Znáš nebe bez mraků?

Znáš nebe bez mraků?

7. 10. 2014

K myšlenkám o přátelství mě inspiroval starší televizní seriál Přátelé zeleného údolí, který jsem náhodou naladila při odpolední kávě. Zamyslela jsem se nad tím, zda mám přátele a kde jsem je potkala. Je to zvláštní. Asi jsem měla štěstí, protože většinu z nich jsem našla přes internet a jsou zdaleka.

Je to už pět let,co jsem někde napsala, že hledám přátele pro sebe a mého vnuka, že dobrých přátel není nikdy dost a přidala naše fota, která jsem postupně doplňovala novějšími z našeho života, z našich cest a událostí.

Začala jsem si s lidmi vyměňovat poznatky a životní zkušenosti .Pak přišlo  pozvání: "Vezmi kluka a přijeďte k nám. " Mezi mnoha mě oslovila i Marie Magdalena, které byl blízký můj životní příběh. Nevím, jakou náhodou se to stalo,že mně začali psát i jiní lidé z města, kde Marie bydlí. Jednoho dne jsme sedli o víkendu do auta a jeli na setkání. Město, jeho okolí ,ale hlavně lidé nás natolik učarovali, že jsem zde později koupila malý byt a dnes tu trávím i s vnukem víkendy, svátky a veškeré prázdniny. Postupně jsem poznala další přátele a přátele těchto přátel.U rybníka, při grilování,na kulturních akcích nebo jen tak u domu.

Když jsem slavila před třemi léty moje šedesátiny, některé jsem pozvala na oslavu. Bylo špatné březnové počasí a čekala je sto dvacet kilometrů dlouhá cesta. Měli hodinu zpoždění,ale přijelo jich pět.Odjeli nad ránem.V loni jsem s Marií byla na společné dovolené patnáct dnů v Egyptě.

Proč o tom píši? Zamyslela jsem se nad textem písně k výše uvedenému staršímu seriálu a uvědomila jsem si, jaké bohatství a štěstí v mých přátelích vlastně mám. Vím, že mi vždy zvednou telefon, odepíší mi na email i sms. Pozvou mě na kávu či na houby do lesa, popřejí dobrou noc a umí pohladit po duši.Kdo z nás by to nepotřeboval ? Snažím se jim to opětovat.

Najdou se jistě i nepřátelé,ne vždy musíme mít na něco stejný názor,ale tak to v životě bývá.S tím se setkal každý znás.

Přála bych si potkávat všude na cestách lidi, kteří se nebojí otevřít svá srdce,neodsoudí jiného člověka pro jeho momentální slabost či rozpoložení a umí se vzájemně povzbudit.A tomu druhému,byť třeba na dálku , pomoci.Vím, je to těžké v dnešním světě .Proto si velmi vážím těch, které mám a nebojím se, že je někdy ztratím.Nezapomínám ani na ty, které jsem poznala v poslední době,není podstatné je jmenovat.Víme o sobě a to je důležité.

Snad se i Vám budou líbit slova někým dávno napsaná a písní vyřčená:

Znáš nebe bez mraků a mraky zase bez nebes? Stříbřitou vodu řek i zázrak jménem les?
Z výkřiku sojky poznáš jednou i sebe,už zítra znát se budeš mnohem líp než dnes.
Kdybys tak náhodou, měl pocit, že jsi sám,tou cestou mechovou příjď rychle rovnou k nám.
Vždyť fůru přátel máš, v zeleném údolí,tak si jich važ,ať už jsi kdokoliv.
Pro štěstí do kapsy tři sojčí pírka dej si  a špetku jehličí, ať vždycky trefíš zpět.
Kdybys to nevěděl, tak dávno malý nejsi, vždyť v kůře stromů dá se najít celý svět."

 

Hezké dny všem!

přátelství vztahy a sex
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Mám mraky ráda a viděné shora nemají chybu.
steven Chyla
Zdenko,moc hezky napsané ale i nádherná myšlenka.
Daniela Radková
Zdeničko, jsi šťastná žena! Kdo si umí přátele získat a udržet, má velké srdce, porozumění, notnou dávku empatie a pochopení . Přátelství má nekonečně podob a to je dobře. Každý jsme jiný a souznění dvou ( i více) lidí je téměř záviděníhodné. Nechť ta Tvá přátelství jen kvetou a sílí!
Zdeňka Vítková
Nemyslela jsem to až zas tak doslovně-Já bych to viděla takto-přítel se stane nepřítelem tehdy, použije-li cokoli v boj nebo se přidá se na stranu někoho,kdo přítelem není nebo nemůže z nějakého důvodu být .Dnešní svět takový je, bohužel-lidi se rozejdou i jen kvůli rozlišným názorům,kvůli malicherným sousedským sporům, bratr zabije sestru kvůli dědickému řízení nebo vnuk utluče babičku, která ho vychovala kvůli pár korunám na drogy.Večerní zprávy jsou toho denně důkazemProto jsem myslela/i když ne jmenovitě/ na ty přátele,na které znám dlouho a mohu se vždy na ně spolehnout.Je jich sice málo,ale jsou.A to je pro mě více,jak výhra v loterii .Navíc věřím,že ti dobří přátelé jsou nám dáni a není je třeba hledat.Čas vše ukáže a přihraje nám je, třeba úplnou náhodou.
Hana Rypáčková
Štěstí i smutek je nejlépe prožívat s dobrými přáteli. Dobří přátelé jsou ti,kteří vám nikdy nezmizí ze srdce, i kdyby na čas zmizeli ze života. Nic v životě není jen černé a bílé.Naštěstí je celá paleta barev.... Radujme se s přáteli a vycházejme slušně s těmi, co se nám tolik nepřiblížili.
VANDA Blaškovič
Přidávám slova chvály, ovšem s jednou větou bych polemizovala ne-li nesouhlasila:nepřítel určitě není člověk který má jiný názor nežli já....nebo-li potom by znamenalo že přítel je ten, který má stejný názor jako já ??!! S tím opravdu nesouhlasím. Nic osobního proti autorce....:)
Alena Vávrová
Čtu ten tvůj článek o přátelství zrovna v podobném rozpoložení - právě jsem se vrátila z týdenního pobytu v Jeseníkách, kde jsem se ke svému potěšení viděla hned s několika původně internetovými přítelkyněmi a bylo to moc fajn a také jsem tomu ráda, že je mám a že nám bylo dopřáno se poznat i osobně a několikrát už i sejít.
Zdeňka Vítková
M.M.Klosová, myslela sis to správně, i ty/ alespoň v mém srdci /patříš mezi ty, jejichž jména jsou skryta mezi řádky.A já jsem ráda, že mám teď M.Magdaleny dvě.Děkuji, že jsem Vás mohla poznat osobně.Taková setkání vždy více napoví.
Marie Magdalena Klosová
Zdeni,máš zřejmě štěstí na ty Magdalény a Marie k tomu.V mém životě vedou zase Jitky.I když už to asi taky neplatí.Když jsem tam tu MM viděla,myslela jsem,že jsem to já,zase nás tolik neběhá po světě.Každopádně pěkné vzpomínání.mm
Jarmila Plachá
Zdeničko krásně napsané...máš pravdu...v dnešní době si člověk opravdových přátel váží. Mám také několik přátel, na které se můžu spolehnout, byť jsme se nikdy neviděli. Píšeme si, povídáme na Skype...pomáháme si sobě navzájem v tom, co nám každodenní život přináší. Někdy to není jen to pěkné. Mezi takové přátele patříš i Ty a už to tak bude napořád. Já můžu jenom napsat "Velké děkuji"♥♥♥

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.