Vánoční autobus
Ilustrační foto: pixabay.com

Vánoční autobus

19. 12. 2014

Nosím v sobě příběh trošku jako z jiného světa, kouzelný, a přesto pravdivý. Byl předvánoční čas. Ve velkých nákupních centrech bujel předvánoční shon, s rizikem, že už stejně nebude čas vše stihnout.

Na vánočně osvětlených ulicích byly přítomny Vánoce jen v té vánoční hvězdě, zavěšené na elektrickém sloupu. Lidé pod ní už teď měli Vánoc "plné zuby". S pohledy zaťatými do země sumírovali, co ještě komu sehnat, co uklidit, co připravit, aby se Vánocům učinilo zadost. Mezi ně čas od času upadla z nebe zapomenutá vločka. Bez naděje, že by přivolala kouzlo Vánoc.

Se smíšenými pocity a těžkou kabelou usedala do autobusu po náročném dni a vyčerpávající honbě za vánoční atmosférou moje kamarádka. Čeká ji dobrých 30 minut cesty domů. Lidé, zakousnutí do svých myšlenek, usedají na sedadla a autobus opouští pomalu nejokupovanější část města.

Jede tiše a pomalu, na temná okna se lepí čím dál více vloček. Najednou z toho velikého ticha a přítmí sedadel, zaplněných do sebe schoulenými postavami, se ozve tiché, leč naléhavé a zároveň radostné: "Néseém vaám nóviínyý, poslouchejte...". Nejdříve jako přelud, po chvíli zní už odhodlaněji a hlas nezůstává sám! Pomaličku, opatrně a stydlivě se přidávají další sedadla. Za chvíli oznamuje tuto radostnou novinu zvučným hlasem už celý autobus. Všichni zpívají. Shrbené postavy se napřimují a oči jsou plné jiskřiček. Sotva je dozpíváno, ozve se z jiného kouta další koleda. Tentokrát oznamuje, že se nám narodil Kristus Pán.

Autobus důstojně pluje setmělými ulicemi a jeho pasažéři jako vánoční poslové hlásají "pokoj lidem dobré vůle" a roznášejí tu novinu o novorozeném Ježíškovi městskou hromadnou dopravou. Na zastávkách se kolem lamp pouličního osvětlení vznášejí vločky, němé svědkyně tohoto nebývalého představení. Dveře autobusu se neslyšně otevírají, ale nikdo nenastupuje a není nikoho, kdo by chtěl vystoupit, aniž by dokončil tuto slavnostní pouť.

Jen melodií přibývá a rodí se další a další. Zpívající autobus tiše brázdí jiskřivou vozovku a osamělí chodci se zastavují v údivu. Sní nebo bdí?

Vánoční výletníci už navštívili Betlém, vybídli pastušky k poslechu nebývalých zpěvů, Valaši dopásli ovce a purpura tiše dohořela. Vánoční hvězdy ozdobily temnou oblohu a autobus dojel na konečnou. Koledníci se mlčky rozešli do svých domovů. Nastaly Vánoce. Ty opravdové. 

koledy Vánoce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%