Národní knihovna otevřela
výstavu o Josefu Čapkovi

Národní knihovna otevřela
výstavu o Josefu Čapkovi

6. 6. 2012

V pražském Klementinu byla zahájena expozice zachycující život a práci Josefa Čapka. Výstava se zaměřila na umělcovy tvůrčí počátky s bratrem Karlem, na jejich boj proti totalitě i na konec umělcova života v koncentračním táboře.

„Chtěli jsme zmapovat i toto závěrečné období jeho života, během kterého ani v hrůzných podmínkách nepřestával tvořit. Jeho básně z koncentračního tábora pomáhaly přežít jeho spoluvězňům, kteří je přepisovali a šířili mezi sebou,“ popsala Kristina Váňová z Památníku Karla Čapka, který výstavu pořádá ve spolupráci s Národní knihovnou.

Výstava se nebude týkat pouze smutného konce výtvarníka a spisovatele, ale i věcí veselých, jako byla jeho tvorba pro děti. Expozice je doplněna rovněž publikacemi z fondu Národní knihovny, na nichž se Josef Čapek podílel literárně, či výtvarně. Nechybí ani výběr monografií či katalogů z výstav z fondu Památníku Karla Čapka.

Josef Čapek se narodil 23. března 1887 v Hronově. V roce 1904 dokončil své studium malby a grafiky na pražské Uměleckoprůmyslové škole. Po skončení školy odjel do Paříže a pak do Španělska. Po návratu do vlasti v roce 1911 se stal jedním ze zakládajících členů Skupiny výtvarných umělců. Byl také redaktorem Uměleckého měsíčníků a měsíčníku Mánes. Od roku 1917 do roku 1921 pracoval v Národních listech. Kromě významné spolupráce s bratrem Karlem se do české literární historie zapsal zejména svou dětskou knihou "Povídání o pejskovi a kočičce" z roku 1929.

Na začátku druhé světové války v roce 1939 byl zatčen gestapem a až do své smrti v dubnu 1945 byl internován v koncentračních táborech Dachau, Buchenwald, Oranienburg-Sachsenhausen, Bergen-Belsen. Zemřel krátce před osvobozením jako jedna z obětí epidemie skvrnitého tyfu, patrně v dubnu roku 1945.

výstavy výtvarné umění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Čest jeho památce.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%