Křečkujete? Právě nyní je ideální doba zbavit se nepotřebných věcí
Ilustrační foto: pixabay.com

Křečkujete? Právě nyní je ideální doba zbavit se nepotřebných věcí

26. 2. 2021

Když někdo odmítá vyhazovat staré nefunkční věci a zavaluje svou domácnost stále dalším harampádím, říká se o něm, že je podivín. Jenže psychiatři tuto vlastnost nově zařadili na seznam duševních poruch. A pojmenovali ji výstižným názvem křečkování.

Křečkování se věnují lidé mladí i staří, ale faktem je, že s přibývajícími roky se neochota čas od času něco vyhodit, projevuje častěji. Snad každý zná někoho, kdo má doma mixér, který nefunguje deset let, v garáží hromady drátů a šroubků, které nikdy nepoužije nebo ve skříni kupu polorozpadlých bot, které si nikdy neobuje. "Proč to nevyhodíš?" říkají děti. A my odpovídáme: "Já nevím, třeba se budou ještě hodit. Je mi to líto. Jé, tyhle boty jsem měla na dovolené v Jugoslávii v roce 1978, podívej, pořád jsou pěkné."

Zahraniční literatura má pro toto chování název hoarding. Psychologové mluví o kompulsivním hromadění. A nově jej považují za formu psychické poruchy. To, že ji zařadili na seznam psychických nemocí, vzbudilo velký rozruch a o hromadění věcí se nyní na internetu vedou čilé diskuse.

Hromědění nebo jen nepořádek?

Kde je hranice mezi nepořádkem a hromaděním, které naznačuje, že jeho pachatel není duševně v pořádku? "Abnormalita často vzniká z normality," míní psycholožka Zdeňka Sládečková. "Podobné nemoci se často delší dobu neprojevují a dají o sobě vědět v souvislosti s jinými problémy: se stárnutím, s pocitem osamělosti, úzkostmi, depresemi."

Takže je celkem pravděpodobné, že čtyřicetiletý pán, který má garáž plnou nepojízdných kol, starých židlí a rozebraných televizorů, může mít v sedmdesáti velký problém. Třeba bude harampádím zavalena už nejen jeho garáž, ale i byt nebo celý dům. Podobných příběhů je známo spousta.

"Znám rodinu, která je nešťastná, protože babička má ve sklepě šest set zavařenin," vypráví psychoterapeutka Kateřina Novotná. "Vyrábí stále další, ty staré se kazí a ona je odmítá vyhodit. Rodina se kvůli tomu hádá, ale babička je přesvědčena, že to činí pro jejich dobro. To je ukázka, kdy už nejde o nepořádek, ale o problém," vysvětluje.

Do poradny, ale jak?

Psychologové se shodují, že dostat takového hromadiče do poradny je věc takřka nemožná. Průvodním jevem této poruchy totiž je, že si ji nemocný odmítá přiznat. A přiznejme si, že hranice mezi tím, kdy jde o normální binec a kdy problém je velmi tenká. Navíc si položme otázku: Kdo vlastně má právo říkat tomu druhému, kolik a jaké věci má mít ve svém domově? Když někdo chce mít obývací pokoj zavalený starým nábytkem, nefunkčními spotřebiči a v tom ještě žít s dvanácti kočkami, je to přece jeho právo, byť to okolí připadá divné.

Ano, křečkování je zapeklitý problém, ale častější než si možná myslíme. Američtí psychiatři tvrdí, že se týká okolo dvaceti procent populace. Tím jsou mínění všichni lidé, kteří mají doma něco, o čem vědí, že už to rozhodně potřebovat nebudou, ale nedovedou se toho zbavit. Ať už jde o stovky zavařenin, konzerv, botů, ale třeba i knih, starých nepoužitelných magnetofonových kazet, prostě čehokoliv. U dvou až pěti procent z nich se pak jedná o duševní poruchu. A pozor, často jde o lidi starší pětašedesáti let.

Sběratelé nebo hromadiči?

Nepleťme si však hromadiče se sběrateli. Psychologové mají mezi nimi jasný předěl. Sběratel hromadí věci systematicky, hodně o nich ví, zajímá se o ně, má je rád. Křečkař hromadí věci beze smyslu. Dělá mu dobře, že je má doma, ale vlastně se tam o ně dál nezajímá.

Takže, až nám zase jednou bude líto něco vyhodit – něco, co nám zabírá místo, práší se na to a už to řadu let nefunguje – vzpomeňme si, že křečkování je už v seznamu nemocí. A také na fakt, že abnormalita vzniká z normality.

Skončete s křečkováním právě teď

Současná doba, kdy se člověk nemůže naplno věnvat některým svým koníčkům jako je společné sportování či návštěva koncertů nebo divadla, je ideální pro to, udělat si doma pořádek. Říká se, že pokud člověk nějakou věc nepotřeboval celý rok, nepotřebuje ji vůbec. Nejrůznější staré nářadí v garáži či kůlně, nepoužitý stavební materiál, který už možná ani nebude funkční, starší oděvy, které již dlouho nenosíte, stejně jako kabelky, tašky, šátky, rukavice. A co teprve staré věšáky, police, molitanové matrace, zbylé obklady či dávno ztrdlý beton v kůlně.

Nebojte se těchto věcí zbavit. Pokud si uděláte pořádek v kuchyni, komoře, sklepě či kůlně, uvidíte, že se dostaví pocit spokojenosti a dobře vykonané práce. A to je právě nyní důležité. Tak vzhůru do toho!

 

domácnost psychika sběratelství
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Kočandrlová
Dnes je tolik možností kam co vyhodit.Jsou sběrné dvory,kontejnery,něco se dá prodat přes net.Dříve býval jen jarní úklid.Pamatuji se,jak jsme vyhazovali před dům na ulici,na hromady kde co,pak přijeli vojáci s náklaďákem ,naložili to a odvezli. Byly to opravdu jen hrozné krámy,dříve se totiž dalo kdeco odnést buď do obchodu zpátky - sklenice od kompotů a pod,byly za to peníze,nebo do sběru se dávaly hadry,kosti,lahve od oleje,papír,železo...a taky za peníze. Dnešní hromadiči jsou jiného druhu,jen zanášejí dům/byt nesmyslnými krámy a papíry,z dětství si nic takového nepamatuji.Asi by na takového,co dělá sousedům problémy,hned "naskočili" a musel by případně do léčebny,byt by se vyklidil a dostal by ho někdo jiný....Před nějakými lety v jedné vesnici byla rodina,co si zanesli odpadem nejen dům,ale i zahradu.Když už to padalo k sousedům i na obecní,bylo v tom hnízdiště potkanů a jiné havětě,strašný smrad,tak na ně došli z úřadu,hygieny a od hasičů,s policií, podařilo se to všechno vyvézt,ovšem bylo tam něco ohledně způsobilosti těch lidí - zjistilo se,že jsou v podstatě nesvéprávní,dcera debilní.... Jinak bohužel nejde s těmihle sběrači asi nic dělat,jen čekat,až jim začne v bytě hořet,pak to jde rychle...
Danka Rotyková
Paní Věra Ježková napsala i můj názor. Ale jsem od přírody šetřílek. Ale dnes jako seniorka, žijící v paneláku, si nemohu nerozumné hromadění věcí dovolit. Proto si myslím, pokud to překračuje rozumnou mez a vadí nebo ohrožuje to druhou osobu, pak už to je situace vhodná pro pomoc odborníka. Na sídlišti byly už asi 2 případy starých lidí, u kterých došlo k požáru právě díky nahromadění věcí v bytě. Jedna paní v bytě zemřela, druhá měla štěstí, po ošetření se dostala do LDN. Upřímně jsem litovala všechny obyvatele, kteří měli díky těmto sběratelkám promáčené byty, tzn. i zničené věci.
Věra Ježková
Nekřečkuju, nemám kde. Ale chápu, že někdo se nechce starých věcí zbavovat. Jejich hromadění by ovšem nemělo být patologické.
Antonín Nebuželský
Nehromadim, jen jsem líný někam vozit ty nefunkční věci. Asi bych měl.
nina hor
Reakce na paní Miladu nebo jeste toto http://skladovani-profigroup.cz/ taky se dá
Milada Salajková
Pani Ilono, takových lidí je mnoho. Snad pronajmout garáž, pokud nemáte vlastní prostory. Pokud nemá jiný problém, da se to zvládnout s tim, že potají sem tam něco vyvezete. Pevné nervy.
Ilona Kabelács
Přidávám se také. Mám s partnerem problém, "hromadění" se stalo abnormalitou, jsem frustrovaná, nějak si již nevím rady, je to nad moje síly ! Můžeme oživit tuto diskuzi ? Mám ho ráda, moc, nerada bych odešla, jen nějakou strategii - máte někdo zkušenost ? Prosím. Díky všem !!
Vladka Steinová
Přidám se s názorem, asi ne zcela přijatelným,ale asi je hromadění a "hromadění" a nevím, proč by člověk měl mít proto psych.poruchu, když si něco schová?Kde to paní autorka článku vzala? Co vše se dnes řeší?Nejsou jiné problémy, o kterých by bylo třeba psát? Vzpomeňme na Jar.Hanzlíka ve filmu Slavnosti sněženek-"No nekup to"....co vše tam v domě nahromadil...já mám asi štěstí, ale nevidím u nás v domě, že by někdo něco nosil do domu z kontejneru a máme zde navíc zkušebně umístěné kontejnery na humanitární účely, tedy do toho dáváme použité textilie a boty etc. a bezdomovci si to berou na zimu . A z piety si něco málo schovat po předcích, to snad není ještě psych.porucha!!!!Článek je na zamyšlení, ale je extremní.Zdravím.....
Hana Čadová
Je to opravdu nepříjemné, když nájemník vybírá kontejnery a věci nosí domů a nebo uchovává v suterénu. Máme takového nemocného pána v domě a já se bojím uchopit kliku u vchodových dveří!
Renata Zadražilová
Také hromadíme, či spíše nevyhazujeme. Tak snad to není ještě vážné. Ale to, o čem píše paní Zuzana Pivcová takéznám. Máme takového člověka v ulici. Není to příjemné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%