ?“ Z čeho pramení ? Hlavně z našich neúspěchů, nedostatku sebedůvěry a hlavně neschopnosti radovat se ze štěstí a úspěchu druhých. Svět není vždy spravedlivý, ale závistí se nikdy nic nespraví. Nepodléhejte tedy závisti. Vězte , že závist je jen „našeptávač“, který se snaží vás rozhodit, popíchnout proti druhému, rozpoutat nezdravou soutěživost a zlobu mezi lidmi. Závist je celkem nepostřehnutelný pocit, ale dokáže vyvolat mnoho negativních slov a pomluv. A pomluva, jak víme, má sice jednoho tvůrce, ale mnoho ochotných poslíčků. " Jinak ode mně-BEZ KOMENTÁŘE ! Hezké dny všem

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.