Jaro na Šumavě

Jaro na Šumavě

28. 5. 2012

To se řekne, zpracujte jarní tematiku a budete odměněni. Jelikož bydlím na Šumavě a počasí je tady drsné, nemůžu se nikdy jara dočkat. Mám kamarádku v Praze a ta mi vždycky hlásí, co tam kvete a co už odkvetlo. Já chodím po břehu Lipna, je mi zima a marně hledám alespon jeden zelený lísteček.

Jenom jednou se to pozdní rašení docela vyplatilo, když přišel nečekaný mráz a všude, kde všechno kvetlo, také všechno zmrzlo. Úroda třešní a ostatního ovoce žádná. U nás nic nekvetlo, nezmrzlo a tak jsem sklidila své čtyři třešně na svém nevelkém stromku.  Mám také malý záhonek, protože větší už nezvládám a čas od času mě popadnou roupy a tu zasadím rajče, okurku atd. Raduji se jenom při tom sázení, protože všechno zajde skoro před mýma očima. Jelikož nemám skleník, abych rostlinky rozmazlovala, tak se s tím smiřuji. Sázím jenom keříky a doufám...
Zasadila jsem malinoostružiny a první rok sklidila neuvěřitelných dvacet osm plodů. Druhý rok keř přes zimu zmizel, ani jsem nezjistila kam.  Pak jsem si přečetla v jednom časopise, jak je pro mladé i staré tělo zdravý rakytník. Zasadila jsem a rakytník mi zatím dělá radost. Loni se mi odměnil šesti bobulemi. Zpracovala jsem je a nábožně - s vědomím posílení svého zdraví - je snědla. Z rakytníku se stal strom a letos se těším na úrodu větší.
Mrazíky se snad už nevrátí, a tak možná i zasazený hrášek povyleze a dozraje. Moje dva malé řádky brambor se také mají k světu, sluníčko dnes svítí, a tak sedím u svého záhonku, hřeji si své staré kosti a velice se z jara raduji.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šimková
Olinko na obrázku jsou opravdu krásná rajčata, ale nehrozí, že by se mi objevily na mém záhonku
Hana Šimková
Zuzanko děkuji za velmi příjemné hodnocení a zasílám studený dnešní pozdrav ze Šumavy.
Olga Gálová
Rajčata na obrázku jsou krásná. Jestli vám rostou takova, pak klobouk dolů. Já mám taky zahrádku. A úspěchy obdobné vámi popisovaným. Přitom podmínky zcela jiné. Teplo a sucho. Co mi v zimě nezmrzne, to vyschne.
Zuzana Pivcová
Jste vtipná, prímová, píšete s nadhledem a máte svěží styl, dovedete si ze sebe lehce utáhnout a to všechno mi vyhovuje. Pěkný pozdrav z upršené Prahy, váhající mezi jarem a létem. Zuzana

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%