Poznávat Česko se nám líbí.
Vzkvétá regionální turistika

Poznávat Česko se nám líbí.
Vzkvétá regionální turistika

28. 11. 2014

V letní i zimní sezoně nejvíce táhnou Šumava a Krkonoše, západočeské lázně a Praha. Čistě v létě našinci rádi navštěvují jižní Moravu a jižní Čechy. Většina turistů má zájem poznat tradice a zvyky regionu. K nejoblíbenějším patří tradiční řemesla a výrobky, tradiční architektura či regionální gastronomie.

Také letos Čechy v létě nejvíce lákala v tuzemsku pěší a poznávací turistika. Návštěvníci také stále více preferují relaxační a odpočinkové pobyty. Vyplývá to z průzkumu agentury CzechTourism. Poznávání daného regionu označilo za nejlákavější aktivitu na dovolené 53 procent lidí, pěší turistiku 42 procent. Domácí turisté nejčastěji cestují do regionů vzdálených víc než 100 km.

Domácí turisté v posledních letech zkracovali délku svého pobytu v regionech. Především letos upřednostnili jednodenní pobyty bez noclehu, preferovalo je 53 procent lidí. Tři až sedm nocí strávilo v tuzemsku 24 procent turistů. Zvýšila se i obliba víkendových pobytů s jedním či dvěma noclehy.

Autem na tuzemskou dovolenou či na výlety vyráží 80 procent lidí, před čtyřmi lety to bylo o osm procent méně. Vlak využilo devět procent Čechů a linkový autobus šest procent. Proti roku 2010 také výrazněji vzrostl počet lidí, kteří tráví volno s partnerem, přibylo i rodin cestujících s malými dětmi. S partnerem či přáteli tráví volno 81 procent lidí, 11 procent jezdí samo.

Průměrný den volna v regionech vyšel návštěvníky nejčastěji na 500 Kč. Zároveň však přibylo těch, kteří jsou ochotni za den utratit až 1000 Kč. Výzkum také zaznamenal rostoucí spokojenost návštěvníků se službami a nabídkou regionů. Dlouhodobě nejspokojenější jsou turisté na jihu Čech a Moravy, ale v poslední době i na severu Moravy a ve Slezsku.

turistika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%