Diskotéka pro pamětníky:
2. díl - zahraniční hudba

Diskotéka pro pamětníky:
2. díl - zahraniční hudba

8. 11. 2014

Protože první díl diskotéky pro pamětníky s Waldemarem Matuškou a Johny Cashem měl slušnou odezvu, tak zkusím další pokračování sám, když se nikdo jiný zatím na i60-ce do pokračování nepustil.

V našich mladších letech jsme poslouchali všichni nejen písničky českých a slovenských zpěváků, ale i zahraničních. A v českém rozhlase redaktoři vysílali nejen písničky ruské, ale i francouzské šansony, italské bel canto, španělské v podání české skupiny Kučerovci nebo i krásné americké spirituály v podání Paula Robsona, který byl známým protiválečným aktivistou v USA.

Když nastala doba vysílání rozhlasového hudebního pořadu "Houpačka", tak se do našeho éteru dostalo mnoho krásných zahraničních písniček. Nebo v některých zahraničních filmech byly písničky známé jako hity Lulu - Panu učiteli s láskou (1967) nebo Gilberta Bécauda  - Země odkud přicházím (1956).

Rádio Luxembourg a gramodesky z ciziny

Pochopitelně jsme poslouchali mnoho zahraničních rozhlasových stanic a podle možností jsme získávali gramodesky ze zahraničí a později i malé magnetofonové kazety, které jsme mnohokrát kopírovali. A když se v Československu promítal zahraniční hudební film, tak to byla u nás velká kulturní událost např. My fair Lady nebo West Side Story. Děvčata si v minulé diskuzi přála některé konkrétní zahraniční zpěvačky i elegána Engelberta Humperdincka. Tak sem  přidávám zase pár písniček pro pamětníky, které máte možná také rádi.

1. Pleas release me - Engelbert Humperdinck  =>  Trouba - Lucie Bílá

2. Downtown -  Petula Clark                =>    Pátá  -  Helena Vondráčková 

3. Pleas pleas me  -   Beatles (25)   -  tady je video  jak písnička vznikala

4. The Carnival is Over - Seekers (25)  -  ty písničky hráli i  => Rangers

5. Baby love  -  Supremes   Diana Ross , jíž se chtěl podobat M. Jackson

6. Show de Bee Gees - Massachusetts   => NeckářSaturday night fever

7. Puppet on a string - Sandie Shaw - r.1967 - vítězka soutěže Eurovision

8. Boom Bang a Bang  - Lulu    v r.1969  -  také vítězka Eurovizní soutěže

9. Datemi un Martello  -  Rita Pavone - 1964 =>  Kladivo - Walda Matuška

10. Save your kisses for me - Brotherwood of Man - vítěz Eurovize 1976

Co dělají členové skupiny Brotherwood of Man dnes? Jsou starší a zpívají si jako my. Na videoklipu z roku 2009 zpívají oni i diváci. Tady je text jejich písničky.
 
V češtině tento světový hit anglické skupiny nazpívala pouze ve dvojici Helena Vondráčková společně s Jiřím Kornem  na text Zdeňka Borovce pod názvem  "Já půjdu tam a ty tam ". Je to sice tzv. střední proud hudby zvaný - pop music, ale jako hlavní proud (main stream) je poslouchatelný.
Mám sice raději dobrý jazz nebo folk-rock, ale hezké písničky mi nevadí.

Kdo si klikne na modře podtržené nápisy např. u č.7 na konci Eurovision, tak se mu spustí zkrácený přehled vítězných písní od roku 1956 do 2014.

A léta běží, vážení...

diskotéka pro pamětníky
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Redakce i60
Paní Tůmová, pokud je vlastní video „dovybaveno“ hudbou nějakého interpreta, je to něco jiného, než když odkážete z článku na video s hudbou, které se nachází například na veřejně přístupném YouTube. V prvním případě (pokud není takové video určeno pouze pro soukromé účely a není dále šířeno) jde o porušení autorských práv. Proto muselo být odstraněno. Nikoli z důvodu, že je někdo „vyvolený“ a někdo ne.
Eva Balúchová
Pane Miroslave,sluchátka nemám,ale třeba když budu hodná.... Písničky super.
Hana Šorejsová
Většině se to líbí a líbil se i 1.díl, toto není z Vašeho pera, "Sbohem a šáteček" používá paní ZV.
Jitka Tůmová
Hezký nápad na diskotéku,jen je zajímavé, že v tomhle případě nejde o autorská práva.Jsou tu sice všude psaná klasická standartní práva youtube včetně V. ,ale Neckáře.Zdá se, že prezentace u jiného článku redakce s hudbou přes youtube byla smazána opravdu na něčí přání a s autorskými právy to nemělo nic společného.Naštěstí jsem si to stihla uložit do PC.Asi se tady nebudu angažovat ani omylem, když vidím, jaká "demokracie" je i na servru pro seniory.Zdravím "vyvolené" a Sbohem a šáteček !!
Hana Rypáčková
Mám ráda písničky v originále.Vždyť jsme se všichni naučili anglicky alespoň texty písní.A desky se cenily zlatem.Leží mi ty nejoblíbenější ve skříni.Ale byl to poslech pozorný, Musela se utočit deska a opatrně položit jehlu.Sklenici s vínem odložit....
Hana Šorejsová
Engelbert Humperdinck byl velký elegán a nádherný hlas, jako holka jsem měla velký plakát z časopisu Bravo, bylo mi teprve 16 let. Psal se rok 1970, jemu bylo 34 let. Zpíval úchvatně a měl v očích velkou něhu. Ještě stále žije a jeho koncert z Londýna byl před dvěma roky na CT2. Je mu 78 let.
Hana Šorejsová
Též chci poděkovat, je to moc hezky udělané, moje oblíbená byla Pátá - Downtown, "na té jsem vyrostla", dodnes znám její český text a zazpívám. Tedy ne jako Helena ani jako Petula Clark. Jak vznikalo Pleas pleas me , úžasné. Všechny jsou fajn. Výběr jste vystihl moc hezky. Patří Vám za to velký dík!
Miroslav Štorch
Technická poznámka pro paní Balúchovou. Pokud máte doma sluchátka pro poslech hudby jaká jsou např. na obrázku v galerii, tak můžete slyšet hudbu a nebudete okolí rušit. Navíc poslech hudby kvalitními sluchátky je lepší než jen zvukem, který se odráží v místnosti. Když kdysi naše malé děti spaly, tak jsem často večer poslouchal hudbu na sluchátka :-.)
Miroslav Štorch
Je mnoho věcí, které pochopitelně neumím - třeba hrát na varhany :-) Jsem rád, že se písničky pro pamětníky líbí. Hned si připomeneme ta mladší léta, kdy jsme je tehdy slyšeli. Pochopitelně kdo nemá reproduktory u počítače nebo v notebooku, tak hudbu neuslyší a vidí třeba jen videoklipy - jako němé filmy 8-) Ale připojit je není obtížné ani drahé. Úmyslně jsem dal některé písničky jen s obalem gramodesky, aby to nerušilo vnímání zpěvu. Např. Lucie Bílá zpívá píseň TROUBA daleko hůř než Engelbert Humperdinck, ale to je dané i podivným textem Gábiny Osvaldové, Původní kouzlo originálu se ztratilo, i když melodie je stejná. https://www.youtube.com/watch?v=p8gw2wNcd-c
VANDA Blaškovič
Miroslave, to je nádhera !!! Jste tedy děsně šikovnej...je vlastně něco co neumíte? Děkuji, děkuji, děkuji. Bude pokračování?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.