Jak se z předvánočnho běsnění nezbláznit
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak se z předvánočnho běsnění nezbláznit

6. 12. 2020

Vánoční výzdoba na nás útočí už od podzimu, koronaviru navzdory. Obchody se znovu otevřely a mnoho lidí vzaly nákupní centra útokem. Jak se z toho vánočního běsnění nezbláznit v tomto letošním podivném roce?


1. Smiřme se s tím, že třeba jednou budou obchodníci dávat na pult figurky Mikulášů, vánoční kolekce a svetry s motivy sněhuláků už v srpnu. Vývoj předvánoční nakupovací mánie k tomu směřuje. Protože, kdyby lidé vánoční zboží nekupovali hned, jak se v říjnu a listopadu dostane do prodejen, obchodníci by ho tam příští rok určitě nedávali. Ale jestliže všechny ty hlouposti shrábneme hned začátkem listopadu, počítejme s tím, že příští rok tam budou v říjnu, další rok v září a že jednou do Vánoc přejdeme plynule s koncem prázdnin. Takže se nad vánočními stromky v říjnu nerozčilujme, máme na nich svůj podíl.

2. Sdělme příbuzným, přátelům, zkrátka všem, od kterých hrozí, že se nám chystají pořídit nějaký vánoční dárek, co bychom si přáli. Ne, není to nevkusné ani neslušné. Je to praktické. Je nejvyšší čas přestat si hrát na radost z překvapení z papučí, zástěr a kuchyňského náčiní. Proč se nikdo nepodivuje nad tím, že děti dospělým přesně říkají, co by chtěly pod stromeček? Vždyď dětičky dokonce píší Ježíškovi přesný seznam svých přání, aby rodiče, babičky a dědové přesně věděli, co koupit a jak se o nákupy podělit. Proč by takový seznam přání nemohla napsat dětem a vnukům třeba babička? Zkusme to udělat právě letos poprvé. A zavčasu, už v listopadu, aby mezitím rodina nevymyslela něco originálnějšího. Třeba ty papuče nebu zástěru.

3. Užijme si možnosti. Konečně si učiňme jasno, jak tento podivný předvánoční čas chceme strávit. Jestli nám dělá radost obíhat osvětlená a vyzdobená nákupní centra, obíhejme se. Jestli se nám tyhle chrámy konzumu protiví, vyhýbejme se jim. Je to totiž jen na nás. Skvělé je, že máme volbu. Co bychom dříve dali za to, kdybychom si mohli takhle vybírat. Vzpomínáte na dobu, kdy prodavačky před vánoci dávaly italské svetříky takzvaně pod pultem jenom svým známým a my kupovali pod stromeček ne to, co bychom chtěli, ale to, co právě bylo?

4. Nebojme se tmy. Tento čas má své kouzlo. Nikdy v roce není tak brzy tma. Nebojme se jí. Vyražme si na procházku osvětleným městem, vypadá jinak než ve dne. Koukejme do výloh, do oken, dejme si kafe nebo čaj v kavárně, ve které jsme ještě nikdy nebyli. Starší lidé často říkají, že mají po tmě, večer obavy chodit ven. Teď je tma už v pět hodin, kdy jsou ještě města plná lidí, takže není důvod brát ji jako nepřítele.

5. Plánujme. Vánoce mnoho lidí spojuje se stresem, chaosem a spoustou příprav. Pokud patříme mezi ty, kteří si na svá bedra berou nákupy, úklid, pečení, vaření, udělejme si letos konečně přesné plány práce a hlavně je dodržme. Jestliže chceme péct pro rodinu deset druhů cukroví, opravdu to půjde lépe s přesným plánem, který den co uděláme. Nikdo není zvědavý na utrápenou a unavenou babičku, která každý rok před Vánocemi hlásí rodině, jak toho má hodně a jak jí nikdo nepomáhá.

Šestý tip na to, jak tenhle čas letos prožít, si může vytvořit každý sám. Možností, jak si předvánoční období udělat hezké, je mnoho, ať už jde o naplánování si koncertu, setkání s přáteli nebo prostě rozhodnutí, že letos před Vánoci nehneme ani prstem.

Máte také své tipy, jak přežít předvánoční čas? Napište nám je!

 

nákupy Vánoce
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Kollinová
Vánoce mě nechávají v klidu. Nehroutím se, uklízím průběžně, nepropadám smutnění ve větší míře než v jiných dnech. Dárky koriguji ve snaze přizpůsobit se trendu obdarovaným, což mi z přispívajícím věkem dělá stále větší potíže, ale stále více mě překvapují přání - peníze.
Irena Mertová
Vánoce mám ráda, ale ty letošní budou jiné... Sejdu se s nejbližší rodinou (mám je tu o patro níž) jen na chvilku, rodinu na další dny na oběd asi nebudu zvát vůbec... kvůli koroně. Snad to poznamená jen tyto Vánoce. Ale jinak se nestresuji, jediné co udělám, že si v přestihu stahuji pořady z televize (detektivky, příroda, filmy), protože pak už jdou jen pohádky, tak abych měla na co koukat v ty dny.
Soňa Prachfeldová
Mám vánoce ráda i období před nimi, jsou spojené s mým dětstvím, babičkou, dědou, s mými dětmi, nikdy jsem nebyla na Štědrý den mimo domov. Ráda jdu i na hřbitov zapálit svíčky. Na mě dýchá v tento čas jakési tajemno. Chodím na půlnoční, Betlémské světlo opatřují přes svátky. Ty přípravy kolem všeho také přežiji, dárky připravují, prostě mám vánoce ráda.
Marie Ženatová
Cukroví jsem dostala od švagrové, která velmi ráda peče, takže na mne zbyde asi jen pečení zázvorků a upečení koláčů.* Štědrý den jsem trávila většinou v různých rodinách dětí, letos asi budu doma a na druhý svátek vánoční jsme se setkávali všichni u mne - to asi také letos nebude. Ale včera u mne byli všichni z vesnice od syna - jeden vnuk měl 14 roků, tak jsme to oslavili vycházkou na hřbitov a po okolí. Následovalo přání vnukovi, dárek, Mikulášské dárky ostatním vnoučátkům a venku všichni pojídali nějaké cukroví. Oba rodiče mají rizikové zaměstnání tak nechtějí moc na návštěvy do domu, takže v poslední době mám tuto rodinu na návštěvy na lavečkách u stolu venku. Další návštěva vnuk od dcery se svou snoubenkou jdou klidně dovnitř, tak jako ostatní vnoučata - takže to mám pestré* ?
Eva Mužíková
Předvánoční čas je pro mne jako každý jiný, beze shonu, bez gruntování, bez pečení cukroví. Vánoce pro mne začínají 24. 12. dopoledne, dám do vázy velké smrkové větve, na ně háčkované bílé hvězdičky a zvonečky. Na stůl sváteční ubrus a malý svícen. Na peřiňák vedle Bertíkovi fotky postavím stříbrné stojánky na svíčky. Po obědě chodím na dlouhou procházku a okolo páté za poslechu koled nebo pohádky v TV si připravím večeři. Nikdy nesmutním, nejsem sama, když už nemám Bertíka, mám anduličku.... Někdy trávím večer u syna s rodinou, ale častěji volím svoji štědrovečerní pohodu doma. Na dárky pro vnoučata přispívám finančně, občas přidám nějakou, spíš úsměvnou drobnost pro každého. . 25.12. jsme se vždy všichni sešli u mne při svátečním obědu, v této době asi setkání vynecháme.
Eva Kopecká
Je pravda, že ty dárečky od stromečku jsou jaksi svátečnější, než u narozeninového dortu či sváteční kytičky. I když je člověk sám, nemusí na ně zanevřít. Stromek nemusí být až do stropu, nemusí být hromada drahých dárků, která nás zruinuje. Klidně může být jako dárek pro single člověka hrnek za dvacku a k němu čaj za dvacku. Propiska a bloček. Mýdlo a krém v akci. Dnes aktuální. Atd atd. Dneska, kdy ty ceny jedné věci se pohybují nahoru a dolů, není problém si na to myslet a když potkám, koupím o půlku levněji. Dám do skříně - a nemám v půli prosince stres, že nic nemám! Pokud se uklízí průběžně, nemusí být paní domu uštvaná k padnutí z všeobecného gruntování. Obrovské krabice cukroví, pečené už od prvního, jenom aby holky v práci a snachy viděly a koukaly, je taky přežitek. Jako u všeho platí zlatá střední cesta. Dneska, kdy se na mě nevěší obě děti, kdy už bude večeře a nadílka, kdy si Pyšnou princeznu mohu pustit kdykoli na DVD a kdy mě řeči maminky, že SE MUSÍ GRUNTOVAT A MUSÍ PÉCT, jsou ty svátky takové poklidnější. Škoda, že si je člověk, který byl věčně pod tlakem obou rodičů, dětí, muže, neuměl udělat klidnější už dřív...! Projdu se, zapálím svíčku, zavzpomínám. Ano, dárečky jsou. Nemusí to být ale zrovna na štědrý večer v sedm. Uklizeno je. Už to tak nevoní, záclony a okna se udělala, dokud bylo ještě tepleji. Dneska jsem měla i pěkné adventní dopoledne...prošla se po našem městě, kde bylo TÉMĚŘ VŠUDE ZAVŘENO... Zajímavá bronzová neděle...takovou nepamatuju. Časy se mění, Vánoce zůstávají. A není potřeba je strávit v posteli po tom všeobecném maratónu. Řada lidí to má tak, že se rodina SEJÍT PROSTĚ ASPOŇ JEDNOU ZA ROK MUSÍ. Už jsem byla několikrát sama a musím říct, že mě neubylo. V klidu večeře, v klidu pohádka, procházka. Dneska, kdy po pronájmech mám už pár let svoje bydlení, není důvod být z těch nejkrásnějších svátků v roce smutná. Mám kolem sebe svoje věci, dětem říkám, jen si udělejte svoje nadílky a ke mně si přijďte, až se vám bude chtít. Svátky přece trvají tři dny. A na co vzpomínám, když vzpomínám...? Na atmosféru, na sníh, na ty obrázkové přestávky v televizi, kdy jsme čekali na pohádku. Byly na nich zimní krajiny, hory, fotky vánočních větví a stromečků. Rok co rok lze číst v časopisech, na internetu články. O zcela uhoněných hospodyňkách, které široké rodině zajišťují full servis proti své vůli. O osamělých jedincích, kteří už dopředu vědí, že to bude strašné, že se doma ubrečí. Jaké to budeme mít, je přece jen na nás! Co mají říkat lidi v nemocnicích, LDN, kteří se domů už nevrátí? Lidi, co svůj domov nemají? Ti mají důvod brečet. Nikdo jiný. Nadávat na Vánoce nemusíme. Je to trochu prodloužený víkend. S bonusem trochu lepších televizních pořadů. A zbytek je na nás.
Jan Zelenka
Mně nechávají Vánoce v klidu. Hlavně se těším, až bude po všech svátcích. Nemám je rád.
Naděžda Špásová
U nás vánoce nijak nehrotíme. Cukroví je upečené, dárky skoro nakoupené. Pro nás jsou to dny jako každé jiné. (◕ᴗ◕✿)
Antonín Nebuželský
Copak my dospělí, ale děti čekají. Copak asi bude pod stromečkem, jenže co jim koupit, máme jich sedm:-) No jo, tím trpí manželka, já říkám nedat jim nic, jako správný herodes. Nejlepší je, že kam my se hrabeme s našimi důchody na jejich rodiče, takže konkurence je velká :-)) A závěrem: my si občas uděláme "letní vánoce", jak říkala paní Zuzka, jen že jiné. Dáme si salát a řízek a je po vánocích.
Hana Nováková
Hezký článek, jen by mě zajímalo, kde z redakce se více zapojil, Zda to byly ženy či muži/muž/. Ale já vánoce mám ráda. Uklízím celý rok jak je potřeba, upeču čtvero druhů jen lehce, já se musím držet, manžel má rád ke kafíčku po obědě nebo večer a vnoučata cukroví milují. Těžko zbyde, je to jen tak tak do Silvestra. Ale nic se nevyhodí. Ráda si doma zdobím stůl a 23.12. i stromeček, pouštím si koledy nebo náladovky. Co musím říci, že mám každé vánoce dost let zpátky, v určitý moment depku z otázky,: zda se dožiju těch příštích vánoc. A to až tak, že mi tečou slzy jako hrachy. Tak letos uvidím, ale už jsem i s tímto smířená.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...