Můj tip na výlet:
Loučná nad Desnou

Můj tip na výlet:
Loučná nad Desnou

24. 9. 2014

Reaguji na manželčin příspěvek k článku paní Evy Balůchové, Kroměříž: království zahrad.

„Náš“ Český ráj je krásný a bohatý na hrady a zámky, i přírodní scenérie. Přesto jsme si zamilovali přírodu Jeseníků a již několik let jezdíme do okolí Velkých Losin. Protože nejsem žádný písmák, ani dobrý vypravěč, rozhodl jsem se občas přispět jen krátkým komentářem a několika fotkami.

Jesenická příroda je drsná a ani parky se nemohou srovnávat s pravidelností a geometrickou krásou kroměřížských zahrad. Ale přesto, anebo právě proto mají své kouzlo. I navzdory kalamitám, které způsobila řada povodní v posledních letech, z nichž nejhorší byla v roce 1997.

Zámecký park v Loučné nad Desnou byl založen koncem 18. století jako okrasná zahrada v barokním stylu. Postupem času došlo k její devastaci, až v roce 1833 v dražbě zakoupil zámek hrabě Antonín Bedřich Mitrovský z Nemyšle, který zahradu přebudoval v duchu anglického přírodního parku. U vchodu jsou na plánu zahrady označeny starobylé a jinak vzácné druhy stromů, které jsou označeny jmenovkami i v reálu. Je tu mohutná borovice limba, zeravinec japonský, vícekmenný šácholan Soulangeův, liliovník tulipánokvětý i lípa s obvodem kmene cca 550cm. Mnoho dřevin je z dob Mitrovského a bratří Kleinů (od r. 1845), kteří díky rozmachu sobotínských železáren patřili k nejbohatším rodinám na Moravě. Park tak nabízí nejen poučení, ale i oddech v uklidňujícím prostředí zeleně. Současná podoba parku je dílem rekonstrukce v letech 2008 – 2010. Samotný zámek, který je značně zdevastovaný, není zpřístupněn, ale už dostává novou střechu i nový kabát.

Nedaleko zámecké zahrady je rybník Kocián, který je lemován dřevěnými sochami. Do rybníku čerpá vodu dřevěný čert a v rybníku může vyzkoušet své rybářské štěstí či umění každý, kdo si zakoupí jednodenní povolenku  Chytit na ni může až čtyři ryby (nejspíš pstruha, kapra, sivena nebo štiku). Za ulovené ryby zaplatíte cenu za kg podle aktuálního ceníku. Ryby vám pak mohou upravit v Rybářské baště, která stojí na břehu rybníku. A pokud nemáte dost trpělivosti, až se vám nějaká „bzinka“ chytí, jistě vám nabídnou široký výběr rybích specialit. Ochutnali jsme, doporučujeme!

Za redakci přidáváme tip na ubytování ve Velkých Losinách, které je vhodné pro seniory - zde.

naše tipy
Autor: Radovan Cakl
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zoja Sedláčková
Také jsme vloni na podzim navštívili Velké Losiny a jeden z výletů vedl i do Loučné na zámek. Byli jsme tam začátkem prosince a i tehdy tam bylo krásně. Mohu doporučit i ubytování v resortu Losinka poblíž Velkých Losin. K zámeckému parku a lázním je to odtud hezká procházka.
Hana Práglová
Majko,já tušila,že nezklameš!!!!!
Marie Seitlová
Ještě jsem zapomněla, že z Loučné nad Desnou je i herečka Valerie Zawadská.
Marie Seitlová
Ano Hani, připíši.Loučná je velmi krásná a velká vesnice. Sahá od Velkých Losin až po Červenohorská sedlo. Park je krásný a veliký, je zde krásná kamenná Grota, rybník horní s Neptunem a dolní, kde se chovají ryby. Zámek už má nový kabát a uvidíme co tam nový majitel zřídí. Nad parkem je i hrobka Kleinů. Nad Kociánem se dělaly vrty a zjistilo se ,že je zde léčivá voda. Je i studie na nějaké lázeňství. To je však budoucnost. Více se dozvíte na stránkách obce.
Marie Magdalena Klosová
Je to zajímavý tip,zajímavě podaný,s krásnými fotografiemi a vtipným doprovodem.Těším se na opravený zámek!
Hana Práglová
Pěkné čtení.Loni jsme zde byli s našimi seniory na zájezdu.Spojili jsme Loučnou s prohlídkou elektrárny Dlouhé Stráně.A jen mimochodem,na tomto webu je paní,která odtud přímo pochází.Třeba něco přidá....
Hana Práglová
Pěkné čtení.Loni jsme zde byli s našimi seniory na zájezdu.Spojili jsme Loučnou s prohlídkou elektrárny Dlouhé Stráně.A jen mimochodem,na tomto webu je paní,která odtud přímo pochází.třeba něco přidá....
Eva Balúchová
Krásná příroda,krásné stromy,krásné fotky.Díky za zajímavý tip na další výlet.
Zuzana Pivcová
Píšete právě tak čtivě a zajímavě, jako Vaše žena. A to se týká i fotografií.
Ivana Zadražilová
Děkujeme za tip a za krásné fotografie!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.