Módní policii došla trpělivost:
V pohorkách vstup zakázán!

Módní policii došla trpělivost:
V pohorkách vstup zakázán!

22. 11. 2014

Takzvané outdoorové oblečení určené primárně do přírody si v Česku našlo takovou oblibu, že v něm lidé chodí běžně do zaměstnání, restaurací, ale i do kin či divadel. Návštěvníka ve sportovním khaki oblečení a pohorkách není problém zahlédnout ani ve Vinohradském divadle. Korunu všemu nasadil režisér Robert Sedláček, který si nedávno přišel na Pražský hrad převzít státní vyznamenání ve fleecové bundě.

Michal Kučera, majitel obchodu s tradiční pánskou obuví Classic Shoes, se rozhodl učinit tomuto zlozvyku přítrž. Na dveře své prodejny na pražském Újezdu si vylepil ceduli „Zákaz vstupu v outdoorovém oblečení“ a takto oděné zákazníky nemilosrdně vykazuje. „Všude v zahraničí si z nás kvůli tomu utahují, a tak jsme chtěli na tento problém upozornit,“ řekl HN Kučera.

K akci se podle něj hlásí i další obchody či restaurace. Samolepku s výrazným nápisem si již u Kučery vyzvedli majitelé kadeřnictví, krejčovství, galerií restaurací a kaváren. Organizátoři také oslovili Národní divadlo. Mluvčí divadla Tomáš Staněk k tomu uvedl, že má s nimi domluvenou schůzku a jejich návrh posoudí právní oddělení. Národní divadlo žádá o dodržování konvence společenského oděvu na vstupenkách.

Třebaže organizátoři projektu tvrdí, že zákazem chtějí pouze podpořit zkvalitnění módního stylu v našich ulicích, podle České obchodní inspekce (ČOI) je otázka, zda nejde o diskriminaci podle zákona na ochranu spotřebitele.

„Pokud je omezen vstup ať už z důvodu politického smýšlení, věku, národnosti anebo například náboženského vyznání anebo i toho, jak jsou zákazníci oblečeni, tak to se dá považovat za diskriminační jednání,“ sdělil mluvčí (ČOI) Jiří Fröhlich. Podobný zákaz by podle něj nebyl diskriminační, pokud by ho bylo možné objektivně odůvodnit. Jako příklad uvedl zákaz vstupu s kočárkem do restaurace, která má velmi malé prostory. Jednotlivé případy by tak musela ČOI posoudit individuálně. 

A co si myslíte o kultuře oblékání vy? Napište nám svůj názor v diskuzním příspěvku.

móda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Slavíková
Asi jsem stará konzerva, ale myslím, že outdoorové oblečení patří do přírody a ne do divadla či koncert vážné hudby. Neoblékám velkou večerní (nemám), jen "lepší civil", tedy tmavé látkové kalhoty a bílý kabátek, ale na mou duši bych v džínách do Národního nešla. Jen nevím, zda pan Kučera nepřestřelil. Pokud vykáže z prodejny klasické obuvi muže, který si cestou z výletu chce pořídit společenské boty, určitě se nepoběží domů převléci, ale boty koupí jinde.
Hana Šorejsová
To co udělal pan režisér Sedláček je odsoudihodné, byl to příšerný úlet, může si o sobě myslet co chce, ale takto jít na společenskou akci při příležitosti předání vyznamenání bylo na známku 5. Bohužel módní styl a jistá noblesa v oblečení v divadlech a na koncertech vymizela, ale já si stále nosím své a patří to k tomu, se umět hezky obléci a jít na koncert.
Marie Novotná
Praktické oblečení by mělo mít své místo.A slavnostní příležitosti i slavnostní oblečení.
Zuzana Pivcová
Nejsem zrovna milovnice dlouhých večerních rób, ale je pravda, že i při společenské akci by měla mít vlastní svoboda přece jen určitou mez. Vždyť i oblečení je určitým výrazem úcty, kterou projevujeme umění.
Hana Rypáčková
Tady na malém městě se lidé oblékají, jsou rádi, že vyvětrají šaty, ale v Praze jsem se taky už cítila divně v dlouhé sukni..
Alena Tollarová
Právě před několika dny jsem potkala spolužačku, která mi vyprávěla svůj zážitek z divadla. Dostala totiž od dcer jako dárek k šedesátinám vstupenku do Státní opery. Což o to, představení se jí líbilo. Jenže cítila se v tom prostředí chrámu kultury jaksi nepatřičně ONA ve svých šatech, které si k té příležitosti oblékla. Skoro všichni tam totiž byli tak normálně, ve svetrech apod. Není na tom něco divného?
Hana Rypáčková
Spíš bych dala opačné nálepky do horských cest.Tam jde mnohdy téměř o život. Do divadla a na koncerty pro "chlapy i ženský oblek jenom společenský"
Jana Šenbergerová
Dříve vadily dlouhé vlasy, teď pohorky. Do jisté míry diskriminace. Někdy vadí dlouhé vlasy, jindy pohorky. Každá společnost si žádá nějaký řád. Buď se přizpůsobíš, nebo vypadni. Možná kdybychom se zabývali věcmi podstatnými, nemuseli bychom se zabývat nepodstatnými, protože by nikoho ani nenapadlo jít na "kulturu" ve sportovním, stejně jako většinu nenapadne sportovat v obleku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.