Moje vernisáž: Až uslyšíš hvízdání, 
to můj vlak vjíždí do nádraží...

Moje vernisáž: Až uslyšíš hvízdání,
to můj vlak vjíždí do nádraží...

20. 10. 2014

Tak na tomhle nádraží jsem v dětství vystupovala z vlaku často. Jezdili jsme s rodiči za babičkou na chaloupku v sousední obci skoro každou sobotu a v neděli večer jsme ze stejného nádražíčka odjížděli zpátky domů.

Znala jsem jména všech stanic, kterými vlak projížděl, a představovala si, jaké by to bylo, vystoupit v některé z nich a prohlédnout si městečko, nebo obec, ke které patří. Tohle přání si plním až teď, když objíždím a fotím ten důvěrně známý kraj.

Pohledy na kopce, na Krkonoše, Jestřebí a Orlické hory na obzoru, skalní města, zákruty říčky Metuje, zrcadlení oblaků v rybnících i kašnách, náměstí a ulice městeček, hřbitovy a hřbitůvky, sakrální plastiky, kostely a kapličky, skvosty architektury i vesnická stavení, jejich okna, dveře, komíny, schodiště i schůdky, ploty, cesty ale i obyčejné patníky u nich.

A ovšem i nádraží. Vlaky a koleje – to volání dálek,ty symboly cest. Spojení mezi městy, spojení mezi lidmi. Spojení přítomnosti s minulostí...

Představuji vám tedy svou vernisáž s názvem "Až uslyšíš hvízdání..."

 


vernisáž
Hodnocení:
(4.8 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Bartošová
Martino a Danielo, je to opravdu krásný kout vlasti, mám to tady moc ráda, i když jsem většinu života prožila v Pardubicích a v Hradci Králové (tam jsem léta z PA dojížděla pracovat a nakonec tam i bydlela). Tahle ,,reportáž" je dnes už spíš jen dokument, nádraží v Hronově je zrekonstruované, vypadá jinak, lístky byste si už musely zakoupit ve vlaku... Stará romantika mizí, ještě že máme ty fotky a vzpomínky :-).
Daniela Řeřichová
Marie, veliké poděkování za sugestivní vernisáž. I já od dětství jezdím ráda vlakem, navíc dědeček patřil k modré armádě. Vlaky, koleje, dálky, míhající se krajina, nekonečná témata pro výtvarníka… Poznávám tvůj kraj i prostřednictvím FD, máš dar zprostředkovat vždy něco navíc. Hronov si pamatuji z návštěv divadelního festivalu, bývala tam úžasná atmosféra.
Martina Růžičková
Náhodou jsem narazila na tuto Vaši vernisáž a moc jsem si prohlížení těch bezva nádražních záběrů užila. Koleje a nádraží mají pro mě zvláštní atmosféru. Je to směsice vzpomínek na cestování v dětství, zvláštní vůně pražců, lákání na cestu. A z dovolené na nádherném Broumovsku jsem se zrovna vrátila včera :-). Poslední roky tam jezdíme opakovaně, dokonce i v zimě. Přeji krásné letní dny.
Marie Bartošová
Zdravím vás p. Květuše. S ,,Horníkem"- folkařem jsme v předvečer jeho vystoupení seděli u ohně na zahradě přátel. Hr.slunce jsme spolupořádali několik let, ale teď už se nekoná.
Květuše Pinkasová
Nemám ráda hvězdičky - dávám nejen 5*! Marie, s velkým zpožděním jsem klikla na Tvůj soutěžní příspěvek jsem si dnes nádraží Hronov taky ráda připomněla... Byli jsme tam sice jen jednou... na Jiráskův Hronov … Vystoupil tam ,,Horník"- folkař na asi Hr. slunci? Poznali jsme tam skvělé nejen hudební kamarády na předvečeru a Ti nás stihli provést i kouzelnou přírodou... V Náchodě u p.Matušky jsem dělala zkoušky na plavčíka...
Jarmila Fialová
Právě kvůli řopíkům jedu s vnukem v srpnu do Náchoda
Marie Bartošová
Police - Hvězda, to musel být zápřah. Nedoběhla bych ani do Hlavňova. A vy jste nebyl poslední, ale čtvrtý! Klobouk dolů. / Já přispívám jenom fotkami a napíšu-li už něco málo, tak jen na chat Foto dne. / Fotek z NA mám moc, moc, moc. Bývám tam často, mám k tomu městu silné vazby, i když jsem tam nikdy nebydlela. Hezký den Vám přeji.
Oldřich Čepelka
Pěkné! Proč již delší dobu nepřispíváte něčím větším? Jsem z Náchoda, část klukovských vzpomínek na Náchod je v mé knize Maléry a já. Vracím se tam. Minulý týden jsem běžel z Police na Hvězdu, je to závod a já bojuju o to, abych nebyl poslední. I to přece může být cíl v 70 letech :-)
Marie Bartošová
Dobrý den, paní Ivano K. Znám Petrovice, Žabokrky i další zastávky a obce na téhle trati, až do Broumova. Na důchod jsem se vrátila do tohoto nádherného kouta a díky fotografování si osvěžuji vzpomínky a získávám o něm i nové informace. Můj partner vyrůstal také ve vechtrovně! V Hronově, u nádraží, jeho otec byl také zaměstnancem ČSD, to se asi s Vaším tatínkem znali. Srdečně Vás zdravím.
ivana kosťunová
Objevila jsem při brouzdání na íčku tento váš starší článek. Vaše vernisáž se mi moc líbí, tuto trať velmi dobře znám, jezdívali jsme tam každý rok na prázdniny. Poračuje to dále- Hronov zastávka a další Police nad Metují. Tam jsme vystupovali a pěšky došli do vesnice Velké Petrovice, kde jsme trávili své prázdniny. Moc lituji, že už nežije táta, on byl velký fanda na vlaky, vyrostl totiž v drážním domku ve stanici Žabokrky/Hronov zastávka, nyní snad opět Žabokrky/ Ten by vaši vernisáž dokázal ocenit. Já aspoň dodatečně

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.