Čokoláda s křenem?
Nakonec, proč ne?

Čokoláda s křenem?
Nakonec, proč ne?

19. 10. 2014

Čokoláda lidstvu sladí život už po staletí a mohlo by se zdát, že na této nejoblíbenější sladké pochoutce není co měnit nebo vylepšovat. I čokoláda ale podléhá módním trendům. Jaké jsou ty letošní, se pokusil shrnout zpravodajský server Yahoo News. 

Čokoláda s pomerančovou příchutí je stálicí světa sladkostí. Ale v poslední době se s čokoládou pojí i další citrus – citrón. Během posledního roku se počet čokolád s citrónovou příchutí na světě zdvojnásobil. 

Dalším trendem čokolády je její mísení s příchutí dalších oblíbených sladkých dezertů. Vznikají tak čokolády a la crème brûlée, tiramisu, mléčný koktejl či zmrzlina. 

V Asii je chuť na sladké tradičně mnohem slabší než v západním světě. Do čokolády se tu proto máčí zelenina, aby trochu zředila její sladkost. V roce 2013 se na trhu objevila čokoláda s příchutí křene wasabi. Letos to jsou zelené sojové boby a sladké brambory, kterým se dostalo čokoládového obalu. 

Do čokolády se už dlouhé roky přidávají jahody, maliny i třešně. V Polsku se ale zákazníci nově dočkali čokolády s broskvovou náplní, což je neprávem opomíjená ovocná kombinace. 

Ibišek jsme zvyklí běžně pít v čaji, ale i on si nachází cestu do čokolády. Podle odborníků v tomto oboru jsou květiny v čokoládě zatím popelkou, ale právě tímto směrem by se v budoucnu mohly nové trendy ubírat. 

Stálicí, co se týče příchutí, jsou v čokoládě ořechy. Na prvním místě jsou lískové ořechy následované mandlemi a burskými oříšky. Ale zákazníci se mohou těšit i na novinky v podobě pistácií či směsí ořechů a semínek. 

Stejně jako u kávy a vína i u čokolády už lidé začínají rozlišovat zemi původu kakaových bobů. Milovníci čokolády si všimli, že kakao z různých zemí – Venezuely, Pobřeží slonoviny, či relativního nováčka Vietnamu – má rozdílné chuťové profily, a sahají po tom, který jim nejvíce chutná. 

čokoláda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Křen mám ráda s masem. Hořkou čokoládu 70% a jen malé množství.Fak je, že jak ji mám doma, chodím na ni ,a tak ji často nemám.Ke kávě je moc dobrá.Jdu se podívat, jestli někam nezapadla alespoň malá štáflička....
Soňa Prachfeldová
Nemusím moc, ale dobrým kouskem nepohrdnu, je opravdu spousta druhů a kdysi pro nás dobrá čokoláda byla velká vzácnost
Jana Šenbergerová
Ještě ne, ale určitě i na ně dojde. Jen wasabi nemusím, nechutná mi. V Zadaru jsem sice byla, ale tamější zmrzlinu jsem neochutnala. Vidím, že to byla chyba. :-) Až si zas na ní budete pochutnávat, vzpomeňte si na mě. Třeba ji pak také ucítím na jazyku. :-)
Jana Slavíková
A zkusila jste hořkou Lindtku s chili? Nebo s mořskou solí? Obě jsou výýýýýborné, hořko-sladké s lehkým "ocáskem" nezvyklé příchuti. A hořko-čokoládová zmrzlina v Zadaru? Vždy se na ní těším do další návštěvy.
Jana Šenbergerová
Čokoládu miluji, a to až tak, že jsem na ní byla léta závislá. Včetně absťáku a kruté odvykačky. Přestože nemám ráda trička s nápisy a růžovou barvu, neodolala jsem a coby čerstvá důchodkyně jsem si před lety koupila si jedno hnědé s růžově vyvedeným textem: Chocolate Lovers are The Best Lovers. U mně jednoznačně vede hořká, čím víc kakaa, tím líp, s lískovými oříšky, mandlemi, višněmi, pomerančovou kůrou nemá chybu. A co teprve belgické pralinky, či francouzské Truffles - lanýže! Mléčnou a plněnou nemusím, ale když není jiná, také ji sním. V naší cukrárně mají výbornou čokoládovou zmrzlinu. Čokoládu miluji, ale už na ní nejsem závislá. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.