Fotogalerie: Výlet vlakem
na hrad Český Šternberk

Fotogalerie: Výlet vlakem
na hrad Český Šternberk

9. 12. 2014

V tomto nevlídném čase je příležitost si utřídit třeba fotky v PC a trochu si zavzpomínat. Pokusila jsem se sestavit galerii mých snímků z různých výletů.

Už ke konci května se vydáváme s kamarádkou na výlet vlakem. Naším cílem je hrad Český Šternberk. Cesta rychle ubíhá a vjíždíme do známého města Ledeč nad Sázavou. Již z dálky vidíme trčící hrad nad městem. Z okénka stíhám vyfotit podhradí se splavem a vzápětí hrad z druhé strany. A už se objevuje cosi, co mi připomíná namalované pole. Červené pole se zdá jako jetel. Bohužel nebyl čas prozkoumat původ rostliny, vlak nestavěl. A je tu další vesnice u trati. Už tam budeme. Za lesem se objevují hradby a vzápětí celý mohutný hrad. Jsme v cíli.

Vystupujeme na zastávce a cestou přes most je vidět půjčovna lodí. Tentokrát se nedoporučuje vyplout, bylo po silném dešti. Před námi se tyčí schody v dosti nehezkém stavu a já si představuji, jak vcházím do hradu porostlém šípkovou růží. Ale to byl jen první dojem. Okolo se zelenají hluboké lesy, na téhle straně hradu převážně listnaté. Ještě pohled vzhůru ze schodů a už tu máme vstupní bránu. Malé, ale útulné nádvoří s nezbytnou pokladnou a v rohu čekají dravci na malou přehlídku. Pohled na kalnou Sázavu po deštích a už je tu průvodce - jdeme dovnitř.

Výklad a prohlídka interiéru byla poutavá a krásná. Mnoho krbů, jeden vyrobený v Čechách, dovezený do Ameriky a opětovně vrácen do hradu, se nedal přehlédnout. Vybavení pokojů dle majitelů a téměř v posledním koutě nádherný vymalovaný strom života s obrázky majitelů a jejich potomků.

Zbývá se podívat na hladomornu a okolí. Zadní brána bývá zavřená, a tak už jen ohlédnutí od zastávky a... už jede.

Krásný výlet s poznáním se opravdu vydařil.

fotografie fotografování
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.