20. říjen: Den stromů

20. říjen: Den stromů

20. 10. 2014

Není smutnější krajiny, než je ta bez stromů.

Jsou krásné napohled, v letním vedru nám poskytují stín, za mírného deště ochranu před zmoknutím, svými kořeny zpevňují úbočí a břehy potoků, řek i rybníků a přehrad, zásobují nás kyslíkem, bez kterého bychom dlouho nepřežili. Hnízdí v nich nepřeberné množství ptáků, a když kvetou, jsou obrovskou zásobárnou potravy pro nejrůznější hmyz. Připočtu-li množství různých plodů, které na nich dozrávají nejen pro člověka, ale i pro řadu dalších živočichů, je jasné, že život bez nich by byl velmi chudý. Provázejí nás životem od kolébky až do hrobu. Mezitím z jejich dřeva stavíme své příbytky, vyrábíme nábytek a spoustu dalších užitečných předmětů.

Není divu, že si jich lidé váží a vyhradili dokonce i den na jejich oslavu.

Kdy a jak k tomu došlo, jsem si dovolila zkopírovat z Wikipedie:

Historie Dne stromů
     Nápad slavit Den stromů vznikl už v polovině 19. století ve Spojených státech, konkrétně v Nebrasce. Tamější krajina byla přibližně před 150 lety popisována jako krajina "bez stromů". Až jeden z prvních osadníků v této oblasti - J. Sterling Morton začal v okolí svého domu pěstovat různé druhy stromů, keřů a květin. Povoláním však nebyl zahradník, ale novinář a vydavatel prvních novin v tomto americkém státě. A právě noviny využil k tomu, aby vyzval své spoluobčany k následování jeho příkladu - k pěstování stromů. Vysvětlil jim, že stromy zastavují větrnou erozi půdy a poskytují stín před pálícím sluncem. Svým nadšením dokázal strhnout velké množství lidí a zrodil se tak "The Arbor Day" - Den stromů, který připadl na 10. dubna 1872. V tento den bylo oficiálně vysázeno přes milion stromů a o dva roky později byl nebraským guvernérem R. W. Furnasem vyhlášen první oficiální Den stromů, který připadl na 22. dubna - na den narozenin J. S. Mortona.
   Myšlenka se postupně šířila i na další kontinenty. Jen datum oslav se liší podle klimatických podmínek a podle toho, kdy je možné stromy vysazovat. Podle CALM, australského oddělení ochrany přírody a péče o krajinu, se Den stromů slaví ve více než 50 zemích světa.

Historie Dne stromů v ČR 
     Do Čech myšlenku přinesl "Svaz spolků okrašlovacích" a poprvé se zde Den stromů masově slavil počátkem dubna roku 1906, a to např. v Líbeznících, Roudnici, Liboci a Podolí u Prahy, Dobříši, Kouřimi, Sedlčanech, Spáleném Poříčí, Příbrami, Sedlici u Blatné, Bojanově, Hořicích, Plzni, České Třebové, Krčíně, Říčanech, Čekanicích u Blatné, Kyšperku, Napajedlech a Pršticích u Brna, Klatovech a Nesvačilech u Rožmitálu. 
    Tradice, přerušená válkou a komunistickým režimem byla znovu obnovena až v roce 2000. A jak se zdá podle narůstajícího zájmu, historie Dne stromů ani po více než 150 letech zdaleka nekončí.
    S nápadem na obnovu této tradice v ČR přišli bývalý ředitel Botanické zahrady Univerzity Karlovy a známý popularizátor stromů Václav Větvička a dřevosochař Martin Patřičný. Datum první oslavy svátku stromů bylo stanoveno na 20. října 2000, protože v mnoha lokalitách České republiky jde o vhodný termín pro sázení stromů a podzim je také časem, kdy jsou stromy asi nejkrásnější a hrají všemi barvami. 
    Den stromů se nyní slaví 20. října nejen v České republice, ale i v Polsku a na Slovensku. Dvacátý říjen se tak stal Středoevropským Dnem stromů.

 

příroda stromy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Krausová
Jsem ráda, že vím, kdy je Den stromů. Klaním se jim s pokorou, zvláště těm starým. Nemluví, ale pověděly by nám jistě mnohé. A tak naslouchám tomu moudrému tichu a vítám štěstí náruči lesa.
Alena Vávrová
Také mám ráda stromy a na jistých místech mám ty "své". A samozřejmě je ráda je fotím. Hned by bylo další téma na vernisáž. O Dni stromů už jsem slyšela, ale slavím jej při každé příležitosti :-).
Hana Rypáčková
Mám několik "svých "stromů.Nejoblíbenější knihu: Muž, který sázel stromy Jean Giono A knihy o stromech Marie Hruškové....Klaním se starým stromům.Omlouvám se, o jejich svátku jsem nevěděla.Díky za připomínku.
Soňa Prachfeldová
Vždy když vidím velikány k dožití, prolétá mi hlavou co vše zažily a nepověděly, mám je ráda v každém ročním období, koloběh života
Olga Štolbová
Pravda pravdoucí, bez stromů bychom nechtěli a nemohli žít. Lesy, sady, parky, tohle všechno k životu patří. Díky za zajímavé povídání. ***
Jaroslava Handlová
Stromy si určitě zaslouží, abychom je oslavovali! Den stromů se mi moc líbí, i když letos jsem zrovna já žádný nový strom nezasadila. Ale myslím si, že je hodně důležité také pěkně pečovat o ty dříve zasazené, aby ta krásná zeleň mohla těšit i příští generace.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.