Vzpomínka na film 
Starci na chmelu

Vzpomínka na film
Starci na chmelu

12. 10. 2014

Když jsme si s kamarádkou téměř před 50 léty koupily lístek za 1 Kč a eskymo za 0,50 Kč do našeho malého kina, které dnes už neexistuje, na první český muzikál "Starci na chmelu", netušila jsem, jaký ohlas, zmatek, přelévání citů a lásek do našich pubertálních myslí a srdcí tento film vnese.

Ano, je to 50 let, kdy po premiéře 18.9.1964 první český muzikál režiséra Ladislava Rychmana a scénáristy Vratislava Blažka postupně přicházel do malých, provinčních a zapadlých kin. Na krabice s kotouči, které vlaky rozvážely, se všude dychtivě čekalo. Snad každý kluk chtěl tehdy být jako Filip,v nezapomenutelném podání Vladimíra Pucholta, snad každá dívka chtěla prožít to, co Hanka - Ivana Pavlová. 

Jak se nám líbili tři kytaristé v černém - Josef Laufer, Petr Musil a Josef Koníček, jak jsme odsuzovali podlé chování premianta třídy Honzy v podání Miloše Zavadila a jak moc nám učarovala krásná hudba a nadčasové písničky pánů Maláska, Bažanta a Hály. Závěrečná slova nádherné scény "Ještě včera jste nám všichni strašně křivdili, dnes už nás soudíte právem" jsme uměli snad lépe, než slovíčka z latiny.

Tímto svěžím, optimistickým a "sedmnáctiletým" filmem z prostředí jedné chmelové brigády, jakoby přicházelo pozvolné uvolňování naší společnosti 60 let 20.století. Tak nějak jsme tehdy cítili a vnímali, že to strašné "sešněrování" pomalu odchází.

Film se stal nesmrtelnou legendou, písničky se hrají stále a nám, kteří jsme tu atmosféru zažili, zůstaly krásné a něžné vzpomínky na naše mládí. A vzpomínky přece nevadnou!

Díky pokročilé technologii zůstává i malý tenký kotouček zvaný DVD s nápisem "Starci na chmelu" a  s tvářemi Hanky a Filipa.

"Ten příběh, který uvidíte, a co tak divně začíná, ten mohlo prožít vaše dítě, ať chce, či nechce rodina. Ten může prožít vaše dítě a nikoli jen na chmelu, a když se nad tím zamyslíte, dosáhl svého účelu."

film
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Nikdy si film nenechám ujít.Také mám krásné vzpomínky na chmelové brigády...Pruhovaná trička...Večery s kytarou.
Soňa Prachfeldová
A jsou to takové čisté vzpomínky, my to též nedotáhli do konce, o to je to hezčí...
Vladka Steinová
Ano, eskymo bylo velké a dobré, atmosfera báječná.Lásky ke chmelu nějak patřily,i já měla jednu v malé vesničce za Rakovníkem.Láska sice nebyla naplněna, ale stále na ni vzpomínám.
Soňa Prachfeldová
A že to eskymo bylo dobré ba přímo vynikající Vladko, I já prožila na chmelu lásku a nechyběly kytary, randění, průšvihy , dnešní doba je odlišná a mladí někdy na to moc doplácí. Mě se líbí dodnes Pepíček Laufer je to frajer ! Moc hezké !
Alena Vávrová
Moc hezká vzpomínka, i já mám ten film velice ráda, i když jsem na chmelu nikdy nebyla.
Eva Balúchová
Vlaďko,moc pěkně napsaný článek.Určitě jsme si všichni zavzpomínali.
Miroslav Štorch
Krásný česká muzikál, ze kterého jsme hrávali na kytary řadu písniček. Na chmel jsme kdysi opravdu jezdili jako studenti, a pak jsem tam jezdil i jako kantor na střední škole :-) Přidávám jeden odkaz na známou písničku se třemi kytarami skupiny Mefisto. http://www.youtube.com/watch?v=LTyT1GQ7XuM Ať je vám to či není milé - Další písničku Milenci v Texaskách zpívalo duo - dnes dechovkář Josef Zíma a Karel Štědrý http://www.youtube.com/watch?v=OL2wljfapNk - zajímavý videoklip na stejné téma - opravdu s texaskami :-) http://www.youtube.com/watch?v=OL2wljfapNk
Zuzana Pivcová
Je to dokonalý film své doby a líbí se dodnes, což o něčem svědčí. Úsměvné je, že dvojice je vyloučena z kolektivu za svůj intimní vztah v 17 letech, což má dnes téměř každý. Přesto ale citový vztah mezi těmi dvěma by asi chtěli prožít i dnešní mladí, i když se naoko tváří, že ne. A nezapomenutelné písničky budou žít i nadále, podobně jako hity ze Semaforu a Walda.
Vladka Steinová
Dobrý den, Jitko,děkuji, ano, je to tak, ale žel, je to nenávratně pryč. Mládí mi ale připomíná za pár dní můj sedmnáctiletý vnuk.
Jitka Chodorová
Nádhera Vladko,a díky za připomenutí,ten příběh byl tenkrát náš,nás mladých a všichni jsme se ztotožňovali s jeho hlavními hrdiny,nádherné písničky jen podtrhovaly atmosféru chmelové brigády a naše romantické duše snily svůj krásný sen. A sedmnáct nám bylo let...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...