Vernisáž fotografií: 
Křest mé knihy pohádek

Vernisáž fotografií:
Křest mé knihy pohádek

15. 10. 2014

Knihy mám ráda, co moje paměť sahá, příběhy psané i vyprávěné a především pohádky ve všech podobách. O mé lásce k pohádkám jsem zde již psala v článku Konec cesty za snem. I o splněném přání napsat pohádky podle svých představ, spojit lásku k přírodě s láskou ke knize ve vlastní pohádkové knížce. Povedlo se. Po dlouhé náročné trnité cestě vystlané trpělivostí byly Pohádky pro Adélku vydány letos v lednu s ilustracemi Ing. arch. Miloslava Heřmánka.

Pohádkové vyprávění je určeno nejen dětem, ale i dospělým, kteří mají rádi pohádky, které podporují dětskou fantazii, představivost, slovní zásobu a schopnost soustředění. Ovšem aby se knížka k dětem dostala, je třeba ji uvést do života.

Dovolte mi, abych vás pozvala na vernisáž fotografií dokumentující křest pohádek, určených pro nejmenší čtenáře. Třešnička na dortu? Zcela určitě, ale i ta se musí připravit. Především musí knihy z nakladatelství doručit a mimochodem, byl to ten nejkrásnější balík na světě. První kniha v ruce, pocit, který se nedá slovy popsat! Stanovit datum křtu, vymyslet čím knihu pokřtíme, nejlépe barevnými květy, které v přírodě nasbírají víly a pohádkové bytosti. Opatřit kmotry, sestavit doprovodný program, pozvat hosty i zajistit pohoštění.

Moderátorka slavnostního odpoledne knihovnice dětského oddělení městské knihovny v Hradci Králové popřála pohádkám šťastnou cestu ke čtenářům, vyzdvihla význam čtení a vyprávění pohádek dětem, pro jejich další citový vývoj v dětském světě, kde by neměly chybět pohádky, zcela prosté a srozumitelné aby si v paměti uchovaly lásku k přírodě, knihám a svému rodnému kraji a obci, v které žijí. Ukázku z knížky zahájila dotazem:

"…Myslíte si, že pohádkové babičky existují jen v pohádkách? Adélka takovou babičku měla: babičku, která jí každý večer vyprávěla pohádky právě o tom, co spolu prožívaly a o místech, která navštívily. Lesy a louky se v nich hemží přírodními bytostmi, které znovu učí lidi to, na co už téměř zapomněli. Učí je, jak se chovat k přírodě, k věcem i k sobě navzájem. Možná, kdybychom měli všichni v dětství takovou pohádkovou babičku, že by svět dnes vypadal úplně jinak…"

Vždyť řečeno slovy básníka Jana Skácela:
Pohádka je, co dávno kdysi bývalo a dnes ze sna visí jak motouzek a zbytek pout, jež lze a nelze rozetnout. A třeba i čas jinak káže ten, kdo je moudrý, nerozváže provázek, jenž nás s dětstvím spíná a stará pouta neroztíná.

Vstupte, nejen na vernisáž, ale i do světa pohádek, jste srdečně zváni.

vernisáž
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Paní Dano, nechápu proč jste se nezúčastnila soutěže Lady sympatie. Myslím, že s tím co děláte, jste měla šanci na výhru.
Soňa Prachfeldová
Paní Dano, blahopřeji k takovému nádhernému dílu , obdivuji, je za tím určitě moře lásky, práce starostí !
Eva Mužíková
Z celého srdce blahopřeji, Vaše pohádková knížka je jistě úžasná. Patří Vám můj veliký obdiv.
Alena Vávrová
Jít si za svým snem a dojít úspěšně do cíle nebývá snadné a Ty jsi to , Dani, dokázala. Knížka Pohádek pro Adélku je krásná a krásně ilustrovaná, než jsem ji darovala vnučce, přečetla jsem si ji sama jedním dechem. Tak Ti přeji, aby se pro každý její výtisk našel tak vděčný čtenář.
Olga Štolbová
Danuš, máš můj obrovský obdiv. Gratuluju a děkuju za všechny babičky, které svým vnoučátkům čtou a vyprávějí. Jsi opravdová pohádková babička. ♥ ♥ ♥
Hana Rypáčková
Blahopřeji k dosažení cíle.Je to jako narození dítěte....Jistě přináší dětem hodně radosti...
Jana Šenbergerová
Danuško, blahopřeji vám k úspěšnému dokončení knihy a jejímu uvedení do života. Vím, co to obnáší, i když jsem sama žádnou nenapsala. Knížce přeji rychlou cestu k těm, kterým je určena, a nejen za sebe se ptám, kde bude k mání. Děkuji! :-)
Zuzana Pivcová
Vymyslet jednu pohádku je těžké. Vymyslet knihu pohádek je úžasné. A vymyslet sbírku a uvést ji celou tou nutnou drahou do života musí být nadlidské. A nadlidsky krásné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.