Z návštěvy podlipnických kostelů

Z návštěvy podlipnických kostelů

21. 11. 2014
Pozvánka v havlíčkobrodském deníku na návštěvu podlipnických kostelů mě zaujala a hned jsem ji nabídla i kamarádce. Rozhodnutí bylo jasné. Jedeme. Zde je představení kostelů z youtube jiného autora, ne moje.
Ryze podzimní počasí nelákalo a nějaký výlet do přírody, ale proč nevyposlechnout průvodce v kostelích v okolí a nepodívat se na krásy zapomenutého. Svozový autobus byl objednaný, a tak v čase odjezdu se stavíme na určené místo. Je nás opravdu jen hrstka, ba hrstička. Pojede to vůbec? Je nás jen 7. Přeci jen se povedlo, jedeme.
 
U prvního kostela sv.Jiří v Řečici nás udivuje mnoho aut. Malý kostelík se zaplňuje a před oltářem stojí pěvecký humpolecký sbor TUCET. Pár úvodních slov průvodce a předává slovo souboru. Akustika kostela jen umocnila pěveckou krásu. Ještě něco o kostelu, podrobná prohlídka kněžiště a už se přesouváme do Loukova, kostela sv.Markéty. TUCET zpívá další písně, tentokrát z jiného soudku, a my  jen tiše nasloucháme a prohlížíme si původní malby na zdech. Ještě trocha informací o původu a jedeme, už za tmy, do posledního dolnoměského kostela sv.Martina. Právě dnes se tu slaví Martinská zábava. Kostel ožil písněmi, tentokrát i českými a závěrečným aplausem a přídavkem TUCET ukončil akci.

Naše kroky zamířily do autobusu. Ale co to, řidiči se nepodařilo nastartovat, a tak návštěva místního hostince zpestřila závěr dne. Čistá a útulná hospůdka, připravená na večerní tancovačku, byla příjemně vytopená krbovými kamny a po zahřátí už bylo vše v pořádku a my s pocitem krásně prožitého odpoledne odjeli do svých domovů.

Přátelé podlipnických kostelů se snaží o obnovu a oživení tří polozapomenutých vysočinských kostelíků, které ukrývají nástěnné malby ze 14. století. Je to kostel sv.Markéty v Loukově.Kostel sv. Martina v Dolním Městě a kostel sv.Jiří v Řečici. Zde jsou jejich stránky: podlipnickekostely.cz
A ukázka z různých akcí je zde
 
naše tipy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Novotná
Jarko,měla bych poděkovat já tobě,bez tebe bych nejela. Děkuji všem za kladné komentáře.
Jaroslava Handlová
Zúčastnily jsme se té akce spolu. Já mohu jen potvrdit, že to bylo pěkné a velmi zajímavé od samého začátku až do konce. Děkuji Ti Marie za milý doprovod, pěkný článek i zajímavé fotky.
Zuzana Pivcová
Mám daleko raději malé skromnější kostelíky než honosné, povětšinou barokní kostely a chrámy, i když i ty mají svou atmosféru. Vzpomínám, jak mě jednou někdejší ředitel Vojenského archivu ve Freiburgu (Schwarzwald) vozil po okolí včetně francouzské strany za hranicí a ukazoval mi řadu půvabných kostelíků, dokud se nesetmělo a já totálně nepromrzla. Kostelní zpěv, ať už za doprovodu varhan nebo samotný, je nádherný. Moje maminka také takhle chodila zpívat do sboru. Díky za hezký předvánoční zážitek!
Hana Rypáčková
Moc ráda jsem se do tohoto kraje podívala...Zpívání v kostele je krásné.
Alena Vávrová
To muselo být moc krásné s tím zpěvem. Kdysi jako členka pěv. sboru jsem se něco po kostelích a kaplích nazpívala, hlavně v čase předvánočním a ráda na to vzpomenu.
Dana Kolářová
Zajímavá projížďka i fotky z návštěvy podlipnických kostelíků.
Zoja Sedláčková
Také mám ráda takové akce. Na Vysočině, poblíž Pelhřimova, jsem trávila deset let vždy celé prázdniny na letních táborech. A v pozdějších letech sem velkou část projela na kole. I vísky s těmito kostely jsem navštívila. Je fajn, že řada občanských sdružení pečuje o památky ve svém regionu.
Jana Šenbergerová
Také využíváme příležitosti navštívit různé akce v dostupné vzdálenosti, které se pořádají v našem regionu. Většinou nelitujeme, spíše naopak.
Eva Mužíková
Hezké vyprávění. Já se také ráda zúčastňují akcí, které nabízí náš regionální deník.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...