Jiří Krejčík byl nestorem
českých filmových režisérů

Jiří Krejčík byl nestorem
českých filmových režisérů

8. 8. 2014

Filmový a televizní režisér a příležitostný herec Jiří Krejčík, který zemřel loni 8. srpna nedlouho po svých 95. narozeninách, zosobňoval peripetie české kinematografie minulého půlstoletí. A ač poslední celovečerní snímek natočil v polovině 80. let, v televizní branži byl aktivní až do svého pozdního věku.

U filmu začínal Krejčík (narozen 26. června 1918 v Praze) již za druhé světové války jako statista na Barrandově a s režií pak u krátkometrážních snímků. Prvním jeho hraným filmem byl nerudovský Týden v tichém domě (1947). Byl spoluautorem scénáře a prvním režisérem slavné komedie Císařův pekař a Pekařův císař (film nakonec natočil Martin Frič). Do dějin českého filmu ho pak nesmazatelně zapsalo drama Vyšší princip z roku 1960. K dalším Krejčíkovým celovečerním filmům patří například Svědomí (1946), Morálka paní Dulské (1958), Svatba jako řemen, Pension pro svobodné pány (oba 1967) či Božská Ema (1979). Poslední celovečerní film - satiru Prodavač humoru - natočil v roce 1984.

V 50. letech Krejčík točil také budovatelské agitky, za něž se podle svých slov styděl. Přesto byl v pozdější době postižen různými politickými zákazy. Ani po pádu komunistického režimu se nedočkal mnoha příležitostí. Polistopadová Krejčíkova filmografie tak obnáší především několik dokumentů a televizních inscenací. Kromě filmové režie Krejčík psal scénáře a výrazně se prosadil jako divadelní režisér. Velkým úspěchem byla například jeho inscenace Penziónu pro svobodné pány v Činoherním klubu. Několikrát se také objevil před kamerou jako herec. Sice pouze v malých rolích, avšak třeba jeho řezník z Menzelových Slavností sněženek, který "všechno sežere", je nezapomenutelný.

Pedagog a držitel řady prestižních ocenění, kromě Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii obdržel například medaili Za zásluhy či Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu, byl vždy aktivní i ve věcech veřejných. Byl znám jako buřič a břitký kritik kulturní branže a společenských nepravostí.

režiséři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šorejsová
Napsal jste to moc hezky, panu Krejčíkovi jsem vždy fandila, opravdu uměl a pamatuji, jak chodíval do poslední chvíle po nábřeží, kousek od Národního divadla a dámy zdravil "Poklona", tak si ho pamatuji. Byl to pan režisér s velkým "P".
Jiří Libánský
Já si Krejčíka pamatuji jako pořádného cholerika. Věděl přesně co chce a vyžadoval to způsobem, který stresoval celý štáb. O tom se nebudu rozepisovat. Jednu jeho hlášku z natáčení si pamatuji. Mě pobavila. To chtěl na scéně něco upravit a obrátil se na jednoho člena skupiny stavby dekorací. „Hele, ty Jardo, teda Stando, vlastně Radku. Kdo si to má pamatovat? Už mě serete tím, že se jmenujete každej jinak!“ Já se omlouvám za slovník, ale to byl pan Krejčík a filmy fakt uměl.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.