Moje vernisáž fotografií:
Toulky Českým středohořím

Moje vernisáž fotografií:
Toulky Českým středohořím

19. 10. 2014

Úvodem: básnířka Věra Bartošková

Letím s Pegasem po svazích středohorských kopců převrácených misek po divokém sympóziu slunečních výbuchů. Ráno s denním rituálem procitnutí mrknu oknem ven a začínám jakoby nic první slunečný rozhovor ať už prší, sněží nebo čekám černý den jsme terčem kosmického prachu zbožnění a nemáme o tom potuchy.

Milí přátelé a náhodní návštěvníci, pojďte se mnou nahlédnout do krásného kraje, vezměte si pomyslně pohodlné boty, batoh na záda a vyrážíme...

České středohoří je lokalitou s neopakovatelnou atmosférou krásné přírody, vysokých čedičových kup a rovněž oblastí hradních zřícenin, které tyto dominantní vrcholy korunují. Mnohotvárné vulkanické pohoří a lesy doplňuje pestrá paleta pastvin, luk a polí, což vytváří v naší zemi jedinečnou rozmanitost. Díky vhodným přírodním podmínkám bylo České středohoří velmi brzy osídleno a kultivováno člověkem. Od poloviny 19. století se zde začalo rozvíjet ovocnářství a dosáhlo takových kvalit, že se často přezdívá České středohoří zahrada Čech.

Jestliže chcete pochopit České středohoří, nezbývá Vám, než vystoupat na nejvyšší horu - Milešovku - královnu Českého středohoří přezdívanou též Hromová hora - největrnější hora s nejvíce bouřemi u nás. Nabízí nádherný panoramatický rozhled.

Šlapeme dál na Boreč – Kouřová hora, na vrcholu stoupá z puklin teplý vzduch – národní přírodní památka. Pokračujeme výstupem na vrch Ostrý, na kterém je ruina hradu z husitského období. Nemůžeme opomenout vrch Lovoš, z kterého lze shlédnout celé město Lovosice. Také se podíváme na vrch Házmburk - čedičový masiv se zříceninou.

Už nás trochu bolí nohy, tak se přesuneme dopravním prostředkem do Libochovic. Město je hojně navštěvované turisty, zejména pak skvostný libochovický zámek a nádherné okolí řeky Ohře.

Zaskočíme do města Litoměřice, ležící na soutoku řek Labe a Ohře, Litoměřicko je jedno z vyhlášených vinařských oblastí Čech.

Vážení a milí přátelé a návštěvníci, děkuji Vám za čas věnovaný této vernisáži a někdy příště v jiné části Českého středohoří!

vernisáž
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Novotná
Tak tohle je jako když tam člověk právě je.Doufám,že jsi nešla občas bosá :). Díky hezké přiblížení krásné krajiny.
Zuzana Pivcová
Krajina je krásná, i když pěšky jsem ji neprochodila. Ale jízda na motorce po kvalitních silnicích otevřenou rozlehlou krajinou a v povzdálí ty pohádkové sopečné kopce, už to byl zážitek. Mám co dohánět. Tvé fotky jsou kouzelné a je vidět, že informace nemáš z Průvodce, ale z prožitků.
Růžena Antlová
Byla jsem jen v Litoměřicích ,tak jsem se ráda prošla vaší galerií díky pěkná krajina i fotky.
Marie Bartošová
Líbí se mi ta krajina, několikrát jsem tudy projížděla, ale jména těch "převrácených misek" jsem neznala. Škoda, že nebyl čas pobýt tam déle, zastavit a prohlédnout si tu krásu. Vaše vernisáž mi to aspoň trochu umožnila. Hezké fotky, příjemný slovní doprovod. Díky.
Jana Šenbergerová
Soni, ani nevíš, jakou jsi mi udělala radost. České středohoří je i mojí srdeční záležitostí. Většinu míst, o kterých tu píšeš, jsem prošla se svou o třicet let mladší kamarádkou vždy v květnu. Milešovka je úžasná, ale jednou mi docela stačila. Pod Házmburkem (Zaječím hradem) jsme skutečně potkali spoustu zajíců, kteří tu prožívali svůj "lásky čas". Nezapomenutelná byla "plavba" přívozem do Žernosek na skvělé vínko, které jsme po dlouhé túře popíjeli ve stínu vzrostlých stromů. Tak ráda bych zas hodila batoh na záda a vyrazila, ale kamarádka je těžce nemocná. Držím jí pěsti a těším se alespoň na tvoji další vernisáž z Českého středohoří.
Zoja Sedláčková
Toulání Českým středohořím jsem si ráda zopakovala. První týden v září jsme šlapali s osmdesáti dětmi z Velkých Žernosek přes Varhošť, Trojhoru, Sedlo do Úštěku a pak dál až do České Lípy. První část s krásnými výhledy na Středohoří byla nezapomenutelná.
Alena Tollarová
No zrovna Býčkovice, Myštice, Medvědice a ještě jiné z mého rodného kraje jsem při vybírání tabulí do mojí galerie s lítostí vynechala, protože se mi prostě už nedostávalo "okének" ...
Hana Rypáčková
Taky se raduji.Na sklonku léta jsme byli s rodinou na chalupě v Býčkovicích a byla jsem nadšená z okolní krajiny .Mám to v srdci.Vždy jsem jen projížděla a letos si prožila týden kilometr od Ploskovic.
Alena Vávrová
Byla jsem nedočkavá, protože České středohoří miluju, tak jsem nahlédla již na vašem profilu a "šla" jsem to s vámi moc ráda všecko znovu. Krásné fotky i průvodní slovo!! (V Libochovickém zámku jsem byla před měsícem a milovaný Házmburk jsem fotila z autobusu. A mám přání podívat se nahoru potřetí.)
Dana Kolářová
Nahlédla jsem do krásného kraje a bylo to moc hezké nahlédnutí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.