Důchodcovské blues
Ilustrační foto: Pixabay

Důchodcovské blues

20. 9. 2021

Žádný budík, žádná snídaně v letu, ale blažené probuzení do poloslunného jitra. Otevřeným oknem pronikají do bytu podzimní vůně, prolnuly se s vůní čerstvě uvařené kávy a v rádiu Rudolf Cortéz žene nebem stádo krav.

Pavlína Filipovská chválila včerejší neděli a vzpomínky mě vrací do minulého století na odpolední čaje do krnovské kavárny na Cvilíně. Jsem zase holkou s čerstvou foukanou a lodičkami na jehlách.

To, že si po Skypu povídám s bratrem, s kamarádkami a jakým fofrem při tom povídání uběhnou dvě hodiny. Čas mě netlačí. Být v důchodu je osvobozující, nic nemusíte a děláte jenom to, co chcete. Je to krásný pocit svobody.

Ze všech vlastností, které máme, je výraz naší tváře nejdůležitější. Luxus můžeme mít úplně každý zdarma. Sny a úsměv. Sny jsou krásný luxus, který si může dopřát každý z nás, ať je nám dvacet nebo šedesát, ať bydlíme ve velkoměstě nebo v "zapadákově". Snít si můžeme kdykoliv a kdekoliv, ve dne, v noci, při práci, snění nám nikdo nevezme. Úsměv? Úsměv je také zdarma. Také je krásným luxusem, a tak zajiskří i plamínky v našich očích.

Musíme se přijímat i s chybami. S kouzelnou zvědavostí a hravou fantazií můžeme zkoušet stále něco nového a nepoznaného. Probuďme v těle hormony dobré nálady a svět se nám bude zdát krásnější. Dnes se přijímám taková, jaká jsem, dokonce i s chybami. Příroda je nesmlouvavá. Přibyla nám léta, zjev není, co býval, zato v hlavě si věci srovnáváme a snažíme se být se sebou spokojeni. Podzim už je na dohled. Aby byl bez chmur a plískanic, shromážděme ho "zpříjemňovací" náladou.

stárnutí vzpomínky
Hodnocení:
(4.8 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Sataba
Idealní důchod je spousta koníčků a hlavně zdraví ne ho prosedět v čekárně u lékaře.
Helenka Vambleki
Vyznání před sedmi lety je, doufám, stále aktuální a náležitě si svůj zasloužený odpočinek stále užíváš!
Marie Faldynová
|Také si užívám vstávání bez budíku, ale pak se vrhnu na oblíbené aktivity a nestíhám. Zatím mne zdravotní problémy zpomalily, ale ještě nevyřadily z provozu :))
Jiří Dostal
:-) :-) Blues je nádherný útvar, základní smutek se často odlehčuje humorem smíření, asi jako tady na Slovácku "Ej, zomrela mi žena, už som vdovec, pochovali sme ju, pochovali sme ju pod jalovec..." :-) :-)
Eva Kopecká
Nedávno se známý divil. Prý nezná nikoho, kdo by se do důchodu těšil. Jenomže já si zábavu umím najít a pořád něco podnikám. Pojedu si na zahradu, kdy budu chtít, a vůbec, bez povinnosti denně vstávat je člověk jaksi svobodný. Svoje mít odpracováno budu, tak co bych se netěšila.
Dana Puchalská
Moc hezký článek z archívu.
Daniela Řeřichová
Moc hezká úvaha, za niž děkuji. I když senior, stále jsem v pohybu a ztotožňuji se s názorem, že úsměv a sny jsou krásným darem.
Naděžda Špásová
V důchodu už jsem 11 let, nejdříve to byl plný invalidní a teď už je samozřejmě starobní. Článek je hezky optimistický, je pravda, že předčasným odchodem ze zaměstnání se mi nesmírně ulevilo. Říkala jsem si podobné věci, které jsou zde napsané, ale s přibývajícími roky se optimismus vytrácí. Můžou za to neduhy, které se nemilosrdně zahnízdily v mém těle a zbavování se jich je čím dál těžší. Být skeptik je můj neduh, ale všem optimistům přeji hodně štěstí.
Zuzana Pivcová
I po letech je Vaše "blues" stále aktuální a moudré.
Marie Měchurová
Marie, já už si důchodu užívám osmnáct let. Jen to, že nemusím nikam spěchat se mi nějak nedaří naplňovat, pořád něco vymýšlím a nedokážu se zastavit. Jsem už ale taková. Už se těším na zimu, to je období, kdy i já trošku zmírním. Hezké zamyšlení, děkuju za něj.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...