Vánoční autobus
Ilustrační foto: pixabay.com

Vánoční autobus

19. 12. 2014

Nosím v sobě příběh trošku jako z jiného světa, kouzelný, a přesto pravdivý. Byl předvánoční čas. Ve velkých nákupních centrech bujel předvánoční shon, s rizikem, že už stejně nebude čas vše stihnout.

Na vánočně osvětlených ulicích byly přítomny Vánoce jen v té vánoční hvězdě, zavěšené na elektrickém sloupu. Lidé pod ní už teď měli Vánoc "plné zuby". S pohledy zaťatými do země sumírovali, co ještě komu sehnat, co uklidit, co připravit, aby se Vánocům učinilo zadost. Mezi ně čas od času upadla z nebe zapomenutá vločka. Bez naděje, že by přivolala kouzlo Vánoc.

Se smíšenými pocity a těžkou kabelou usedala do autobusu po náročném dni a vyčerpávající honbě za vánoční atmosférou moje kamarádka. Čeká ji dobrých 30 minut cesty domů. Lidé, zakousnutí do svých myšlenek, usedají na sedadla a autobus opouští pomalu nejokupovanější část města.

Jede tiše a pomalu, na temná okna se lepí čím dál více vloček. Najednou z toho velikého ticha a přítmí sedadel, zaplněných do sebe schoulenými postavami, se ozve tiché, leč naléhavé a zároveň radostné: "Néseém vaám nóviínyý, poslouchejte...". Nejdříve jako přelud, po chvíli zní už odhodlaněji a hlas nezůstává sám! Pomaličku, opatrně a stydlivě se přidávají další sedadla. Za chvíli oznamuje tuto radostnou novinu zvučným hlasem už celý autobus. Všichni zpívají. Shrbené postavy se napřimují a oči jsou plné jiskřiček. Sotva je dozpíváno, ozve se z jiného kouta další koleda. Tentokrát oznamuje, že se nám narodil Kristus Pán.

Autobus důstojně pluje setmělými ulicemi a jeho pasažéři jako vánoční poslové hlásají "pokoj lidem dobré vůle" a roznášejí tu novinu o novorozeném Ježíškovi městskou hromadnou dopravou. Na zastávkách se kolem lamp pouličního osvětlení vznášejí vločky, němé svědkyně tohoto nebývalého představení. Dveře autobusu se neslyšně otevírají, ale nikdo nenastupuje a není nikoho, kdo by chtěl vystoupit, aniž by dokončil tuto slavnostní pouť.

Jen melodií přibývá a rodí se další a další. Zpívající autobus tiše brázdí jiskřivou vozovku a osamělí chodci se zastavují v údivu. Sní nebo bdí?

Vánoční výletníci už navštívili Betlém, vybídli pastušky k poslechu nebývalých zpěvů, Valaši dopásli ovce a purpura tiše dohořela. Vánoční hvězdy ozdobily temnou oblohu a autobus dojel na konečnou. Koledníci se mlčky rozešli do svých domovů. Nastaly Vánoce. Ty opravdové. 

koledy Vánoce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Škoda, že se letos nesmí zpívat, mohli bychom založit novou tradici! Kdo by měl odvahu v autobusu začít "Narodil se Kristus Pán"?
Marie Magdalena Klosová
Moji milí,vždy mě ubezpečíte,že jsem tady "na správné adrese".Na jinou ani nemám v úmyslu jít a z této mě jen tak někdo nevypudí.Mám tady "své jisté".Mnohokrát děkuji za přízeň a přeji si /nám/,aby to tak zůstalo.Vaše mm
Zuzana Pivcová
To musel být úžasný zážitek, protože nervózní cestující na sebe v dopravních prostředcích moc příjemní nejsou. Já jsem jednou před lety zažila velmi originální veselou průvodčí v autobuse v Berlíně, která bavila cestou lidi stylem: No, jestli nás ten pán, který chce za každou cenu předjíždět, přece jen pustí, tak možná stihneme ještě tu křižovatku na zelenou...atd. Lidi to bavilo a nejednou byli všichni uvolnění a veselí. Díky za předvánoční nadílku.
Marie Novotná
Také mi vyhrkly slzy.O vánocích bývám,,naměkko".Připomělo mi to zájezdy.Často se zpívalo,hlavně při cestě domů a harmonikář,někdy i jiný hudebník,neměl pauzy.Moc hezké.
Miroslav Štorch
Moc hezky jste to napsala a potěšila čtenáře. Něco podobného, ne tak poetického jsem viděl na několika video-klipech. Někdo se začne smát a strhne ke smíchu ostatní okolo. Smích je zdravě nakažlivý. Jedno video bylo i z autobusu, ale to nemám. Malá ukázka pro pobavení https://www.youtube.com/watch?v=Wk9-gkT2bI8 Se zpěvem a tncem je to podobné. To je vyzkoušené.
Jiří Provazník
Milá paní MM. Na to nelze nereagovat. Vaše slova způsobují mnohé. A snad i to, že ta moje plynou tak lehce. Jistě, jdou ze srdce. Safra, zdá se mi, že nějak hůř vidím. To nic, to jsou jen slzy.
Olga Štolbová
Magdalenko, krásné - také jsem zaslzela, něco takového bych chtěla zažít. Jen bych nemohla zpívat, protože bych brečela štěstím a začala věřit, že jsme všichni hodní a že se máme rádi. Díky za tohle úžasné povídání. *****
Lidmila Nejedlá
Milá Magdalenko, mám dvojí potěšení. Že jsi stále tady a že jsi napsala tak hezký vánoční příběh. Díky.
Marie Magdalena Klosová
Děkuji všem milým lidem za milá slova.I mně ta vaše vhánějí slzy do očí.To je ten adventní čas.Mé zvláštní poděkování panu Jiřímu,který se vždy objeví v pravou chvíli a svými láskyplnými slovy mě pohladí na duši.Vážím si toho.
Jana Šenbergerová
Mám ráda spontánní akce, kdy se člověk ocitne při zrodu něčeho hluboce lidského. Jako když vytryskne pramen nebo se zrodí studánka uprostřed hlubokých lesů. MM, ty umíš! :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...