Nejen o kultuře cestování

Nejen o kultuře cestování

13. 11. 2014

Po kolejích jezdí denně zmalované vlaky,
někdy lidé pěšky chodí, jimi jezdí taky,
k nástupištím použijí zmalovaných podchodů,
není možno nevšimnout si svinstev na zdech záchodů.

O kultuře cestování v republice České,
mohlo by se nám jen zdáti, bylo by to hezké,
zatím co kde k rozbití je rozbíjí se denně,
prachy oknem vyhazujem více nebo méně.

Na koridor od Břeclavi možno je se kouknout,
vždy při každém zastavení hořkou slinu polknout,
z přístřešků jen torza zbyla, bylo v televizi,
každopádně je to síla, kdo zasel ten sklízí.

Jaké vlastně poučení z toho všeho plyne?
Primitivnost a vandalství nikdy nepomine,
dokud člověk neozve se dřív než zraky sklopí,
bude platit jak prodával také potom koupí.

Moje poezie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Milada Salajková
Koridor se rodí. Břeclavské nádraží vlakové je prodlouženo o autobusové. Je to velká a již dokončená akce k velké spokojenosti cestujících. Moc hezky jste to napsal. Torza zbyla, jsou obklopena opuštěným polem.
Zoja Sedláčková
Poslední dobou jezdím vlakem poměrně často. Myslím, že úroveň souprav se zlepšuje ale binec, který po sobě ve vlaku nechávají cestující, je neuvěřitelný.
Hana Rypáčková
Paráda - napsat o tom.A což teprve básničku..Jezdím vlakem dost často a mám dojem , že vagony se zlepšují Nejsou poničené.Alespoň tady na trati Strakonice -Plzeň -Praha.Ovšem cestou z barů se terčem agresivity stávají auta a odpadní koše, popelnice.Město nainstalovalo kamery a jen se ozve před okny hluk, jsou tu policajti...Pro mladé výtvarníky je určena zeď u knihovny za parkem, kde mohou vyjádřit své nápady.Stejně však se grafiti objevují v podchodech.Když jsou nově nakreslené a nepočmárané neuměteli, líbí se mi.
Soňa Prachfeldová
Moc pěkné pane Zdeňku, protože není represe jak píše Jiří /rákoska/, tak to podle toho vypadá. Snad všude nasadit z úřadů práce lidi, kteří to ohlídají, nezaměstnaných máme dost a uklízet je také co. Puberťáci ničí z nudy, z touhy vytáhnout se před partou a pak mají radost z té spouště. Bohužel
Jana Šenbergerová
Otázku Proč? jsem si položila dnes ráno u vchodu do domu, kde někdo neurvale urval nějaké oznámení. Snažila jsem se o odpověď a teď tu nacházím tu od pana Libánského, která se od té mé příliš neliší. Všechno se vším souvisí a do sebe zapadá. Pokud jde o cestování, v našich končinách to není žádná sláva, ale pořád krása třeba proti severozápadu republiky.
Marie Magdalena Klosová
Moc ráda cestuji se společností "Regiojet",jezdí ovšem hlavně na trase Ostrava -Praha a zpět,což mně vyhovuje.Je to pohodlí se vším všudy - voda,káva,servis,čistá toaleta s živou květinou.Tři a půl hod.cesty,asistenti pomůžou s kufrem,dodají denní tisk.To vše za 190 Kč pro seniora s kreditní kartou na internetu.Kéž by se rozšířili i na další trasy!Potřebovala bych Ostrava-Brno !Tam to vypadá přesně podle pana Zdeňka.Jezdí Státní dráhy,jejichž jediné vylepšení je,že celou trasu vydrží rolka toaletního papíru,a to jen proto,že papír se nedá utrhnout,jak je zoufale tenký !!!
Jiří Libánský
Velmi zdařilá báseň. Někdy dokonalost rýmů nebo rytmus veršů pana Horenského ustoupí před popisností. Tato báseň však má nejen naprosto věcně srozumitelný obsah, nýbrž je velmi dobře a precizně zpracována básnicky. Nazval bych ji "recitátorsky přívětivou". K obsahu. Každý člověk má geneticky v sobě touhu nějak zasáhnout do prostředí, ve kterém žije. Souvisí to s potřebou zasazení vlastní osobnosti do souvislostí. Je to dost složitá psychologická studie, na kterou zde není prostor. Ale zjednodušeně řečeno tvoření něčeho esteticky přínosného má stejné kořeny v psychice člověka jako ničení takovýchto hodnot. Tedy, kdo není mentálně a umělecky na takové výši, aby mohl něco tvořit, nezbývá mu, než ničit. Zde je základ oblíbenosti graffiti malování. (nemyslím pouhé bohapusté čmárání vandalů). Spojuje obě složky. Talentovaná, zároveň mentálně nedospělá, duševně primitivní mládež na veřejnosti dostupných místech vytváří jednoduchá, avšak umělecky výrazná díla, kterými záměrně naprosto destruktivním způsobem ničí estetické působení čisté architektury a celkového vyznění prostoru. Osobně by se mi líbilo, pokud by se taková talentovaná mládež přesunula od architektonicky dotvořených objektů k malířskému plátnu. Domnívám se, že pořádná rákoska by v tom mohla sehrát významnou roli.
Eva Mužíková
Trochu s dovolením odbočím. Já zase trpím při procházce naším nádherným parkem, kde každou chvilku bezcitní lidé ničí stromy. Olupují kůru z mladých kmenů, lámou větve, do laviček vyrývají nechutné obrázky, rozlamují odpadkové koše. Technické služby neúnavně vše co jde, dávají do pořádku. A já se, tak jako ty Zuzko ptám, PROČ???
Zuzana Pivcová
Vlakem jezdím moc ráda, ale je pravda, že kultura cestování je někde hodně slabá. A většinou je to díky cestujícím. České dráhy se pak už ani nenamáhají něco vylepšit. Opravdu mě často napadá myšlenka, co vede ty vandaly k tomu, v té chvíli něco zničit. Vím, že výsledek je stejný, ale říkám si: Jsou zfetovaní, mstí se na nesprávném místě za něco, dávají tím najevo pocit neomezené svobody, frajeří se před druhými nebo to je jen zautomatizovaný způsob zábavy?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...