Pečujte o svou imunitu
v Termálních lázních Velké Losiny

Pečujte o svou imunitu
v Termálních lázních Velké Losiny

13. 10. 2014

Podzim je tady a proto je nejvyšší čas myslet na své zdraví a před zimou posilovat imunitu. Změny teplot totiž s sebou přináší i větší náchylnost na nachlazení. Zejména senioři mohou být více náchylní na chřipku a virózy, proto je nutné, aby pravidelně pečovali o své zdraví a zejména posilovali svou imunitu. Pobyt v lázních je ideálním doplňkem péče o zdraví a zdravý životní styl.

Stejně jako se opotřebovávají orgány, svaly a klouby, je s přibývajícím věkem každého člověka křehčí i imunita. Obranný systém reaguje na podněty zvenku méně a pomaleji, a  proto lékaři doporučují pomoci mu a přinutit ho opět k odpovědnější a  intenzivnější práci. Téměř samo, bez námahy a příjemně, to lze v prostředí krásné přírody Jeseníků a s péčí těch nejlepších odborníků v Termálních lázních Velké Losiny.

Senioři a imunita

U seniorů je prokazatelně vyšší riziko infekčních chorob, nádorových a dalších onemocnění, na jejichž vzniku se významně podílí snížená schopnost imunitního systému bojovat se vším, co lidskému organismu škodí. „Proto všem starším lidem obecně doporučuji obranný systém v podzimním období preventivně posilovat a dobře naslouchat potřebám svého těla. Před chemií a  prášky dejme však přednost staletími vyzkoušeným schopnostem přírodních léčivých zdrojů a blahodárným účinkům lázeňských pobytů,“ říká MUDr. Milena Dědičová, lékařka Termálních lázní Velké Losiny ROYAL SPA, a pokračuje: „Lázeňská léčba dokáže propojit vše, co imunitní systém potřebuje ke svému dobrému fungování – to je pohyb, výživu a  relaxaci.

Termální sirná voda je pak vhodným doplňkem s pozitivním léčebným účinkem na pohybový aparát, nervovou soustavu a kožní nemoci. Její nespornou výhodou je, že umožňuje pohyb, tedy cvičení, plavání a relaxaci bolavým kloubům, ale nezatíží přitom srdce jako většina podobných aktivit na suchu.“

Užijte si podzim v lázních

Lidská populace zažívá vývoj, který bychom s trochou nadsázky mohli přirovnat k rozvoji informačních technologií. Zvláště ve vyspělých zemích se lidé dožívají věku, který byl ještě před několika desetiletími něčím výjimečným. Příčinou není jen vyšší zájem lidí o zdravý životní styl, větší dosažitelností potravin s dostatkem základním živin v kterékoli části roku či stále rostoucí úroveň bydlení a hygieny.

Důležitou roli hrají i možnosti snížení nákazy infekčními onemocněními, jejichž nedílnou součástí jsou i nabídky léčebně relaxačních lázeňských pobytů pro aktivní seniory. Ty v Termálních lázních Velké Losiny obsahují nejen nejrůznější procedury s využitím vhodných přírodních léčivých zdrojů, zejména tedy sirné termální vody, ale i komplexní nabídku pro posílení fyzické i  dušení kondice. Sem patří například wellness a turistika, množství cyklotras s různou náročností, ale také síla přírody hladící duši a odbourávající stresy. 

„Již dávno je prokázáno, že právě stresy jsou jednou z významných příčin snížení imunity,“ podotýká MUDr. Milena Dědičová.

Skvosty Velkých Losin

Velké Losiny však mohou nabídnout ještě mnohem více: čisté klima podhůří Hrubého Jeseníku, nádherný renesanční zámek, mrazivou historii čarodějnických procesů, vzácnou výrobu ručního papíru a tzv. sedmý div České republiky – přečerpávací elektrárnu Dlouhé stráně. Termální lázně Velké Losiny využívají unikátní termální minerální sirné prameny, které vyvěrají z hloubky více než 1 km při teplotě kolem 37 stupňů Celsia. Prameny se používají především ke koupelím a vodním rehabilitacím, pramen Karel je pitný a obsahuje nejrůznější kationty, nejvíce vápník, sodík, hořčík, draslík a železo.

lázně
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Libánský
Každá hodina pohybu, správné výživy a relaxace je organizmu člověka prospěšná a měli bychom vítat každou možnost se na chvilku sobě věnovat a investovat do toho i nějaké finance. Naše tělo i duše nám budou za to vděčné. Když je někdo vzteklý pesimista, bude i v lázních a co je relaxace a pohoda nepozná. Pro toho jsou to vyhozené peníze.
František Polášek
Týdenní nebo víkendové pobyty v lázních jsou vyhazováním peněz. Organizmus se jen rozbouří a po návratu z lázní je člověkovi hůř než tam jel. Jsou s tím špatné zkušenosti. Kdo si myslí že mu to pomůže ať tam jede. http://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/lazne-na-pojistovnu-jsou-zase-ctyrtydenni-castejsi-ale-nebudou Klinicky je prokázáno, že organismus člověka reaguje na lázeňskou léčbu určitou odpovědí, jež má zpravidla tři fáze. Odpověď organismu na zatížení balneoterapií trvá zpravidla 18 až 21 dnů. Pacient prochází fázemi adaptace na stresové podněty balneoterapie, jejich přechodu do habituace, kdy se ekonomizují a upevňují reflexní odpovědi na stresovou balneoterapeutickou zátěž a odpovědi organismu se dostávají na vyšší řídící a regulační úroveň dějů v centrálním nervovém systému, autonomním nervovém systému, systému imunity, endokrinního a humorálního řízení, včetně aktivace motorického a kardiovaskulárního systému. U těžších onemocnění se mírně prodlužuje jak druhá, tak třetí fáze, proto je zde navržena délka léčení 28 dnů,“
Květoslava HOUDKOVÁ
Velké Losiny byly pro mne lákavé - tak jsem si zajistila několik dní pobytu od mojí oblíbené CK. Též jsem si prohlédla areál lázní, pro mé problémy uvažuji v r.2015. Chci však pouze ubyt. a procedury = bez stravování. Zjistila jsem totiž, že je v městečku je super jídelna (nízké ceny, velké porce), možnost nákupu potravin (Coop) atd. Hradit si drahé stravování v lázních považuji za zbytečné. Tím se lázeňský pobyt stane pro mne finančně únosný. A potvrzuji, že okolí pro výlety je opravdu nádherné - mám mnoho prospektů - co jsem nestihla, navštívím příště a už bude v provozu i venkovní termální bazén - těším se !
Svatava Páleníková
Také doporučuji, obdržela jsem od dětí poukaz k narozeninám. Bylo tam moc pěkně, nejen v lázních smaotných, ale i na výletech po okolí. Nádhera.
Radovan Cakl
Také zdravím, zkušenost s manželkou máme velmi dobrou. Od r.2008 jsme jezdili do Rapotína, kde jsme byli 1 až 2x ročně ubytovaní v RK Losinka. Můžeme doporučit ubytování i stravování. Je však dobré si pobyt rezervovat předem. Do lázní jsme docházeli jen do krytého termálního bazénu. Loni jsme si vyjednali v lázních ambulantní lázeňskou léčbu na poukaz, jako na rehabilitaci. Protože jsem zjistil, že mi termální siřičitá voda dělá dobře na polyneuropatii, tak letos na přelomu dubna a května jsme si zaplatili na 3 týdny PLP. Bydleli jsme v Šárce a všechny procedury včetně stravování a bazénu jsme měli, k naší spokojenosti, pod jednou střechou. Sledujte jejich stránky, mívají i akční ceny.Příští rok má být už v provozu asi 400m od Šárky aquapark s termální léčivou vodou. Takže palec nahoru, doporučujeme.
Renata Zadražilová
Dobrý den, máte někdo nějaké zkušenosti z těchto lázní? Rádi bychom se do těchto míst podívali a zvažujeme právě pobýt pár dní v těchto lázních.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%