Honza Šetrhend a ti druzí

Honza Šetrhend a ti druzí

11. 10. 2014

Fanouš Rendlů jako by na vojně ani nebyl. Jakýmsi divným řízením osudu se nesetkal se šikanou. Vojna jako řemen se nekonala a pamětník nepříjemným vzpomínkám vrstevníků naslouchá nedůvěřivě a s jistými pochybnostmi. 

Na počátku vojenského života ve Slaném se odehrála Kubánská krize. Vyjukaní nováčci vyfasovali maskáče. Naprosto nevycvičení vojáci se klepali strachem i s mazáky. Ti museli zůstat na vojně déle a očekávat věci příští. Z rozhlasu se ozývalo:"Blem blem - blem blem!“ Něco podobného prý znělo z rozhlasu i při mobilizaci už v roce 1938. Je to motiv ze Smetanovy Mé vlasti. Nakonec Nikita Chruščov sovětské rakety na Kubě neumístil a svět se vyhnul Třetí světové válce. Korunu celé události nasadil staršina Alexandr Žuk, Volyňský Čech. Starý fronťák. prohlašoval: "Ne abyste se před útokem nažrali guláše. Při průstřelu břicha je potřeba mít panděro prázdný!“

Hned první den se nováček seznámil s několika fajn kluky. Pražský Pepík Jura Frank hrál dobře na kytaru staropražské písničky. Od té doby zná Fanouš písně typu Anežka Bémová z Celetný ulice a Chytila patrola prostitutku nahou. Honza Černohubý, lodník Plavby Labsko Oderské, neustále mluvil o "šífortu“. S Fanoušem, kterého nazýval Vazounem, vytvořili nástěnkotvornou skupinu VAZBIL, neboť lodník převzal přezdívku Dlouhý Bil. Dvojice vytvářela četné nástěnky a zanedbávala tak výcvik. Oba hoši se pak rok flákali na divizní ústředně. Bil jako by vypadl z oka herci Janu Skopečkovi i s tím nosem.

Důlní měřič Honza Krones byl fanatickým čtenářem a znalcem Mayovek. Nejenže je měl v malíčku, ale také dovedl poutavě vyprávět. V celé ložnici se nenašel jediný křivák. Mazáci byli z Východního Slovenska, tvořili jakousi uzavřenou komunitu a nováčkům se do cesty nepletli.

Bílou vránou byl hodný kluk a skalní komunista Karel Vykydal. Šel ve všem příkladem a byl zneužitelný pro svoji víru. Pro stranu by položil život. Pletl se do všeho, organizoval brigády, školil vojáky a připravoval mančaft pro Fučíkův odznak. Fanouš mu nakecal, že Julius Fučík byl také hudebním skladatelem a napsal pochody Vjezd gladiátorů a Veselí vesničtí kováři. Že to byl Julkův strýček, takticky pomlčel. Karlíkovi také písemně doporučil pro Fučíkův odznak knihy Jak se kazila ocel a Vstanou noví živnostníci. Ten vzal informaci vážně. Politruk kapitán Krejza pak pátral po autorovi mylných údajů, ale Karlík se projevil jako charakter. Zničil kompromitující lístek a kamaráda tak zachránil od jistého průšvihu. Za úspešné školení byl agilní komunista odměněn fotografií před Zástavou!

Honza Krones měl ještě jednu zvláštnost. Mluvil schválně šroubovanou češtinou a užíval biblická rčení. Hoši si ještě dlouho po vojně dopisovali a Fanoušova maminka se na každý pohled těšila pro ten styl psaní. Nevěřila, že Honza není farář nějaké církve. A tak za dlouhých zimních večerů se mezi mančaftem hovořilo především o erotice, ženských, ale také o postavách z Mayovek v podání biblického člověka, střihnutého divokým západem.

V roce 1962 uplynulo padesát let od smrti velkého vypravěče Karla Maye a tím skončila platnost jeho autorského práva. Najednou se vyrojila záplava německých dobrodružných filmů, začínajících filmem Poklad na Stříbrném jezeře. Nastal čas pohádek pro dospělé s herci tak málo podobnými skutečným indiánům. V porovnání s originálem vystupovali nalíčení herci dost legračně a herec Piere Brice se jevil spíše jako indián salonní. Honzík byl komercí znechucen, neboť věřil vypravěči na slovo a nevzal v potaz, že pracovala především autorova fantazie. Přesto fanda Honza na Mayovky nezanevřel.

Druhý rok kroutil Fanouš u železničního vojska v Českém Těšíně jako výpravčí vlaků za civilní plat!. Měl peníze, spoustu volného času a velký akční rádius. Na burze v Ostravě se to stalo. Objevil naprosto zachovalou Mayovku pod názvem Divokým Kurdistánem. Nakladatelství Toužimský a Moravec, ilustrace Zdeněk Burian. "To bude něco. Pošlu ji Honzíkovi do Slaného!“

Stalo se. Do knihy dárce vložil krasopisně napsaný korespondenční lístek s dedikací. Ať to dotáhne náš Jenda až na Oldu Šetrhenda!

Posléze obdržel Frantík dopis plný biblických rčení. Byl formulován jako ponížená suplika nějaké vrchnosti. Hemžil se přechodníky a uctivostmi. Dopis byl zakončen přáním. Šetrhend poslal Fanouše do dalších osudem  předurčených cest po svém. Napsal:

Ať velký Manitou světí na odloučených stezkách tvé mokasíny!

Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František MENDLÍK
Škoda, mohl jsem do redakce poslat fotografii. V zákopu jsou tři maskáčoví žoldnéři. Nekuřák Fanouš opatřen kanadským trávníkem má v koutku úst cigaretu a míří samopalem bez zásobníku do neznáma. Honza Šetrhend předstírá telefonování a Dlouhý Bil s dlaní před očima vyhlíží pozici nepřítele. Že jsme ale byli kašírovaní vojáci na baterky, to bych nezdůrazňoval. Ostatní spojaři spali!
František MENDLÍK
Možná mi to nebudete věřit, ale já na vojně zažil jenom samou legraci. Popsal jsem to v několika povídkách dosažitelných v této rubrice. Možná vojenské zažitky shrnu jednou do knížky s názvem S NÁMI UŽ TO NEVYHRAJOU! Vojenských příběhů je něurekom.
Jaroslava Handlová
Ten Vazoun byl asi povedené kvítko! Zábavné čtení.
Vladka Steinová
Dobrý den, hezky popsané,napsané.
Soňa Prachfeldová
To jste měl Františku ještě hezkou vojnu, později už opravdu nastala šikana a můj syn s odporem dodnes vzpomíná na slovenského velitele, který je tepal. A určitě dříve se kluci více semkli a měli víc zájmů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...